QUIZ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΗ ΝΥΦΗ;

11:05 AM | |

Κάθε κατηγορούμενος θεωρείται αθώος μέχρι να αποδειχθεί και να αποφασίσει το δικαστήριο ότι είναι ένοχος. Ωστόσο, στην περίπτωση του αστυνόμου Κατσουνωτού δε θα αποφασίσει το δικαστήριο. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε ότι ο κ. Κατσουνωτός δε θα δικαστεί.

Ο κ. Γ.Ε., Γιώργος Σαββίδης, με τη σύμφωνο γνώμη του Βοηθού Γ.Ε., Σάββα Αγγελίδη,  δεν επιτρέπει στην κυπριακή δικαιοσύνη να αποφασίσει. Αποφάσισε ο ίδιος. Με το προνόμιο που του δίνει το Σύνταγμα να αναστέλλει τη δίωξη ενός προσώπου για το δημόσιο συμφέρον. Αλλά ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον στην προκειμένη περίπτωση; Ο Θεός κι η ψυχή του. Δεν έχει να δώσει στους πολίτες της Κύπρου καμία εξήγηση. Κανείς με εξουσία σε τούτο τον τόπο δεν δίνει εξηγήσεις στους ιθαγενείς.

Θυμίζω ότι, στις 20 Ιουνίου 2022, η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, κατάγγειλε τον αστυνόμο, Μιχάλη Κατσουνωτό, ότι συνωμοτούσε εναντίον της με έναν βαρυποινίτη. Την ίδια μέρα ο Γ.Ε. διόρισε τον έγκριτο νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη να διεξαγάγει ποινική έρευνα. Το αμέσως επόμενο διάστημα ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε και δύο έρευνες εναντίον της παραπονούμενης Αριστοτέλους. Η μια ήταν για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στις φυλακές, κάτι που συμβαίνει βεβαίως εδώ για δεκαετίες, αλλά ο Γ.Ε. το υποψιάστηκε τυχαία μετά που έκανε η διευθύντρια καταγγελίες εναντίον του αστυνόμου. Η αλλη έρευνα ήταν για τη διαρροή προς εφημερίδα “απόρρητων πληροφοριών” σχετικά με τις πράξεις του αστυνόμου.

Το ότι μπορεί οι ιθαγενείς αυτής της χώρας να εκλάμβαναν την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα ως εκδικητική πράξη εναντίον της κ. Αριστοτέλους, επειδή τα έβαλε με τον κ. Κατσουνωτό, ουδόλως απασχόλησε τον κατέχοντα την εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα. Οι κατέχοντες εξουσία σ’ αυτό τον τόπο δεν σκοτίζονται για το τι μπορεί να σκεφτούν οι ιθαγενείς.

Το πόρισμα του ποινικού ανακριτή έδειχνε ξεκάθαρα τον δρόμο προς το δικαστήριο, καθώς έκρινε επιλήψιμες κάποιες από τις πράξεις του αστυνόμου. Μάλιστα παρομοίασε τον κ. Κατσουνωτό με τον «Ράμπο».  Ο κ. Αιμιλιανίδης παρέδωσε το πόρισμα στις 15 Σεπτεμβρίου 2022. Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γ.Ε. το μελετούσαν για 3 μήνες, περίπου δηλαδή όσο χρόνο θα χρειάζονταν για να μελετήσουν και τους 30 τόμους της εγκυκλοπαίδειας «Britannica». Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας, με τη σύμφωνο γνώμη του Βοηθού Γ.Ε., αποφάσισε, για άγνωστους και μυστηριώδεις λόγους «δημοσίου συμφέροντος», να μην δικαστεί ο κ. Κατσουνωτός.  

Στη συνέχεια η κ. Αριστοτέλους προχώρησε σε ιδιωτική αγωγή, δηλαδή μήνυσε η ίδια τον κ. Κατσουνωτό. Την ιδιωτική αυτή αγωγή, την σταμάτησε και πάλι χτες ο Γενικός Εισαγγελέας, με το προνόμιο που του δίνει το Σύνταγμα, για τους ίδιους άγνωστους και μυστηριώδεις, για τους ιθαγενείς αυτού του τόπου, λόγους «δημοσίου συμφέροντος».

Το πιθανότερο είναι ότι η κ. Αριστοτέλους θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο προσωπικά αμφιβάλλω ότι θα καταπιεί αμάσητο τον ισχυρισμό του Γενικού Εισαγγελέα ότι ο αστυνόμος πρέπει να τύχει ασυλίας και να μην δικαστεί, για λόγους «δημοσίου συμφέροντος».

Βεβαίως, δεν ξέρω αν το έχετε υποψιαστεί, αλλά αν τελικά το ΕΔΑΔ δικαιώσει την κ. Αριστοτέλους και καταδικάσει την Κυπριακή Δημοκρατία σε αποζημιώσεις, δε νομίζω να περιμένετε να τις πληρώσουν μισά-μισά ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Βοηθός Γ.Ε. Σάββας Αγγελίδης. Μαντέψτε ποια θα είναι πάλι τα θύματα που  θα πληρώσουν τη νύφη από την τσέπη τους, αγαπητοί μου φορολογούμενοι ιθαγενείς αυτής της χώρας, που γίνονται όλα τόσο φανερά μπροστά στα μάτια σας, αλλά ούτε σας δίνουν ούτε και ζητάτε ποτέ εξηγήσεις.

(Το απόκομμα είναι από τον σημερινό “Φιλελεύθερο”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *