ΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΜΟΥ

2014

NAMASTE!

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΣ


Σκηνοθεσία: Χρήστος Ζάνος.
Ηθοποιοί: Μιχάλης Σοφοκλέους, Λουκία Πρωτοπαπά, Χρήστος Γιάγκου, Μαριάννα Σάντη, Γιώργος Αναγιωτός, Χάρης Αριστείδου, Ελευθερία Ανδρέου.

Ο Ανδρέας και η Λία, ένα συντηρητικό και θεοσεβούμενο ζευγάρι, θεωρούν ότι υπήρξαν οι ίδιοι εξαιρετικά πρότυπα αρχών και ήθους για τα παιδιά τους, την Κυπρούλα και το Μάριο. Ωστόσο η επιθετική συμπεριφορά της Κυπρούλας απέναντι στον Ινδό βοηθό της οικογένειας, Raj Ghandi, προβληματίζει έντονα τους γονείς, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κόρη τους διακατέχεται από ένα διαρκή εκνευρισμό επειδή έφτασε ο καιρός της να παντρευτεί και δεν βρήκε ακόμη τον κατάλληλο άντρα. Αποφασίζουν λοιπόν να της συστήσουν ένα παιδί της δικής τους κοινωνικής τάξης, τον Φίλιππο. Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι η δική τους υποκριτική “πολιτική ορθότητα” αποπνέει έναν ανυπόφορο εις βάρος του Raj ρατσισμό, οι γονείς επισημαίνουν στην κόρη τους ότι η ρατσιστική συμπεριφορά της απέναντι στον Ινδό βοηθό δεν ταιριάζει με τις … αντιρατσιστικές αρχές της οικογένειας. Εκείνο που δεν έχουν ωστόσο αντιληφθεί οι γονείς είναι ότι ο διαρκής εκνευρισμός της Κυπρούλας οφείλεται σε …αφόρητη ζήλεια! Διότι στην πραγματικότητα αυτή έχει δεσμό με τον Raj κι υποψιάζεται ότι αυτός γλυκοκοιτάζει την εξαδέλφη της, τη Μαρία, που ήρθε να μείνει στο σπίτι τους, καθώς θα σπουδάζει σε πανεπιστήμιο της πόλης. Όταν η Κυπρούλα και ο Raj αποφασίζουν να αποκαλύψουν το δεσμό τους, θα αποδειχτεί πόσο πραγματικά εννοούσαν οι γονείς τις αντιρατσιστικές τους διακηρύξεις… Στο μεταξύ όμως και μέχρι να φτάσουμε στην μεγάλη αποκάλυψη που θα σοκάρει τους γονείς, ανακαλύπτουμε τη σχέση που έχει ο υποψήφιος γαμπρός με την εξαδέλφη της Κυπρούλας, τη Μαρία. Βλέπουμε επίσης πώς ο γιος της οικογένειας, ο Μάριος, θα ανακαλύψει ότι ο στενότερός του φίλος είναι γκέι…

(“Namaste” σημαίνει «γεια σας» στη γλώσσα Χίντι.)

2016

MADE IN CYPRUS

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΣ


Σκηνοθεσία Χριστος Γιάγκου.
Ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής, Μένια Μαθιουδάκη, Μιχάλης Σοφοκλέους, Ξένια Κωνσταντινίδου, Χρήστος Γιάγκου, Σοφία Καλλή, Έλενα Χριστοφή.

Το μικρό σουβλιτζίδικο του κυρίου Αλέκου είναι το αγαπημένο στέκι του κυρίου Γιάννη Ηρακλέους, που τρώει συχνά με την οικογένειά του, λόγω του ότι είναι φθηνά και νόστιμα, ιδίως ο γύρος του που τον φτιάχνει ο Αχμέτ, ο υπάλληλος του Αλέκου. Όταν όμως ο κ. Γιάννης ανακαλύπτει ότι ο «μισταρκός» του Ματθαίου είναι Τουρκοκύπριος, κάνει σφοδρότατες παρατηρήσεις στον ιδιοκτήτη του σουβλιτζίδικου, όχι διότι έχει κάτι με τους Τουρκοκύπριους, όπως ισχυρίζεται, αλλά διότι – κατά τη γνώμη του- δεν έπρεπε να τους δίνουμε δουλειές ούτε να τους παραχωρούμε τα δικαιώματα του Κύπριου πολίτη, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Η ανακάλυψη του κ. Γιάννη για τον Τουρκοκύπριο «μισταρκό» δυστυχώς γι’ αυτόν, δεν θα είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η πλέον δυσάρεστη, από τις διαδοχικές εκπλήξεις που θα υποστεί, διότι οι ανατροπές στην εξέλιξη του έργου θα αποκαλύψουν πολύ περισσότερα…

2017

ΩΡΑ ΚΑΛΗ!

ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΝΥΣΟΣ


Σκηνοθεσία: Ανδρέας Τσουρής.
Ηθοποιοί: Ανδρέας Τσουρής, Σοφία Καλλή, Χρήστος Γιάγκου, Έλενα Χριστοφή, Χάρης Αριστείδου, Βασιλική Παπαμιχαήλ, Χριστιάνα Μούζουρα.

Δύο οικογένειες , η μια από τη λεγόμενη ανώτερη τάξη και η άλλη από τα λαϊκά στρώματα, έχουν πίσω τους ένα μακρύ ιστορικό παρεξηγήσεων και αντιπάθειας. Στην πραγματικότητα οι μεν δεν θέλουν να βλέπουν τους δε ούτε ζωγραφιστούς! Από τη μία η πλούσια οικογένεια, η πιστή στα καθιερωμένα, στα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, στις αναρίθμητες κοινωνικές συμβάσεις, που αρμενίζει σταθερά στα λιμνάζοντα ύδατα του κατεστημένου. Από την άλλη οι μεσοαστοί, οι λαϊκοί, αυτοί που τους διαφεύγουν βασικοί κανόνες του σαβουάρ βιβρ, που δεν αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα συγκεκριμένων κανόνων και επιταγών του «καθωσπρεπισμού», που ενστικτωδώς αντιπαθούν τον πουριτανισμό. Καθώς η πλούσια οικογένεια ζει στον γυάλινο κόσμο της, το Σύμπαν αρχίζει αιφνιδίως να την πετροβολεί! Αρχίζει η πάλη της αλήθειας με το ψέμα, της ειλικρίνειας με την υποκρισία, του ατόφιου με την απομίμηση. Σ’ αυτή λοιπόν τη νέα μάχη μένει να δούμε ποιές αξίες θα κυριαρχήσουν, μέσα από τις συνεχείς ανατροπές και μεταπτώσεις που μας επιφυλάσσει η εξέλιξη του έργου. Ανατροπές, γέλιο και έντονη καυστική σάτιρα συνθέτουν την παράσταση