Παρέλαβαν -λέει- το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών εκεί στο διπλωματικό γραφείο του προεδρικού αλλά δεν το είπαν στον πρόεδρο… Του το φύλαγαν για surprise μάλλον. Για surprise party στα γενέθλιά του, ώστε να το κόψουν σε κομφετί για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα!
Κάπως έτσι, πριν από 2 χρόνια και πάλι το διπλωματικό γραφείο του προεδρικού δεν ανέφερε στον κ. Χριστόφια ότι τα κιβώτια με τα πυρομαχικά στο Μαρί είχαν φουσκώσει σαν γκαστρωμένες γίδες και ήταν έτοιμα να εκραγούν. Ο Χριστόφιας έμαθε – λέει- πού ήταν τα πυρομαχικά (και πού ήταν αυτό το ευλογημένο το Μαρί) όταν τινάχτηκαν όλα στον αέρα σκοτώνοντας 13 ανθρώπους και διαλύοντας το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Κύπρο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει κάνει ήδη, μέσα σε τρεις μόνο μήνες θητείας, δύο εξαιρετικά σοβαρά λάθη, τα οποία αιτιολόγησε με ένα τρόπο που φανερώνει ότι ο ερασιτεχνισμός, με όλα τα συναφή και τα συνεπαγόμενα του, αποτελεί το εξέχον χαρακτηριστικό της πολιτικής μας κουλτούρας, σ’ αυτό τον τόπο. Ένας ερασιτεχνισμός, τον οποίο μόνο εμείς εδώ στην Κύπρο μπορούμε να αιτιολογούμε, με τόσο εκπληκτικά επιχειρήματα που μαρτυρούν έλλειψη σοβαρότητας αλλά και επικίνδυνη έλλειψη του αισθήματος που λέγεται ΕΥΘΥΝΗ!
Όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει εμμέσως ότι πήγε στο Eurogroup περιμένοντας ότι περίπου θα του έκαναν εκεί ένα υπέροχο surprise party, με μπαλόνια και παλιάτσους, οι φίλοι του στην Ε.Ε., αλλά το surprise του ήρθε από την ανάποδη, αυτό συνεπάγεται – με πολύ απλά λόγια- έλλειψη οξυδέρκειας και πολιτικής κρίσης αλλά και προχειρότητα στον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρότατων ζητημάτων της χώρας, όπως δηλαδή συνέβαινε κατά την προηγούμενη πενταετία, την οποία ο νυν πρόεδρος είχε επικρίνει με δριμύτητα.
Όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι το πρώτο σημαντικότατο έγγραφο των Η.Ε. έφτασε στο προεδρικό αλλά επί 15 ημέρες δεν του το είπε κανένας ή δεν ενδιαφέρθηκε ο ίδιος να το αναζητήσει, πώς θα πρέπει κανείς αυτό να το εκλάβει; Πώς να το δικαιολογήσει ακόμα και ο πιο πιστός οπαδός του κ. Αναστασιάδη; Με το φαιδρό επιχείρημα ότι αποτελούσε μια … «ιστορική αναδρομή»; Ότι (περίπου) δεν μας «πολλοκόφτει» τι λένε τα Ηνωμένα Έθνη για το τι συμφώνησε ο κ. Χριστόφιας με τον Έρογλου; Όχι λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά αυτά τα επιχειρήματα μόνο ΤΡΟΜΟ μου προκαλούν, μέσα σ’ αυτή την δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μου.
Πολύ περισσότερο που το τρένο για τη λύση του Κυπριακού έχει ήδη ξεκινήσει και σε μερικούς μήνες από σήμερα, δηλαδή κάπου μέσα στο 2014, θα φτάσει στο τέρμα, όπου θα μας περιμένουν εκεί όλοι: Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαίοι, Αμερικάνοι και Ρώσοι. Συνεννοημένοι και συμφωνημένοι αυτή τη φορά ότι θα τελειώσουν μια κι έξω μ’ αυτό το πρόβλημα, που τους έχει πρήξει εδώ και 60 ολόκληρα χρόνια. Αν φτάσουμε σε εκείνο το τέρμα, με αυτό το νου που «κουλιαντιρίζει» η πολιτική μας ηγεσία και χωρίς να ξέρουμε ακόμη τι θέλουμε, απλά θα μας επιβάλουν τη λύση που εκείνοι θα αποφασίσουν ότι είναι η πιο δίκαιη και θα μας εξαναγκάσουν να τη δεχτούμε με το ζόρι, ακόμη κι αν «τραππηδούμεν πάνω-κάτω» που έλεγε και η γιαγιά μου.
Μακάρι ο κ. Αναστασιάδης στη συνέχεια να διαψεύσει τους φόβους που μας προκάλεσαν αυτά τα πρώτα αδικαιολόγητα λάθη. Διότι δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να συνεχίσουμε να βλέπουμε την ίδια φαρσοκωμωδία, της περασμένης πενταετίας, που μας οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση του τόπου. Διότι αν συνεχιστεί εκείνη η αναλγησία, απλά θα έρθει η πλήρης καταστροφή και το τέλος.