ΡΑΜΠΟ – ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΜΑ

12:58 PM | |

Ή ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ (ΠΑΛΙ) ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

Έκανε τις Κεντρικές Φυλακές πρότυπο σωφρονιστικό ίδρυμα, με εύσημα από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά κι από εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως, που είδαν σχετική σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix, η οποία προβάλλει τις φυλακές της Κύπρου ως τις καλύτερες από όσες επισκέφθηκαν οι δημιουργοί της σειράς. Αλλά είναι γνωστό πως στην Κύπρο βασιλεύει η ύπουλη μετριότητα. Η ύπουλη, ζηλόφθονη μετριότητα, που έχει υποκαταστήσει την (απούσα) αξία με την εκδούλευση, τη διαπλοκή, το αλισβερίσι, το ρουσφέτι, τη γλωσσοφαγιά κι άλλες ανάλογες αηδιαστικές πρακτικές, που τραβάνε αυτό τον τόπο διαρκώς προς τα κάτω, προς τη λάσπη, το βούρκο, τον βόθρο.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που φαγώθηκε η Αριστοτέλους. Ειδικά μετά που τόλμησε να καταγγείλει ανώτερο αξιωματικό της αστυνομίας, ισχυριζόμενη ότι την υπέσκαπτε, σε συνεργασία με βαρυποινίτη, οι μέρες της ήταν μετρημένες. Το τραγικό και το απελπιστικό, για το πού πάει αυτός ο τόπος, είναι το ότι, στο όλο φόντο του φαγώματος της Αριστοτέλους, φιγουράρουν και οι εντυπώσεις από τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα.

Έπειτα από τις καταγγελίες της διευθύντριας των φυλακών, ο Γεν. Εισαγγελέας διόρισε, ως όφειλε, ποινικό ανακριτή. Όμως λίγες ημέρες αργότερα διέταξε άλλη, παράλληλη έρευνα για τις φυλακές, η οποία, στην πραγματικότητα στρεφόταν κατά της Αριστοτέλους. Για διερευνώμενες καταστάσεις, οι οποίες ίσχυαν ήδη πριν από την Αριστοτέλους και σίγουρα επί της θητείας του νυν Γενικού Εισαγγελέα ως Υπουργού Δικαιοσύνης. Το ερώτημα τι έκανε αυτός όταν ήταν αρμόδιος υπουργός, δεν απασχολεί ούτε τον ίδιο, ούτε κανέναν άλλον. Τώρα είναι Γενικός Εισαγγελέας και αποφασίζει δεόντως.

Δεόντως αποφάσισε, διαβάζοντας το πόρισμα του κ. Αμιλιανίδη, ότι ο ανώτατος αξιωματικός έκανε ό,τι έκανε από υπερβάλλοντα ζήλο για το καθήκον του. Παρ’ όλο που διάβασα σε εφημερίδες και ειδησεογραφικά site ότι ο ποινικός ανακριτής στο πόρισμά του διόλου δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει τις πράξεις του αξιωματικού. Μάλιστα σε ένα σημείο (σύμφωνα με τα δημοσιεύματα) ο ανακριτής επισημαίνει ότι δεν είχε το δικαίωμα ο αξιωματικός να ενεργεί σαν “Ράμπο”. Η γνώμη του κ. Γενικού όμως και των λειτουργών της νομικής υπηρεσίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν ότι ένας αξιωματικός της αστυνομίας έχει κάθε ηθικό δικαίωμα να ενεργεί σαν Ράμπο και μπράβο του. Ναι, του είπανε και μπράβο! Δεν τους ήταν αρκετό να τον δικαιολογήσουν, ένιωσαν την ανάγκη και να τον επαινέσουν. Η Αστυνομία Κύπρου χρειάζεται Ράμπο κι αν ο Συλβέστερ Σταλόνε γέρασε και δεν προλάβαμε να τον αξιοποιήσουμε, έχουμε ευτυχώς άλλους, εξίσου ικανούς Κύπριους Ράμπο.

Βεβαίως τον τελικό λόγο θα τον έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο οποίο φέρεται να προσφεύγει η κ. Αριστοτέλους, για να πάρει το αίμα της πίσω. Για να κάτσει υπέροχα και ο τίτλος του έργου «Ράμπο – Το Πρώτο Αίμα». Αν το ΕΔΑΔ δικαιώσει την διευθύντρια των φυλακών, τότε μαντέψτε ποιος θα πληρώσει, το αίμα. Ποιος θα πληρώσει δηλαδή στο τέλος τον λογαριασμό. Ο ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας; Όχι! Ο Γενικός Εισαγγελέας; Όχιιιι… Ο μ****ας φορολογούμενος πολίτης; ΝΑΙΑΙΑΙ!  Διότι σε τούτο τον τόπο είναι κανόνας άλλοι να γ***** και άλλοι πληρώνουν.

Αλλά καλά να μας κάνουν. Ναι, μας αξίζει και με το παραπάνω. Διότι το φάγωμα της Αριστοτέλους συντελέστηκε μπροστά στα μάτια μας τα θεόστραβα, μπροστά στα μούτρα μας τα αδιάφορα, μπροστά στο στόμα μας το μουγγό. Έπειτα από αλλεπάλληλα σκληρά «crash test», με καταστροφές εθνικές και οικονομικές, με αμέτρητα σκάνδαλα διαφθοράς, ξέρουν πλέον εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ισχύος -στο κανονικό ή στο βαθύ κράτος- πως, ό,τι και να μας κάνουν δε θα βγάλουμε «κιχ». Όχι μόνο δε θα βγάλουμε «κιχ» αλλά θα συνεχίσουμε να ζητωκραυγάζουμε και να υπερασπιζόμαστε τους θύτες φτύνοντας τα θύματα. Θα διαμαρτυρόμαστε πάντα για τους λάθος λόγους, ενάντια  στα λάθος πρόσωπα, με λάθος εντυπώσεις και συμπεράσματα στο μυαλό μας. Στην Κύπρο προσκυνάμε τους ολετήρες, καταριόμαστε τους αμέτοχους και βρίζουμε όσους μας λένε την αλήθεια.

Γι’ αυτό σας λέω πως, ό,τι παθαίνουμε είναι ό,τι μας αξίζει, για να μη σας πω ότι μας αξίζουν και χειρότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *