Οι εκποιήσεις, τα κόμματα κι οι μεγαλοφειλέτες…

5:16 PM | |

ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣΟι εκποιήσεις είναι ένα θέμα δίκοπο μαχαίρι… Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να χάσουν οικογένειες το σπίτι τους. Ακόμα κι αν ξανοίκτηκαν με δάνειο πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητές τους, δεν φταίνε μόνο αυτοί για την επιπολαιότητά τους.

Είναι συνυπεύθυνες οι τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια κάνοντας τα στραβά μάτια και προσφέροντας εξαιρετικά άνετους όρους αποπληρωμής. Επομένως δεν έχουν κανένα ηθικό έρεισμα τώρα να ξεσπίτωσουν τον κόσμο.

Βεβαίως υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις δανειοληπτών που πληρούσαν όλες τις νομότυπες προϋποθέσεις για να λάβουν δάνεια, αλλά τους έπληξε η κρίση, μειώθηκαν δραστικά τα εισοδήματά τους και τώρα αδυνατούν να αποπληρώσουν. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία όχι μόνο για 6 μήνες αλλά μέχρι τα δάνεια που έγιναν για την πρώτη κατοικία να αναδιαρθρωθούν ομαλά και να καταστούν εξυπηρετούμενα.

Από την άλλη είναι οι πολυεκατομμυριούχοι που μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια τους αλλά αρνούνται. Περιμένουν να ανοίξει η πολιτεία τρύπες στο νόμο για να βοηθηθούν οι απλοί άνθρωποι για να εκμεταλλεύονται τις τρύπες αυτές οι πολυεκατομμυριούχοι.

Μα αν δεν πληρώσουν αυτοί τα δισεκατομμύρια που χρωστούν ποιοι θα τα πληρώσουν; Πάλι εμείς τα κορόιδα, που προσέχαμε πόσα θα δανειστούμε για να μην πέσουμε έξω; Δηλαδή προσέχαμε προσέχαμε για να πληρώσουμε στο τέλος τα χρέη άλλων;

Μου κάνει εντύπωση πάντως που όλα τα κόμματα φωνάζουν μόνο για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά δεν τα ακούω να φωνάζουν με την ίδια ένταση για τα χρέη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Γιατί άραγε;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *