Μια ιστορική διαφήμιση…

5:16 PM | | Comment 1

ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ

Αυτή τη διαφήμιση άλλοι μπορεί να τη βρείτε εξαιρετικά καλαίσθητη, άλλοι εξαιρετικά κιτς. Σίγουρα όμως αποτελεί ιστορία! Είναι μια διαφήμιση του Ιδρύματος “Αλτρουισμός”, από το 2005.

Ήταν τότε που ο εξυπνότερος Έλληνας στον κόσμο, καθηγητής δρ. Νίκος Λυγερός, ίδρυσε τον “Αλτρουισμό” προτρέποντας όλους τους Κύπριους εκτοπισμένους να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εναντίον της Τουρκίας,  προφέροντας μάλιστα στον καθένα 250 λίρες, που ήταν περίπου το μισό κόστος της προσφυγής. 

Είχε προηγηθεί η επιτυχία της πρσφυγής της Τιτίνας Λοϊζίδου κι ο εξυπνότερος Έλληνας στον κόσμο σκέφτηκε ότι με τις μαζικές προσφυγές θα τρόμαζε η Τουρκία από τις αποζημιώσεις που θα καλείτο από το δικαστήριο να πληρώσει και θα έφευγε από την Κύπρο για να μην καταστραφεί οικονομικά!  Με τη θέση αυτή συμφώνησαν και πολλοί άλλοι έξυπνοι ειδικοί και κυρίως πολλοί έξυπνοι νομικοί, από τους πιο επιφανείς δικηγόρους στο νησί.

Κάποιοι λιγότερο έξυπνοι νομικοί, ανάμεσα στους οποίους και ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, ικέτευαν τον κόσμο να μην κάνει κάτι τέτοιο, διότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν επρόκειτο να μπει στη διαδικασία να εκδικάσει χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις Κυπρίων εις βάρος της Τουρκίας και υπήρχε κίνδυνος η όλη προσπάθεια να μετατραπεί σε μπούμεραγκ εις βάρος της εθνικής μας υπόθεσης. 

Όμως, όπως συμβαίνει πάντα στην Κύπρο, επικράτησε η θέση των πιο έξυπνων που ήταν ταυτόχρονα και η πιο … πατριωτική! Είχαμε εξάλλου και μια κυβέρνηση τότε (Τάσσου Παπαδόπουλου) που ενεθέρρυνε έξυπνες πατριωτικές πράξεις όπως αυτή, διότι βρίσκονταν μέσα στο πνεύμα της δικής της φιλοσοφίας ως προς την διαχείριση του Κυπριακού. 

Πέντε χρόνια αργότερα το όχι και τόσο έξυπνο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέγραψε όλες τις έξυπνες προσφυγές κι έστειλε τους Κύπριους πρόσφυγες στην “Επιτροπή Αποζημιώσεων” των Τουρκοκυπρίων, αναγνωρίζοντας έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο ένα θεσμό που ιδρύθηκε και λειτουργεί στην κατεχόμενη πατρίδα μας από την κατοχική δύναμη.

Όχι μόνο κανένας δεν δικάστηκε ή καταδικάστηκε ή καν απολογήθηκε γι αυτή την συντριπτική μας ήττα αλλά, αντίθετα και ως συνήθως δηλαδή, εκείνοι που προέτρεπαν τους πρόσφυγες να κάνουν αυτή την ανοησία, τα έριξαν πάνω στην … αδράνεια του κράτους! Ότι και καλά το κράτος δεν έκανε ότι έπρεπε για να κερδίσουμε τις προσφυγές! Η συνηθισμένη δηλαδή κενή μπούρδα, που δεν έχει κανένα νόημα, διότι το κράτος δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα για να αποφασίσουν διαφορετικά οι δικαστές.

Έτσι, από τις μαζικές προσφυγές στο ΕΔΑΔ το 2005 φτάσαμε στις μαζικές προσφυγές στην “επιτροπή αποζημιώσεων”, στην οποία οι εκτοπισμένοι πουλάνε μαζικά τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

Δεν ξέρω (παρόλο που μπορώ να υποθέσω) αν ο πανέξυπνος κ. Λυγερός και οι λοιποί έξυπνοι που προέτρεπαν τότε τους πρόσφυγες σ’ αυτή την αποκοτιά είναι ευχαριστημένοι, που σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει πια ελληνική γη στα κατεχόμενα, διότι θα έχει πουληθεί στον Τούρκο…

Comments

  1. ανδρεας says:

    Οταν εισαι εθνικιστης, οσο ΙQ και να εχεις την ζημια σου θα την κανεις….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *