Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΟΒΑΡΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

5:35 PM | |

Μετά από αρκετές εβδομάδες εγκλεισμού των λαών σε πολλές χώρες και παρακολούθησης της συμπεριφοράς της COVID-19, υποθέτω ότι η επιστημονική κοινότητα είναι σοφότερη ως προς το τι είναι ο κορωνοϊός που προκάλεσε την πανδημία.

Δεν είμαι ειδικός, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ως ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, όμως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, μπορεί να στείλει πολύ κόσμο ταυτόχρονα στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας της χώρας να αποτύχει να ανταποκριθεί επαρκώς.

Το ζήτημα της σοβαρότητας της ασθένειας και της αντιμετώπισής της, δίχασε τους επιστήμονες, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος, όσες γνώσεις κι αν έχει αποκομίσει μετά από αιώνες επιστημονικής μελέτης, δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια σε κανένα θέμα. Όσα πτυχιακά και μεταπτυχιακά διπλώματα και αν κατέχει κανείς, πρέπει απαραίτητα να διαθέτει το σπάνιο προσόν της ευθυκρισίας, για να εξαγάγει ορθά συμπεράσματα.

Όλο αυτό το διάστημα είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε όλες τις απόψεις. Από τις πλέον αισιόδοξες, όπως π.χ. του καθηγητή στο Srandford University Ιωάννη Ιωαννίδη ως τις πλέον τρομακτικές, όπως εκείνες των πλείστων ιατρών και αυτού ακόμη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όλοι κάπου έκαναν λάθος. Ο δρ. Ιωαννίδης π.χ. προέβλεψε πολύ λιγότερους θανάτους στις ΗΠΑ από ό,τι τελικά συμβαίνει, ενώ αντίθετα στην Κύπρο κάποιοι επιστήμονες έγραφαν, πριν από τρεις εβδομάδες, ότι θα έχουμε στην πατρίδα μας μέχρι και 16 χιλιάδες νεκρούς αν δεν λάβουμε μέτρα. Αντιστοίχως στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι οι νεκροί θα είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Φυσικά είναι δικαίωμα του καθενός να ισχυριστεί ότι ο λόγος που έχουμε μέχρι στιγμής λιγότερους από 15 νεκρούς είναι διότι κλειστήκαμε στο σπίτι και ότι, με τον εγκλεισμό, σώσαμε τη ζωή σε 15,985 συμπολίτες μας…

Ας συγχωρήσουμε τις υπερβολές κι ας εξετάσουμε τα πράγματα από εδώ και μπρος. Η πανδημία είναι ένα γεγονός που επηρεάζει ακόμη ολόκληρο τον κόσμο και δε γίνεται να υποτιμούμε τον κίνδυνο. Όμως την ίδια ώρα πρέπει οι ηγέτες του κόσμου και οι δικοί μας εδώ να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη ότι επικίνδυνος δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός αλλά και ο παρατεταμένος εγκλεισμός λόγω του κορωνοϊού. Ο οποίος προκαλεί, σε ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, επικίνδυνη κατάθλιψη, επισφαλή και για τη βιολογική τους υγεία.

Προκαλεί επίσης ζημιά στην οικονομία κι αυτό δεν είναι ένα δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα, είναι πρώτιστης. Η φτώχεια και η ανέχεια που θα προκύψουν από μια τυχόν νέα οικονομική κρίση, θα συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες οικογένειες, που καλά καλά δεν πρόλαβαν να βγουν από την προηγούμενη κρίση. Θα μου πείτε, ας κοιτάξουμε πώς θα ζήσουμε πρώτα και μετά τα άλλα όλα. Θα σας απαντήσω: Να κοιτάξουμε και τώρα πώς θα ζήσουμε αλλά και αύριο, όταν η πανδημία θα έχει ξεπεραστεί.

Δεν υπονοώ ότι πρέπει να ξεχυθούμε έξω από τα σπίτια μας. Εννοώ ότι η κατάσταση πρέπει να αξιολογηθεί πάνω σε πραγματικά δεδομένα. Ούτε πάνω στις φοβίες κάποιων, ούτε πάνω στην υπερβολική αισιοδοξία και απερισκεψία άλλων. Εκείνοι που μας κυβερνούν και διαθέτουν – υποθέτω- περισσότερες πληροφορίες από εμάς για όλες τις πτυχές του ζητήματος, να λάβουν σοβαρές και υπεύθυνες αποφάσεις για το μέλλον μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *