ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19-PARANOIA

4:35 PM | |

Όταν ξεκίνησε η πανδημία COVID-19 δεχτήκαμε μια επίθεση τρόμου από μερίδα επιστημόνων, οι οποίοι παρουσίαζαν τον άγνωστο ιό σαν την πανούκλα του 21ου αιώνα.

Στην Κύπρο υπήρξαν επιστήμονες που έγραφαν με πάσα σοβαρότητα στα κοινωνικά δίκτυα πως, αν δεν κλεινόμασταν στο σπίτι, θα πέθαιναν εδώ, στον τόπο μας, 16 χιλιάδες συνάνθρωποί μας, στις ΗΠΑ 4 εκατομμύρια, στο Ηνωμένο Βασίλειο 1 εκατομμύριο και ούτω καθεξής. Όσοι γράφαμε ότι είναι σωστό να τηρήσουμε τα μέτρα αλλά δεν δικαιολογείται πανικός και άγχος, διότι η εικόνα που σιγά σιγά διαμορφώνεται για την ασθένεια δεν είναι και τόσο τρομαχτική, ακούγαμε νουθεσίες να προσέχουμε τι γράφουμε και ειρωνείες ότι είμαστε άσχετοι. Αμφισβητήθηκε επίσης και το κύρος επιστημόνων που υποστήριζαν μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως π.χ. ο δρ. Ιωαννίδης του Stanford University.

Στη συνέχεια μας την έπεσαν οι επιρρεπείς σε θεωρίες συνωμοσίας, οι γνωστοί «ψεκασμένοι», που βλέπουν παντού σκοτεινές δυνάμεις, σιωνιστές, μασώνους, τους Ρότσιλντ, τους Ροκφέλερ, τον Μπιλ Γκέιτς που θέλει να μας εμβολιάσει με το ζόρι και να μας βάλει μικροτσίπ για να ελέγχει την σκέψη μας, διότι θέλει να φτιάξει παγκόσμια κυβέρνηση. Έκαιγαν κεραίες τηλεφωνίας που ήταν εγκατεστημένες στον τόπο τους για 20 χρόνια, νομίζοντας ότι είναι κεραίες 5G που τις τοποθετησαν όλη νύχτα, διότι γι’ αυτό μας κλείδωσαν μέσα στα σπίτια, κτλ κτλ. Άρχισαν να μας βομβαρδίζουν με πλαστά βίντεο, που δεν είχαν καμία σχέση με την αλήθεια, αναφορές στο τι είπαν διάφοροι γνωστοί απατεώνες και ψευδοεπιστήμονες σε όλο τον πλανήτη. Οτιδήποτε τελοσπάντων μπορούσε να κατεβάσει η αρρωστημένη τους φαντασία, το έφτιαχναν σε «είδηση» και το αναπαρήγαγαν μετά χιλιάδες ευκολόπιστοι χρήστες, με φοβική ιδιοσυγκρασία, μέσα στα κοινωνικά δίχτυα. Όσοι γράφαμε ότι αυτά είναι ανοησίες, ήμασταν «τα σκυλιά της Νέας Τάξης» που πληρωνόμαστε για παίζουμε το παιχνίδι του Μπιλ Γκέιτς. Σημειώστε ότι ανάμεσα στα τσιράκια του Μπιλ Γκέιτς κατέταξαν και τον δρα Κωστρίκη.

Ο χρόνος όμως έδειξε ότι τα περιοριστικά μέτρα έκαναν πολύ καλή δουλειά, αν συγκρίνει κανείς τον απολογισμό σε χώρες που εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα με τον αντίστοιχο σε χώρες που το πήραν πιο χαλαρά κι άφησαν να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό η «ανοσία αγέλης». Ωστόσο και παρόλο που άρχισαν τα μέτρα να χαλαρώνουν και επιστρέφουμε σιγά-σιγά στην κανονική μας ζωή, οι συνωμοσιολόγοι δεν σταματούν να παράγουν διαρκώς θεωρίες, διοχετεύοντάς τις στα κοινωνικά δίκτυα με πλαστές, ψευδείς ειδήσεις και δημιουργώντας έτσι μια εικονική πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στην νοσηρή τους φαντασία.

Τώρα όμως που η COVID-19 φαίνεται να υποχωρεί στον τόπο μας κι είναι βέβαιο ότι πάμε σύντομα (και λόγω καλοκαιριού) σε μηδενικά κρούσματα, έχουμε πλέον να αντιμετωπίσουμε και τα ψυχολογικά των υποχόνδριων, οι οποίοι αρνούνται να δεχτούν ότι ο κορωνοϊός τελειώνει. Θέλουν να συνεχίσουμε να αισθανόμαστε τον κίνδυνο του θανάτου και να μένουμε κλειδωμένοι μέσα για να νιώθουν αυτοί ασφάλεια.

Κάθε χαλάρωση τη θεωρούν ύποπτη, ψάχνουν από πίσω να βρουν ποιοι είναι αυτοί που ανάγκασαν την κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, θεωρούν ότι το να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία δεν είναι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα, δε θέλουν να σκέφτονται τις συνέπειες μιας νέας οικονομικής κρίσης, ούτε αν χιλιάδες συνάνθρωποί μας θα οδηγηθούν στην ανεργία, ούτε αν θα συνωστίζεται πάλι ο κόσμος στα κοινωνικά παντοπωλεία. Θεωρούν δεδομένο ότι θα πρέπει να συνεχίσει το κράτος να συντηρεί επιχειρήσεις και εργαζομένους, λες και το κράτος διαθέτει ιδιόκτητες καρτεσιανές πηγές που αναβλύζουν ευρώ.

Δεν άκουσαν ούτε τον Κωστρίκη ούτε τον Λοΐζου, που είπαν οι άνθρωποι ότι είναι ζήτημα χρόνου να εξαφανιστεί ο κορωνοϊός από την Κύπρο κι αν το άκουσαν θεωρούν ότι τους το επέβαλαν άλλοι να μας το πουν. H απόφαση για αραίωση των εμφανίσεων των επιστημόνων τους φάνηκε επίσης ύποπτη, θεώρησαν ότι κάποιοι προσπαθούν να τους παραγκωνίσουν για αλλότριους λόγους. Θέλουν κάθε μέρα στις 6:00 το απόγευμα να τους βλέπουν στην τηλεόραση, να μας λένε για νέα κρούσματα και νεκρούς. Ακριβώς όπως ο χαρακτηριστικός υποχόνδριος που υποσυνείδητα θέλει να είναι άρρωστος και δεν πιστεύει τον γιατρό που του λέει ότι δεν έχει τίποτα.

Ότι με στενοχώρησε πιο πολύ, αυτό το διάστημα της καραντίνας και των λοιπών μέτρων για περιορισμό της COVID-19 είναι η τραγική διαπίστωση ότι ένα μεγάλο ποσοστό συνανθρώπων μας σε τούτο τον τόπο κουβαλά ψυχολογικά προβλήματα, που πρώτα πρώτα δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν οι ίδιοι. Δεν τους επιτρέπουν να σκέφτονται σε κάθε περίπτωση με καθαρό μυαλό, με βάση τη λογική, αλλά να λειτουργούν με βάση το μίζερο, φοβικό, αυτοκαταστροφικό τους υποσυνείδητο, που βλέπει γύρω αλλότρια κίνητρα και αιτίες.

Άλλοι βλέπουν την «Νέα Τάξη» της παγκοσμιοποίησης να θέλει να μας υποδουλώσει κι άλλοι το τοπικό Κεφάλαιο που θέλει να μας εκμεταλλευτεί, αδιαφορώντας αν θα αρρωστήσουμε και θα πεθάνουμε. Πίσω από όλους αυτούς βλέπουμε μια επίσης φοβισμένη κυβέρνηση να παίρνει και να ξε-παίρνει αποφάσεις, άλλοτε ακούγοντας τους μεν κι άλλοτε ακούγοντας τους δε, αντί να κλείσει τα αυτιά της και να κυβερνήσει με βάση την κοινή λογική.

Αυτή όμως η παράνοια πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν το μέλλον αυτής της χώρας, με βάση σοβαρές επιστημονικές συμβουλές, βασισμένες στη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της πανδημίας COVID-19 και λαμβάνοντας υπόψη σφαιρικά όλα τα συναφή ζητήματα. Να αποφασίσει με σύνεση και καθαρό μυαλό και πάντως να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις φοβίες, τα καπρίτσια και τα βίτσια του καθενός. Όπως μας έκλεισε πριν από σχεδόν δύο μήνες μέσα στα σπίτια μας, παραβιάζοντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, για πραγματικούς λόγους έκτακτης ανάγκης, να κάνει και τώρα αυτό που πρέπει με τόλμη και αίσθημα ευθύνης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *