Δωρεάν θα είναι, λέει, το νερό του αγωγού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Πρέπει να θυμίσω ότι αρχικά οι δικοί μας έλεγαν πως το έργο αυτό θα λειτουργήσει όχι νωρίτερα από το 2025. Ύστερα, όταν είδαν ότι έπεσαν έξω, διότι είναι έτοιμο ήδη το 2015, μας είπαν ότι θα είναι πανάκριβο και δεν θα συμφέρει στους Τουρκοκύπριους αγρότες…
Τώρα που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα το στέλνει δωρεάν, μας λένε ότι θα αντιμετωπίσουμε τον οξύτατο ανταγωνισμό με παραγωγή νερού από τα λύματα! Δεν θέλω να πω τι “θα τα κάνουμε …” με τα λύματα, έχοντας υπόψη την γελοιότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε αυτό το τεράστιας σημασίας για την οικονομία μας θέμα. Αλλά σίγουρα δεν με πείθει αυτή η ευφάνταστη ιδέα!
Δεν μου αρέσει να προτάσσω το τι θα πάθουμε σε τούτο τον τόπο αν δεν λυθεί το Κυπριακό. Προτιμώ να μιλώ για τα καλά της λύσης, που είναι πάρα πολλά, προς όφελος εμάς και των παιδιών μας. Όμως το έχω γράψει πολλές φορές και θα το γράψω άλλη μία. Η Τουρκία είναι έτοιμη από καιρό. Αν μας μείνει η διχοτόμηση (όχι κατ’ ανάγκην με αναγνώριση του ψευδοκράτους, αλλά με αναγνώριση σ’ αυτό δικαιώματος για απευθείας εξωτερικό εμπόριο) θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ελληνισμό της Κύπρου.
Η απόφαση για δωρεάν παροχή του νερού δείχνει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας – αν δεν λυθεί το Κυπριακό- να μετατρέψει τα κατεχόμενα σε μια πανίσχυρη οικονομικά χώρα, που θα μας ανταγωνίζεται όχι μόνο στην γεωργία, με το άφθονο νερό που θα ποτίζει απ’ άκρη σ’ άκρη τη Μεσαορία, αλλά και σε όλους τους τομείς της οικονομίας: τουρισμό, υπηρεσίες, εμπόριο κτλ. Την ίδια στιγμή θα εποικίζει ανεξέλεγκτα το ψευδοκράτος για να το καταστήσει πολλαπλάσιο σε πληθυσμό από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί άμεσα, ώστε το ψευδοκράτος να πάψει να βρίσκεται υπό την πλήρη εξάρτηση της Τουρκίας και η οικονομία όπως και το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής (για τερματισμό και διευθέτηση του προβλήματος του εποικισμού) να τεθούν υπό τον έλεγχο του κυπριακού κράτους, πλειοψηφία του οποίου είμαστε εμείς, και το οποίο θα εργάζεται για το καλό όλων των Κυπρίων. Το νερό από την Τουρκία θα ανταλλαγεί ενδεχομένως με αντίστοιχης αξίας φυσικό αέριο και θα αξιοποιηθεί επ’ ωφελεία ολόκληρου του νησιού, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι και παραγωγικοί τομείς της οικονομίας.