Το αλαλούμ της επικίνδυνης ανευθυνότητας συνεχίζεται…

10:47 AM | |

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΗ μακρά συνεδίαση του Εθνικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε πανηγυρικά την έλλειψη σοβαρότητας που χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της πολιτικής μας ηγεσίας, η οποία εξακολουθεί να παίζει με το Κυπριακό ένα επικίνδυνο παιγνίδι, που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση και μάλιστα με την δική μας πλευρά εκτεθειμένη έναντι της διεθνούς κοινότητας, ως υπεύθυνη γι’ αυτή την αρνητικότατη εξέλιξη.

Η ανακοίνωση του ΕΥΡΩΚΟ είναι χαρακτηριστικότατη του αλαλούμ, με το οποίο αντιμετωπίζουν τα κόμματά μας το Κυπριακό, το πιο κρίσιμο ζήτημα επιβίωσης αυτού του λαού:

Το ΕΥΡΩΚΟ απορρίπτει ως ρατσιστική τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά την ίδια στιγμή στηρίζει τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην επιμονή του να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε ένα κοινό ανακοινωθέν (στο οποίο θα καθορίζεται ρητά ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η βάση λύσης του Κυπριακού).

Παρόμοια είναι και η στάση του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Διαφωνούν με την τελική μορφή της λύσης που συζητούμε εδώ και 37 χρόνια, αλλά συμφωνούν απόλυτα με τον πρόεδρο ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα συμφωνήσουμε με τους Τ/Κ εκείνα με τα οποία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ (και άλλοι) διαφωνούν…

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες γράφω ότι οι δύο πλευρές θα βρεθούν κάτω από αφόρητες πιέσεις για λύση του Κυπριακού και ότι, αν μπούμε απροετοίμαστοι σ’ αυτή τη διαδικασία και ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, θα την πατήσουμε άγρια είτε με μια άδικη για την ελληνοκυπριακή πλειοψηφία του νησιού λύση είτε με την καταστροφική διχοτόμηση.

Δυστυχώς μέχρι στιγμής κάποια κόμματα δεν εννοούν να αντιληφθούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και συνεχίζουν το βιολί τους. Εκτός αν αυτό που πραγματικά θέλουν είναι η διχοτόμηση κι απλά δεν τολμούν να το πουν φανερά. Φοβάμαι όμως ότι πλησιάζει η μέρα που θα αναγκαστούν να το πουν, γιατί δεν θα έχουν πια άλλα περιθώρια να κολοκυνθίσουν τα επιχειρήματά τους.

Ανεξάρτητα όμως από τις διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει την ευθύνη της διαχείρισης. Μπορεί μέχρι στιγμής να προσπαθεί (και ίσως καλά κάνει) να κινείται πάνω στη χρυσή τομή (αν υπάρχει τέτοια) των δύο διαφορετικών φιλοσοφιών που εκφράζονται στο Εθνικό Συμβούλιο. Όμως κι αυτός σύντομα θα αναγκαστεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις και εύχομαι να μην βρεθεί για άλλη μια φορά με το πιστόλι στον κρόταφο μπροστά σε μια λύση που δεν έτυχε επαρκούς διαπραγμάτευσης από μέρους μας, διότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποφασίζαμε τι ακριβώς θέλουμε… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *