Ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε πριν λίγο, σε συνέντευξη τύπου, το πόρισμα ανεξάρτητου ερευνώντος λειτουργού για το αν η εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοΐζου διέπραξε πειθαρχικά παραπτώματα. Ο σάλος που οδήγησε στη διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν κάποιες εφημερίδες δημοσίευσαν ηλεκτρονικά μηνύματα (email) της κ. Λοϊζίδου με τα οποία ενημέρωνε, χωρίς υπηρεσιακή εξουσιοδότηση, Ρώσους αξιωματούχους για υποθέσεις της κυπριακής Γενικής Εισαγγελίας.
Ο κ. Κληρίδης μίλησε πρώτα για την έρευνα που διεξάγεται εναντίον των δημοσιογράφων που δημοσίευσαν τα ενδεχομένως επιλήψιμα email της κυρίας εισαγγελέως. Μας είπε ότι κάποιες έρευνες έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλες συνεχίζονται. Θυμίζω ότι, μόλις δημοσιεύτηκαν τα ύποπτα email της κυρίας Λοϊζίδου, ο Γενικός Εισαγγελέας έσπευσε να ζητήσει έρευνα εναντίον των δημοσιογράφων, όπως γίνεται σε όλες τις καθωσπρέπει δικτατορίες που σέβονται τον εαυτό τους.
Αλλά οι δημοσιογράφοι δεν αποκάλυψαν προσωπικά ή οικογενειακά ή ερωτικά μηνύματα της συγκεκριμένης εισαγγελέως. Δημοσιοποίησαν μηνύματα που εκ πρώτης όψεως θίγουν το κύρος της Γενικής Εισαγγελίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τη στιγμή που αυτά τα μηνύματα, είτε με νόμιμο είτε με παράτυπο τρόπο έφτασαν στα χέρια τους, είχαν ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να τα δημοσιοποιήσουν. Ιδιαίτερα σε μια χώρα στην οποία οι σωρηδόν και επί δεκαετίες επαναλαμβανόμενες παρατυπίες, ατασθαλίες και τα σκάνδαλα είτε παραμένουν στα άδυτα και στα μουλωχτά είτε, αν αποκαλυφθούν, πέφτουν κατά κανόνα στα μαλακά.
Σε ό,τι αφορά την πτυχή που αφορά την κ. Λοϊζίδου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε (ανάμεσα σε άλλα) ότι ανεξάρτητος δικηγόρος στον οποίο ανατέθηκε το καθήκον να συμβουλεύει νομικά τον ερευνώντα λειτουργό, γνωμάτευσε ότι ο ερευνών λειτουργός ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΑ EMAILS της κυρίας Λοϊζίδου τα οποία παράνομα δημοσίευσαν οι εφημερίδες. Έτσι ο ερευνών λειτουργός δεν έλαβε υπόψη τα συγκεκριμένα email και διερεύνησε άλλες πιθανές παρατυπίες. Έκρινε εκ πρώτης όψεως ότι η εισαγγελέας βρίσκεται εν αδίκω, διότι εγκατέλειψε στο εξωτερικό ηλεκτρονικό υπολογιστή με απόρρητο υλικό, χωρίς να φροντίσει να διαγράψει πρώτα αυτό το υλικό και ότι έστειλε κάποια υπηρεσιακά emails από το προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο αντί από το υπηρεσιακό.
Με βάση λοιπόν όλα τα πιο πάνω, ας πάμε να εξετάσουμε ένα ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ σενάριο: Ας πούμε ότι αύριο αποκαλύπτονται στον τύπο τα email που ένας ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου Άμυνας έστειλε στο τουρκικό γενικό επιτελείο στρατού, αποκαλύπτοντάς του τα επιχειρησιακά σχέδια της Εθνικής Φρουράς.
Τι θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση; Θα διεξαχθεί ποινική έρευνα εναντίον των δημοσιογράφων, διότι δημοσιοποίησαν email που ήρθαν παράνομα στην κατοχή τους και ενδεχομένως στη συνέχεια το δικαστήριο να τους στείλει και στη φυλακή. Ενώ ο ανακριτής που θα αναλάβει να διερευνήσει τη δράση του προδότη που έστειλε τα email στους Τούρκους, δεν θα δικαιούται να λάβει υπόψη τα συγκεκριμένα email διότι περιήλθαν στην κατοχή των δημοσιογράφων “παράνομα”…
This is Cyprus!