ΤΙ ΕΚΑΝΕ Η ΡΚΑ ΠΡΙΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΡΟΜΑΝΙΣΙ;

5:49 PM | |

Θυμάστε την προεκλογική υπόσχεση του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα πατάξει το ρουσφέτι υπέρ της αξιοκρατίας; Ε, κάπου μπερδεύτηκε και τελικά πάταξε την αξιοκρατία, συνεχίζοντας το ρουσφέτι. Εφάρμοσε δηλαδή πιο πολύ την άλλη του υπόσχεση, ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του.

Θυμάστε ότι κι ο πάντοτε ειλικρινής τέως πρόεδρος Αναστασιάδης είχε υποσχεθεί άριστους των αρίστων, ασχέτως αν κάποιοι αποδείχτηκαν τελικά άχρηστοι των αχρήστων και αρκετοί άλλοι μετριότητες. Υπήρξαν ευτυχώς και κάποιοι όντως πολύ καλοί κι ήταν αυτοί που έκαναν την καλή δουλειά που έγινε επί διακυβέρνησης του τέως. Ωστόσο για όλους τους διορισμούς το κριτήριο του Αναστασιάδη δεν ήταν να διορίσει σε κάθε πόστο τον καλύτερο, αλλά να ικανοποιεί σκοπιμότητες και τακτικισμούς που είχαν να κάνουν με σημαίνοντες κομματικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς παράγοντες καθώς επίσης και με προσωπικές και οικογενειακές του υποχρεώσεις.

Αν, μ’ αυτό τον στρεβλό τρόπο έπεσε και πάνω σε κάποιους πραγματικά καλούς, αυτό οφείλεται σε καθαρή τύχη. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σε συνέντευξη του στον ALPHA, ότι τον πρότειναν στον Αναστασιάδη οι Αβέρωφ και Μητσόπουλος και ότι ο πρόεδρος τον ρώτησε αν διαθέτει τα προσόντα.

Δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί, όταν ένας πρόεδρος δεν αναζητεί τον καλύτερο για το κάθε πόστο, αλλά γυρεύει να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες, σημαίνει πως δεν ενδιαφέρεται για τον τόπο. Γι’ αυτό κι είναι θλιβερό το γεγονός ότι ο νέος ΠτΔ συνέχισε να βαδίζει στον ίδιο δρόμο. Εκείνο που πρωτίστως χρειαζόταν η Κύπρος το 2013, μετά τη συντριβή της οικονομίας λόγω της διαπλοκής και της διαφθοράς, ήταν ένα πρόεδρο που θα καταπολεμούσε το σαθρό σύστημα της διαφθοράς. Ο Αναστασιάδης είχε όλα τα φόντα τότε να γίνει ένας μεγάλος ηγέτης, αλλά δεν το είχε. Αντί να καθαρίσει τον στάβλο του Αυγεία, τον συντήρησε. Δεν κατάλαβε τίποτα.

Τα λίγα βήματα που έγιναν προς τη κατεύθυνση της κάθαρσης, μάς τα επέβαλε η Ε.Ε., αλλά το σύστημα τα έκανε κυριολεκτικά με το στανιό του. Κάποιοι γύρευαν τρύπες για να ξεγλιστρήσουν και να συνεχίσουν το πάρτι, στην καμπούρα του απλού, φορολογούμενου πολίτη. Αποτέλεσμα; Έρχεται τώρα η επόμενη ισχυρή τιμωρία της Κύπρου. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, με τις κυρώσεις που έρχονται από Αμερική και Βρετανία. Για τους λίγους “ατσίδες”, θα την πληρώνουμε πάλι όλοι.

Η Κύπρος έπρεπε να αλλάξει το 2013. Ή τουλάχιστον τώρα, το 2023. Αλλά όπως τότε ο Αναστασιάδης, έτσι και τώρα ο Χριστοδουλίδης, ξεκίνησαν διορίζοντας γύρω τους, σε θέσεις που τις πληρώνει ο φορολογούμενος, συμβούλους και συνεργάτες που κάνουν την κοινή γνώμη να αναρωτιέται αν διορίστηκαν για παράγουν έργο ωφέλιμο για την Κύπρο ή απλώς για να βολευτούν. Έπειτα από τον σάλο, για να μην πω την κατακραυγή, ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναδιπλώθηκε και εξαγγέλλει κανονισμούς.

Υπάρχει μια αναιδής κυπριακή παροιμία που λέει «άμαν εγ****θηκεν η ρκα έβαλεν ρομανίσιν». Αυτής της παροιμίας θα μοιάσουμε. Τώρα ο κ. Χριστοδουλίδης λέει ότι θα μπουν κανονισμοί για τους διορισμούς συμβούλων και συνεργατών. Μα πρόεδρε μου, ήθελες κανονισμούς για να ψάξεις να βρεις και να διορίσεις τους καλύτερους και όχι συγγενείς, κουμπάρους και ημέτερους; Αν έκανες σωστά αυτή τη δουλειά, κανονισμοί δε θα χρειάζονταν ούτε καν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *