Ο ΧΡΥΣΤΟΣΤΟΜΟΣ Β’

12:00 PM | |

O Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ ήταν μια προσωπικότητα που ξεσήκωσε πολλές φορές θύελλες με δηλώσεις και πράξεις του. Δεν ήταν φονταμενταλιστής ως ιερωμένος, αλλά είχε τη νοοτροπία του μέσου Κύπριου, τόσο στις περισσότερές του απόψεις όσο και στον τρόπο που ενεργούσε, προκειμένου να κάνει τη δουλειά της η Εκκλησία, πολλές φορές περιφρονώντας ευαισθησίες κοινωνικών ομάδων ή ακόμα και τον νόμο.

Επειδή τον επέκρινα κι εγώ πολλές φορές, οφείλω να πω και τα καλά του, για να μην είμαι άδικος. Θεωρώ ότι έκανε καλό κουμάντο στα διοικητικά και οικονομικά της Εκκλησίας. Υπήρξε μεταρρυθμιστής και αναμορφωτής. Με την διεύρυνση της Ιεράς Συνόδου, από τη μια ισχυροποίησε το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου κι από την άλλη αποκέντρωσε την εσωτερική, διοικητική της δομή, με έμφαση στις περιφέρειες και στις ενορίες. Σε διεθνές επίπεδο αναβάθμισε το στάτους και το ρόλο της Εκκλησίας της Κύπρου, τόσο στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όσο και στο επίπεδο του διαλόγου μεταξύ των Χριστιανικών δογμάτων και του διαλόγου ανάμεσα στις θρησκείες. Ενίσχυσε επίσης και το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, σιωπηρά και όχι σαν φαρισαίος.

Όσοι τον ήξεραν προσωπικά, επιμένουν ότι η εικόνα του «συγκρουσιακού» τον αδικούσε, διότι δεν ήταν. Απλώς, σε ό,τι τον ρωτούσαν, έλεγε με ειλικρίνεια την ορθή ή λανθασμένη γνώμη του, χωρίς διπλωματική λεπτότητα. Έχουν να λένε για έναν απλό, πρόσχαρο, καλοσυνάτο άνθρωπο, με πολύ χιούμορ.

Εν πάση περιπτώσει, ο τέλειος άνθρωπος δεν έχει γεννηθεί ακόμη. Όλοι έχουμε τα καλά μας και τα στραβά μας, αλλά όταν κάποιος φεύγει από τη ζωή είθισται να λέμε τα καλά του. Απλώς είναι καλό κάποτε τα καλά του άλλου να τα λέμε και ενόσω είναι ζωντανός, για να τα ακούει κι ο ίδιος, όχι μόνο όταν πεθαίνει.

Αιωνία του η μνήμη.

H ανάρτηση στο Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *