Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής δρ. Μαυρίδης κι ο διάβολος…

3:32 PM | |

mavrides_kostasΔιάβασα δύο πρόσφατα άρθρα του υποψήφιου ευρωβουλευτή δρ. Κώστα Μαυρίδη και … εντυπωσιάστηκα από την πλήρη απουσία τεκμηρίωσης. Διότι ο κ. Μαυρίδης είναι ακαδημαϊκός, φέρει διδακτορικό τίτλο κι ανέμενα ότι θα επιχειρούσε έστω και στοιχειωδώς να ενισχύσει τα γραφόμενά του με σχετικές αναφορές και παραπομπές, όπως κάνουν εξάλλου στα συγγράμματά τους οι επιστήμονες κι όχι απλά να εκφράζεται με βάση τις ανησυχίες και τις φοβίες του, σε στυλ μυθιστορήματος του Τζορτζ  Όργουελ.

Παρόλα αυτά και μολονότι ο δρ. Μαυρίδης δεν μπήκε στον κόπο να τεκμηριώσει αυτά που γράφει, του αναγνωρίζω την προσπάθεια να προειδοποιήσει τον κυπριακό λαό ότι περιβάλλεται από κακούς και πρέπει να προσέχει από αυτούς. Να προσέχει την κάθε τους κίνηση, την κάθε τους λέξη, την κάθε τους έκφραση, το κάθε τους τικ…

The_devil____details____-514860Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Θα σχολιάσω πρώτα το τελευταίο του άρθρο με τίτλο:  «Η τεράστια συνωμοσία κρύφτηκε στις λεπτομέρειες»  (όπως “ο διάβολος κρύφτηκε στις λεπτομέρειες” σύμφωνα με την παροιμία που ο ίδιος επικαλείται), το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://mignatiou.com/2014/04/i-terastia-sinomosia-kriftike-stis-leptomeries/

Ο ίδιος ο τίτλος ταυτοποιεί και τις πολιτικές καταβολές του κ. Μαυρίδη. Ανήκει κι αυτός στη σχολή που πιστεύει ότι τίποτε σ’ αυτό τον τόπο δεν το πάθαμε από το δικό μας το ΣΟΦΟ κεφάλι, αλλά όλα μας τα έκαναν οι ξένοι με τις συνωμοσίες και τις παγίδες που μας στήνουν αδιαλείπτως από τον καιρό που πλαστήκαμε σε τούτο τον τόπο.

ΕΝΑΣ ΧΑΡΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Στο άρθρο αυτό λοιπόν ο δρ. Μαυρίδης ανακάλυψε ένα χάρτη, που δεν κάνει τον κόπο να μας πει ούτε που τον βρήκε, ούτε ποιοι τον έφτιαξαν, ούτε πού χρησιμοποιήθηκε… Αυτός ο χάρτης, με κάτι γραμμές που τραβήχτηκαν με στυλό, δείχνει ότι η βρετανική βάση Ακρωτηρίου θα μας έτρωγε μεγάλο μέρος της ΑΟΖ μας, αν δεχόμασταν το τρισκατάρατο σχέδιο Ανάν (όσοι θα ήθελαν να διαβάσουν  πώς το σχέδιο Ανάν που είχε πεθάνει τον Μάρτιο του 2003 νεκραναστήθηκε μετά από επίμονες ενέργειες του Τάσσου Παπαδόπουλου, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μου «Σχέδιο Ανάν: Το σκότωσε ο Ντενκτάς και το νεκραναστήσαμε για να το σκοτώσουμε εμείς»)

Εν πάση περιπτώσει, την αυθεντικότητα και την προέλευση του χάρτη αμφισβήτησε έντονα και η γνωστή δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και η οποία ανήκει στο στρατόπεδο των λεγόμενων “απορριπτικών”, ήταν κάθετα εναντίον του σχεδίου Ανάν κι οι απόψεις της στο Κυπριακό δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες του δρ. Μαυρίδη. Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό άρθρο της εδώ: http://filoksenos.blogspot.com/2014/05/blog-post_8759.html

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

Παρόλα αυτά ο κ. Μαυρίδης δεν κάνει πάλι τον κόπο να μας πει ΠΟΙΕΣ είναι οι πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν με βάση τις οποίες σχεδιάστηκε ο αγνώστου ταυτότητος και προελεύσεως χάρτης του. Αν μας έλεγε, θα ήταν πολύ εύκολο να μπούμε στο ίντερνετ, στη σελίδα του ΓΤΠ και θα κατεβάζαμε το επίσημο κείμενο του Σχεδίου Ανάν για να βρούμε και να διαβάσουμε κι εμείς τα σχετικά άρθρα.

Η ΣΥΝΘΗΚΗ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ … ΔΙΕΦΥΓΕ ΤΟΥ ΔΡ. ΜΑΥΡΙΔΗ

Ωστόσο ο κ. Μαυρίδης συλλαμβάνεται αδιάβαστος, όταν γράφει ότι από το 2001 «οι Άγγλοι προέβαλαν κυριαρχικό δικαίωμα σε «χωρικά ύδατα» με εφαλτήριο τις δύο περιοχές των «κυρίαρχων αγγλικών βάσεων» (Ακρωτήρι και Δεκέλεια). Μάλιστα, χαρτογράφησαν τα κυρίαρχα αγγλικά «χωρικά ύδατα» στα τρία ναυτικά μίλια και δυνητικά στα δώδεκα. Την θάλασσα πέραν από τα αγγλικά «χωρικά ύδατα», την όρισαν «Διεθνή Ύδατα» (όλα στη σημερινή Κυπριακή ΑΟΖ).»

Αυτό δεν ξεκίνησε ούτε το 2001 ούτε εμφανίστηκε για πρώτη φορά επίσημα στο Σχέδιο Ανάν. Ισχύειαπότις 16 Αυγούστου 1960, στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (διαβάστε την εδώ: http://www.law.gov.cy/law/lawoffice.nsf/all/31DDFCBE224FACB2C225742B0031FF84/$file/Treaty_of_Establishment.pdf) και συγκεκριμένα στο ΑΝΝΕΧ Α, SECTION 3, παράγραφος 1 (σελίδα 7): The Republic of Cyprus shall not claim, as part of its territorial sea, waters lying between Line I and Line II as described in paragraph 2 of this Section, or between Line III and Line IV as described therein. Κάτω από αυτό περιγράφονται οι συντεταγμένες που καθορίζουν την χερσαία και θαλάσσια περιοχή των Βρετανικών βάσεων…

Στο Σχέδιο Ανάν σμικρύνθηκε η περιοχή των βάσεων, αφού μεγάλο μέρος τους θα επέστρεφε στην Ενωμένη Κύπρο. Μπορείτε να διαβάσετε το σχέδιο ΑΝΑΝ εδώ: http://www.cyprus.gov.cy/moi/pio/pio.nsf/All/4934E73E0BC2C8C7C2256E6E001D5356/$file/annan%20plan%205.pdf?OpenElement  Τα σχετικά με την επιστροφή περιοχών των βάσεων, όπως και τα άρθρα που αόριστα επικαλείται ο κ. Μαυρίδης σε σχέση με τη θαλάσσια περιοχή των βάσεων, μπορείτε να τα διαβάσετε στις σελίδες 94 – 97.

Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΟΖ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

«Η διακήρυξη της Βρετανίας το 1960 καθιστά σαφή την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να μην αξιοποιήσει τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεών του για σκοπούς πέραν των στρατιωτικών, δήλωσε κατηγορηματικά εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, Βαρόνη Warsi, στις 3 Φεβρουαρίου 2013. Μπορείτε να διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα εδώ http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=227901&-V=articles )

ΑΛΛΟ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΟΖ

Ο έγκριτος νομικός και πρώην δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Λουκής Λουκαΐδης, ο οποίος ήταν επίσης εναντίον του σχεδίου Ανάν, γνωμάτευσε ότι οι βρετανικές βάσεις δεν έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν ΑΟΖ. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικό δημοσίευμα εδώ: http://diethnes-dikaio.blogspot.com/2012/05/blog-post.html

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

Το άλλο άρθρο του κ. Μαυρίδη που θέλω να σχολιάσω έχει τίτλο «Καθώς προδιαγράφεται η μελλοντική ιστορία» και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:  http://ellinilatris.blogspot.com/2013/03/blog-post_4224.html

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ!

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, ο δρ. Μαυρίδης επαναλαμβάνει αυτό που έλεγε από την πρώτη μέρα του πρώτου κουρέματος:  Ότι περίπου η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστρεψε το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, διότι λειτούργησε εκβιαστικά αντί να επιδείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη.  Ότι με τις πράξεις της έκανε τους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από την Κύπρο.  Μάλιστα επικεντρώνεται  σ’ αυτό το σημείο που αφορά την εμπιστοσύνη των καταθετών και δεν ασχολείται με τίποτε άλλο από τα μύρια όσα προβλήματα ταλάνιζαν όχι μόνο το τραπεζικό μας σύστημα αλλά και το οικονομικό μας μοντέλο γενικότερα.

ΠΟΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ; ΠΟΙΑ ΛΑΜΟΓΙΑ; Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΡΙΣΗ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ο δρ. Μαυρίδης δεν είδε στην Κύπρο τη διαπλοκή, τη διαφθορά, την τρύπα δισεκατομμυρίων ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πολλά από τα οποία ΔΟΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΤΥΠΑ και ΠΑΡΑΝΟΜΑ.

Δεν έλαβε επίσης υπόψη του το γεγονός  ότι η Λαϊκή Τράπεζα έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είχε ΚΛΕΙΣΕΙ και ότι έτσι κι αλλιώς θα έχαναν τα λεφτά τους οι καταθέτες σ’ αυτή, κι ότι συνακολούθως θα κινδύνευε με κλείσιμο και η Τράπεζα Κύπρου.

Ξεχνά ότι ο λόγος που στάθηκε όρθια η Κύπρος ήταν το γεγονός ότι η ΕΕ, δείχνοντας την αλληλεγγύη της, σε αντίθεση με τη Ρωσία που αρνήθηκε περαιτέρω βοήθεια,  μας έδωσε δάνειο 10 δις.

Ξεχνά να σημειώσει ότι αν μας δάνειζε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ από 10 δις η ΕΕ, αυτό το χρέος θα ήταν μη βιώσιμο και θα το χρωστούσαμε για πολλές δεκαετίες,  βάζοντας εκεί μέσα για πολλά χρόνια ακόμη τα ετήσια έσοδα μας από το Φυσικό Αέριο για να το ξοφλήσουμε.

ΠΟΙΑ ΚΑΚΩΣ ΕΧΟΝΤΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ; ΑΦΟΥ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΨΟΓΟΙ!

Εκπλήττομαι πάντως που,  ως οικονομολόγος ο δρ. Μαυρίδης,  δεν βλέπει ως αιτιολογημένη την απαίτηση των δανειστών να ΜΠΕΙ ΤΑΞΗ στα κακώς έχοντα που έχουν ξεχειλίσει σαν βόθρος σε τούτο τον τόπο, ώστε να διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του δανείου τους.

Εκτός αν, ως οικονομολόγος, θεωρεί ότι η ΕΕ έπρεπε να μας ΔΑΝΕΙΣΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ (ώστε να μην χρωστάμε πολλά) και ταυτόχρονα να μας ΧΑΡΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δισεκατομμύρια (από τις τσέπες των άλλων Ευρωπαίων πολιτών), έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση … χωρίς να χρωστάμε πολλά.  Και μάλιστα χωρίς να έχει την απαίτηση να εξυγιάνουμε το νοσηρό μας σύστημα.

Κι εγώ, ως Κύπριος, θα ήθελα να μας δώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από την τσέπη τους λεφτά χάρισμα ή με μηδενικό επιτόκιο και να τα ξοφλήσουμε σε 200 χρόνια… αλλά από την άλλη έχω το ρεαλισμό και την ειλικρίνεια να κατανοήσω κάτι που ο κ. Μαυρίδης δεν θέλει να κατανοήσει:  Ότι προφανώς η ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το ΔΝΤ δεν ήθελαν να σπονσάρουν ένα αρρωστημένο σύστημα, εφόσον ήξεραν ότι τα λεφτά τους θα πέφταν πάλι σε μια μαύρη τρύπα, μέσα από την οποία θα τα τσέπωνε πάλι το ίδιο σινάφι που τα έτρωγε μέχρι σήμερα…

Αλλά είναι φανερό στο άρθρο του ότι ο κ. Μαυρίδης δεν βλέπει κακώς έχοντα στην Κύπρο. Διότι  – διαβάστε αυτό το απίστευτο- ο κ. Μαυρίδης σημειώνει το εξής: «Δεν παραγνωρίζονται οι ευθύνες εντός Κύπρου, αλλά η ρίζα του κακού υπήρξε η παγκόσμια οικονομική κρίση»…  Τίποτε άλλο: ούτε λαμόγια, ούτε διαφθορά, ούτε διαπλοκή, ούτε νόμοι λάστιχο στην υπηρεσία του κατεστημένου, ούτε αυθαίρετη κακοδιαχείριση ούτε ΤΙΠΟΤΑ! Φταίει μόνο η παγκόσμια οικονομική κρίση!

Επομένως αφού τίποτα δεν πάει στραβά, κακώς και η Τρόικα μάς πιέζει να αλλάξουμε πράγματα…  Εμείς θα την πολεμήσουμε! Για να καταφέρει πάλι το σύστημα να περάσει μόνο τα σκληρά για το λαό μέτρα της Τρόικας και να σταματήσει εκεί που τα μέτρα αγγίζουν το κατεστημένο…

ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Στο δεύτερο μισό του άρθρου, ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στα διεθνή συμφέροντα στην Ανατολική μεσόγειο σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Χωρίς να κάνει τον παραμικρό κόπο να επιχειρηματολόγησε σε σχέση με αυτά που ισχυρίζεται, ο κ. Μαυρίδης αποφάσισε ότι ο Ισραήλ θα συνεργαστεί με τη Ρωσία (θα γράψει στα παλιά του τα παπούτσια τις ΗΠΑ και την ΕΕ) και κατά συνέπεια σ’ αυτό το κρίσιμο παιγνίδι των υδρογονανθράκων η Τουρκία είτε θα αναγκαστεί να συγκρουσθεί είτε θα δεχθεί να υποβαθμιστεί…  Με άλλα λόγια ο κ. Μαυρίδης, με μια απλοϊκότατη και εντελώς απλουστευτική προσέγγιση,  μοίρασε και πάλι το γεωστρατηγικό παιγνίδι, χωρίς να αποκλείει και τον πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ ή Τουρκίας και Κύπρου…

Δεν είμαι δόκτωρ, όπως ο κ. Μαυρίδης, αλλά έχω πολλές φορές αναλύσει ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ (και όχι με τη … διαίσθησή μου, όπως ο κ. Μαυρίδης) γιατί η Τουρκία, όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής, θα παίξουν από κοινού ρόλο στο παιγνίδι των υδρογονανθράκων και θα έχουν αλληλένδετα συμφέροντα και οφέλη από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Ότι οι μεγάλες δυνάμεις έχουν κάθε λόγο να διασφαλίσουν την ομαλή αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σε συνθήκες ειρήνης και όχι σε συνθήκες σύγκρουσης: Οι ΗΠΑ και η ΕΕ των κοιτασμάτων του Ισραήλ και της Κύπρου και η Ρωσία της Συρίας και του Λιβάνου…

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΛΙΛΛΗΚΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ

Ο κ. Μαυρίδης αναφέρεται στη (μη δεσμευτική ακόμα) συμφωνία για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, που έκανε πέρσι η Ρωσική Gazpromμε τους εταίρους των κοιτασμάτων του ισραηλινού Ταμάρ και ρίχνει την «σπόντα» του ως εξής: «Παρεμπιπτόντως, το Ισραήλ προπώλησε χωρίς οποιαδήποτε αναφορά σε ξεπούλημα…»

Παρεμπιπτόντως ο κ. Μαυρίδης ξέχασε ότι στο Ταμάρ οι έρευνες ξεκίνησαν το 1999 και ότι μέχρι να γίνε η πιο πάνω συμφωνία είχαν γίνει ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ γεωτρήσεις! Με άλλα λόγια ο κ. Μαυρίδης, με ένα ελαφρότατο και παιδαριώδη τρόπο προσπαθεί να ξεγελάσει τους αναγνώστες του – τους οποίους προφανώς θεωρεί αφελείς- ότι αυτά που μας έταζε προεκλογικά ο κ. Λιλλήκας, για προπώληση τάχατες αερίου ΠΡΙΝ από τις απαιτούμενες γεωτρήσεις, ήταν βάσιμα, ενώ στην πραγματικότητα η περίπτωση του Ταμάρ και της Κύπρου δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ, από επιστημονικής απόψεως.

 

Δεν ξέρω αν οι θέσεις και οι παραπομπές μου ήταν ικανές να απαντήσουν στα δύο περισπούδαστα δοκίμια ενός δόκτορα. Το αφήνω στην κρίση σας. Πάντως οφείλω να πω ότι, βλέποντας και ακούγοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων Ευρωβουλευτών στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, άρχισα να χάνω και τις τελευταίες ελπίδες που μου έχουν απομείνει για το μέλλον αυτού του τόπου… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *