ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΣΗΚΩΣΕΙΣ

1:46 PM | |

Στην Κύπρο του 2023 υπάρχουν ακόμη μερικές δεκάδες γιατροί, που δεν έχουν σπουδάσει ιατρική, απλώς δήλωσαν γιατροί κι εξετάζουν κόσμο. Παρομοίως υπάρχουν και γιατροί που έχουν δηλώσει ειδικότητα, χωρίς να έχουν το απαραίτητο δίπλωμα.

Επίσης, στην Κύπρο του 2023, αν έγινες γιατρός πριν από 40 χρόνια, μπορείς άνετα να συνεχίζεις να ασκείς το λειτούργημα, να εξετάζεις κόσμο, να κάνεις εγχειρίσεις, να χορηγείς φαρμακευτική αγωγή, ακόμη και αν δεν έχεις ποτέ παρακολουθήσει ένα σεμινάριο για να μάθεις κάτι παραπάνω από αυτά που έμαθες πριν από 40 χρόνια, ακόμα κι αν οι γνώσεις σου είναι εντελώς ξεπερασμένες από την εξέλιξη της ιατρικής, αν κάνεις στους ασθενείς σου θεραπείες που εσύ επινόησες γιατί τρελάθηκες, αν κάνεις εγχειρίσεις ενώ έχεις σχεδόν τυφλωθεί, αν είσαι δηλαδή γενικώς εκτός τόπου και χρόνου.

Ενώ σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο οι γιατροί περνάνε από κόσκινο για να δικαιούνται να ασκούν ιατρική κι ενώ αξιολογούνται τακτικά και συστηματικά, κατά πόσο παραμένουν κατάλληλοι για να δικαιούνται να εξετάζουν, να εγχειρίζουν και να θεραπεύουν κόσμο, στην Κύπρο δεν γίνεται ουσιαστική αξιολόγηση. Η ευθύνη αυτή ανατέθηκε στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος δεν έχει επαρκείς εξηγήσεις να δώσει γιατί να συμβαίνουν αυτά τα απίστευτα πράγματα.

Χτες έγινε μια συζήτηση για το θέμα αυτό στη βουλή, πάνω σε σχέδιο νόμου που κατέθεσαν οι βουλευτές Μουσιούττας και Θεοπέμπτου, με σκοπό επιτέλους να μπει μια τάξη. Έγιναν και παλαιότερα συζητήσεις, με πρωτοβουλίες πολύ περισσότερων βουλευτών. Ούτε τότε, ούτε χτες βγήκε κάτι. Το πράγμα έμεινε πάλι εκεί. Χρόνια τώρα μένει εκεί και πάει από αναβολή σε αναβολή όπως και τόσες άλλες αναγκαίες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις, σε πολλούς άλλους τομείς, σ’ αυτή τη χώρα.

Στην Κύπρο δυστυχώς είναι πολύ πιο ισχυρή από την λογική και το αυτονόητο η νοοτροπία των κεκτημένων (θεμιτών και αθέμιτων), της αναβλητικότητας, της επιφυλακτικότητας έναντι του εκσυγχρονισμού, της απάθειας έναντι στην ανάγκη να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο, η νοοτροπία που απαγορεύει την πρόοδο, αυτός ο ακραίος συντηρητισμός, που επιβάλλει να μένουν όλα όπως φτιάχτηκαν εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να εξυπηρετούνται βασίλεια, καπετανάτα, συμφέροντα των λίγων και όχι των Κυπρίων πολιτών, μια νοοτροπία που έχει συσσωρεύσει αμέτρητα προβλήματα κι άλλα τόσα σκάνδαλα, που πετάγονται στο φως σαν τρομαγμένα ερπετά, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *