Οι ταυτόσημες θέσεις ΔΗΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών στο Κυπριακό…

10:46 PM | |

ΝΙΚΟΛΑΣ-ΛΙΛΛΗΚΑΣΕίναι φανερό ότι το ΔΗΚΟ ταυτίστηκε πλήρως με τις θέσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου στο Κυπριακό. Θέσεις που είναι επίσης ταυτόσημες – ή πολύ κοντά- με αυτές με του κ. Γιώργου Λιλλήκα, όπως ο ίδιος ο Νικόλας υποστήριξε πριν από τις προεδρικές εκλογές αλλά και πρόσφατα όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο. 

Πάντως οι θέσεις του κ. Λιλλήκα είναι σαφώς πιο ξεκάθαρες από εκείνες που εκφράζει μέχρι στιγμής ο κ. Παπαδόπουλος και το ΔΗΚΟ. Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είναι εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά όχι γενικά της ομοσπονδίας. Μάλιστα προεκλογικά είχε προτείνει τη δημιουργία στην Κύπρο ομοσπονδίας με έξι (6!) πολιτείες. 

Ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έχει υποστηρίξει ακόμη αυτό το ευφάνταστο ομοσπονδιακό σχήμα, με βάση το οποίο θα έχουμε 7 κυβερνήσεις (6 στις πολιτείες και 1 η κεντρική), 7 βουλές, 7 δικαστικές εξουσίες, 7 αστυνομίες, 7 δημόσιες υπηρεσίες κτλ κτλ… αλλά ενόσω η πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού συνεχίζεται και οι ανησυχούντες κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μπας και οδηγηθούμε σε λύση, δεν αποκλείεται να ακούσουμε και το ΔΗΚΟ να υποστηρίζει αυτή την πρόταση… 

Βεβαίως οφείλω να είμαι δίκαιος: πρώτη προτίμηση του κ. Λιλλήκα δεν είναι η ομοσπονδία αλλά η επιστροφή των Τ/κ στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις περιοχές που κατοικούσαν πριν από το 1974 (οι πατεράδες τους, διότι από τότε γεννήθηκαν άλλες 2 γενιές Τ/κ στην κατεχόμενη πατρίδα μας)… Με άλλα λόγια ο κ. Λιλλήκας υποστηρίζει την επιστροφή των Τ/κ στην Λεμεσό, την Πάφο, την Λάρνακα και σε όλα τα μεικτά χωριά. 

Εκείνο που δεν έχω ξεκαθαρίσει ακόμη είναι κατά πόσο ο κ. Λιλλήκας συμφωνεί ότι με την επιστροφή τους στην ΚΔ θα ισχύσει ως έχει το Σύνταγμα της Κ.Δ. δηλαδή ότι θα έχουμε εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, Τ/κ αντιπρόεδρο με βέτο, χωριστούς δήμους σε κάθε πόλη, δηλαδή Τ/κ δήμο Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου κτλ κτλ … Δεν είμαι βέβαιος δηλαδή αν ο κ. Λιλλήκας εννοεί αυτό ή ότι οι ΤΚ θα πρέπει να δεχτούν να επιστρέψουν μεν στην Κ.Δ. αλλά με ΑΛΛΟ Σύνταγμα και όχι με αυτό της Κ.Δ. 

Γιατί όμως αναφέρομαι στις θέσεις του κ. Λιλλήκα ενώ ξεκίνησα σχολιάζοντας τις θέσεις του ΔΗΚΟ; Μα διότι – σύμφωνα με τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο – οι θέσεις τους ταυτίζονται… 
Υ.Γ.: Μιλάμε για το Κυπριακό Ζήτημα, το πιο κρίσιμο ζήτημα που αφορά την επιβίωση μας σ’ αυτό τον τόπο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *