Έχετε έναν κολλητό, που τον αγαπάτε και θέλετε να τον βοηθήσετε. Όμως είναι πολύ σπάταλος. Βγάζει 1500 ευρώ το μήνα και τρώει 2000. Δεν τον έφτανε αυτό, έμπλεξε και με μια γκόμενα που τρώει άλλα 2000 χιλιάδες ευρώ το μήνα πάνω από όσα εκείνη βγάζει. Έχει φτάσει στο σημείο να χρωστά 50 χιλιάδες αυτός και άλλες 50 χιλιάδες η γκόμενά του. Σας ζητά βοήθεια και του δίνετε 50 χιλιάδες ευρώ, που είχατε φυλαγμένα, με τόκο 2.5%. Του ζητάτε όμως να σοβαρευτεί, να νοικοκυρευτεί και να διώξει την γκόμενα, αν θέλει να σωθεί. Σας κατηγορεί ότι δεν του δώσατε και τις 100 χιλιάδες που χρειαζόταν και έτσι δεν θα μπορέσει να κρατήσει την γκόμενά του, που τον απείλησε ότι θα του φύγει… Του λέτε « μα δεν θα μπορέσεις ποτέ να μου δώσεις πίσω 100 χιλιάδες» και σου απαντά «όσα δεν μπορέσω να σου δώσω πίσω να μου τα χαρίσεις ρε φίλε! Τι φίλος είσαι;»!
Σας ρωτώ: Θα του δίνατε 100 χιλιάδες, τα μισά δάνειο και τα μισά χάρισμα, για να συνεχίσει να κάνει την ίδια ζωή, με την ίδια γκόμενα; Ναι ή όχι; Κρατήστε την απάντηση για το τέλος αυτής της ανάρτησης.
Έχω κουραστεί να ακούω συνεχώς από τους πολιτικούς τις ίδιες ελαφρότητες, που αντανακλούν το φτωχό επίπεδο της πολιτικής μας ζωής και την ίδια στιγμή ασελγούν επί της νοημοσύνης μας. Γιαυτό απόφάσισα να γράψω αυτές τις σκέψεις με απλά λόγια, καλώντας όλους να προβληματιστούμε μαζί. Βεβαίως δεν θα παραστήσω τον σοφό. Περιμένω τον αντίλογο κι αν είναι πειστικός, μπορεί να αλλάξω γνώμη.
Από την αριστερά μέχρι και τον «ευρωπαϊστή» ΔΗΣΥ, ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας, ότι η Ευρώπη δεν έδειξε την απαιτούμενη αλληλεγγύη απέναντι στην Κύπρο. Αντίθετα, λένε, μας εκβίασε, μας χρησιμοποίησε σαν πειραματόζωο, μας έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο, μας κατέστρεψε κτλ κτλ…
Η δική μου εντύπωση είναι ακριβώς η αντίθετη με τα πιο πάνω εύκολα συνθήματα και εξηγώ γιατί:
Η ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ – Ή ΑΛΛΙΩΣ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
Η κομματοκρατία ήταν το σύστημα που αντικατέστησε την παντοκρατορία του Μακαρίου, από το 1977 μέχρι σήμερα. Τα κόμματα άλωσαν τα πάντα. Με το ρουσφέτι εξαγόρασαν συνειδήσεις και μετάγγισαν την φιλοσοφία της αρπαχτής, της μίζας, της κατάχρησης, της αυθαιρεσίας και του σφετερισμού σε όλο το σώμα της κυπριακής κοινωνίας. Τα κόμματα διέλυσαν τα πάντα. Θεσμοί, εποπτικές αρχές, διαδικασίες, νόμοι και κανονισμοί υπονομεύθηκαν και ευτελίσθηκαν από επίορκους λειτουργούς, οι οποίοι είχαν πλάτες στην πολιτική/κομματική εξουσία. Η δημόσια διοίκηση μετατράπηκε σε πλατφόρμα εύκολου πολιτικού ή/και οικονομικού κέρδους. Παρομοίως και οι τράπεζες. Οι τραπεζίτες έβγαλαν και τα σχοινιά και τα παλούκια. Μετέτρεψαν υγιείς τράπεζες σε χάρβαλα.
ΟΠΟΤΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΕΚΕΙΝΟΣ ΝΕΥΡΙΑΖΕ…
Η Κύπρος όταν πήγε στο «καταραμένο» εκείνο Eurogroup του κουρέματος ήταν οικονομικά κατεστραμένη. Ήταν «καμένη γη». Σ’ αυτή την κατάσταση έφτασε (για πολλούς λόγους) επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Η τότε κυβέρνηση, αντί έγκαιρα να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί τις σκληρές πραγματικότητες που οδήγησαν στον γκρεμό την οικονομία, έκανε ένα δάνειο από τη Ρωσία για ένα χρόνο -το οποίο στους 6 μήνες εξανεμίστηκε- και μετά γύρευε να κάνει και δεύτερο δάνειo, είτε πάλι από Ρωσία είτε από Κίνα, για να «κουντήσει την Τρόικα και το Μνημόνιο τζείθθε μέρου» ώσπου να φύγει από την εξουσία.
PIMCO, BLACKROCK κτλ…
Τις ζημιές της Κυπριακής Οικονομίας δεν τις υπολόγισε ούτε η ΕΕ ούτε η Τρόικα, αλλά η PIMCO, μια εταιρεία που προσλήφθηκε από την κυβέρνηση Χριστόφια και την Κεντρική Τράπεζα. Επειδή θεωρήσαμε ακραίο το «σενάριο» της PIMCO, προσλάβαμε μετά και την BLACKROCK, της οποίας τα ευρήματα δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές από της PIMCO. Πήγαμε λοιπόν μπροστά στο Eurogroup με αυτά τα τραγικά δεδομένα.
ΤΟ ΑΚΡΑΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΚΡΑΙΟ…
Σαν Κυπραίοι βρακάδες μιας άλλης εποχής κατηγορούσαν οι πολιτικοί μας την PIMCO (που ΕΜΕΙΣ προσλάβαμε) ότι το σενάριό της για το τι χρωστάμε, ήταν ακραίο.
Στην πραγματικότητα η PIMCO έδωσε το λιγότερο οδυνηρό σενάριο: υπολόγισε τα δημοσιονομικά γύρω στα 10 δις και το τραπεζικό έλλειμμα ΜΟΝΟ (επαναλαμβάνω ΜΟΝΟ) στα 6.5 δις. ΔΕΝ υπολόγισε ΟΥΤΕ ΤΑ ΔΙΣ ΤΟΥ ELA, που η Λαϊκή Τράπεζα ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ρουφούσε επί μήνες ολόκληρους χωρίς να κάνει οτιδήποτε είτε η κυβέρνηση Χριστόφια, είτε η Βουλή, είτε η Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Δεν υπολόγισε η PIMCO ΟΥΤΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΦΤΑΝΑΝ ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ, που σήμερα αγγίζουν τα 25 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΔΙΣ!!!
Όχι λοιπόν, το σενάριο της PIMCO δεν ήταν ακραίο. Ήταν ότι μπορούσε να κάνει αυτή η εταιρεία για να μην βρεθούμε με ένα ΧΡΕΟΣ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 40 ΜΕ 50 ΔΙΣ, οπότε δεν θα μπορούσε να μας σώσει ούτε ο ΘΕΟΣ!
ΤΑ EUROGROUP ΚΑΙ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ROUND ABOUT…
Το Eurogroup δέχτηκε το σενάριο της PIMCO και δεν ρώτησε για τα άλλα… (ELA και μη εξυπηρετούμενα δάνεια)… Είπε:
Θα σας δανείσουμε 10 δις για τα δημοσιονομικά, με επιτόκιο 2.5%. Δεν μπορούμε να σας δανείσουμε περισσότερα διότι με περισσότερα το χρέος θα είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ!
Το έλλειμμα των τραπεζών πρέπει να το καλύψουν οι ίδιες οι τράπεζες ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ, όπως κλείνουν κι άλλες ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ τράπεζες διεθνώς, όταν τα κάνουν μαντάρα. Προτείνουμε να κουρέψετε όλες τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες από 5.5% μέχρι 9.5% για να σώσετε τις δύο μεγάλες τράπεζές σας .
Ήρθε πίσω ο πρόεδρος και μας είπε τα πιο πάνω. Υποσχέθηκε ότι τα λεφτά που θα κουρευτούν θα δοθούν με τη μορφή ομολόγων σχετιζομένων με την μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ είπαμε ένα ηρωικό ΟΧΙ! Έτσι ο πρόεδρος ξαναπήγε στο Eurogroup και του είπαν:
Δεν υπάρχει περίπτωση να σας δώσουμε άλλα λεφτά πέρα από τα 10 δις, διότι το δάνειό σας θα είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ.
Εφόσον έχετε θέσει θέμα ότι η φορολόγηση όλων των καταθέσεων (και των κάτω από 100 χιλιάδες) είναι παράνομη, τότε πρέπει να ΚΛΕΙΣΕΤΕ τη Λαϊκή, διότι δεν δικαιολογείται με τίποτε η λειτουργία της. Δυστυχώς οι καταθέτες της θα χάσουν όλα τους τα λεφτά πλην 100 χιλιάδων.
Βρείτε τρόπο να σώσετε την Τράπεζα Κύπρου, κουρεύοντας στο μισό τις καταθέσεις της, εφόσον ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΚΙ ΑΥΤΗ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΛΗΝ 100 ΧΙΛΙΑΔΩΝ.
Αναγκαστικά δεχτήκαμε αυτή τη λύση – που ήταν χειρότερη από την πρώτη – «με το πιστόλι στον κρόταφο».
ΠΟΙΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ;
Είναι πολλοί που λένε ότι το Eurogroup κατέστρεψε το τραπεζικό μας σύστημα. Ανάμεσα σ’ αυτούς και κάποιοι προφέσορες των οικονομικών. Μα πώς το κατέστρεψε το Eurogroup; Αυτό οδήγησε τις τράπεζες στα χάλια που κατέληξαν; Αν έπρεπε οι τράπεζες να κλείσουν, ποιο Eurogroup ή ποιος άλλος θεσμός ή οργανισμός θα ερχόταν να βάλει λεφτά μέσα σε δυο διαλυμένες τράπεζες για να τις σώσει και με τι όρους;
Ρωτούν άλλοι: «γιατί έπρεπε να χάσουν τα λεφτά τους οι καταθέτες των δύο τραπεζών; Επειδή έτσι αποφάσισε το Eurogroup»; Μα δεν αποφάσισε έτσι το Eurogroup. Οι τράπεζες ΗΤΑΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΕΣ και έπρεπε να κλείσουν! Οι καταθέτες έτσι κι αλλιώς θα έχαναν τα λεφτά τους και θα τους έμεναν μόνο οι εγγυημένες 100 χιλιάδες, συν ό,τι θα τους αναλογούσε, έπειτα από την εκκαθάριση. Αυτό γίνεται παντού σε όλο τον κόσμο, όπου κλείνουν τράπεζες.
Να τα πλήρωνε το κράτος; Μα ποιο κράτος; Οι φορολογούμενοι πολίτες, να πάνε να πληρώσουν τα σπασμένα δύο τραπεζών για να σωθούν καταθέσεις, που δεν ήταν καν δικές τους; Αλλά και να ήθελε να τα πληρώσει το κράτος, πού θα τα έβρισκε;
«Να τα πληρώσουν εκείνοι που τα έφαγαν ή που κατέστρεψαν τις τράπεζες» λένε άλλοι. Σωστό αυτό αλλά … πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο σε μια νύχτα ή έστω σε ένα πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο; Με τι νόμους και τι τεκμήρια; Εδώ πέρασαν 14 μήνες ήδη κι ακόμα δεν είδαμε ΚΑΝΕΝΑ να προσάγεται για έστω και ένα από τα αμέτρητα σκάνδαλα που βγήκαν στη φόρα.
ΤΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ
Προσπαθώ να καταλάβω τι έπρεπε να είχε κάνει η ΕΕ και δεν το έκανε, αφού μας έδωσε ένα δάνειο που ήταν ακριβώς στο όριο του να μπορούμε να πληρώσουμε και μάλιστα με ένα επιτόκιο 2.5% σε σχέση με το 4.5% που ήταν το προηγούμενο μας δάνειο, από τη Ρωσία.
Ίσως θα θέλαμε να μας δώσει μεγαλύτερο δάνειο με μηδενικό επιτόκιο;
Ίσως να θέλαμε να μας ΧΑΡΙΣΕΙ μερικά δις για να μας ελαφρύνει το πρόβλημα;
Εγώ, ως Κύπριος, λέω ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ!
Ρωτώ όμως τον εαυτό μου και όλους εσάς τους συμπατριώτες μου τι θα κάνατε σε μια περίπτωση όπως εκείνη που σας έγραψα στην αρχή αυτής της ανάρτησης. Αν θέλετε πηγαίνετε πίσω και διαβάστε την ξανά, πριν απαντήσετε.
Νομίζω η απάντηση που θα δώσετε στον εαυτό σας, είναι η ίδια που θα έπρεπε να αναμένουμε ως λαός από την ΕΕ, στην απαίτησή μας να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να ζητάμε να έρθει ο οποιοσδήποτε τρίτος, όσο κι αν μας αγαπά, να σπονσάρει αυτό το αρρωστημένο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, που έστησαν τα κόμματα ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ, όλα αυτά τα χρόνια. Σύστημα που εκμεταλλεύτηκαν δεόντως οι λίγοι, για να κάνουν εδώ και πολλά χρόνια πάρτι πάνω στην καμπούρα μας!