Γιατί είναι προτιμότερο οι Έλληνες να πούνε ΟΧΙ

12:16 PM | |

ΤΣΙΠΡΑΣΣτο μόνο πράγμα που συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι ένα ΟΧΙ του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει ταυτόχρονα και έξοδο από την ευρωζώνη. Πρόκειται για εκβιασμό ξένων και ντόπιων, χωρίς λογική βάση από τη στιγμή που αφέθηκε κι από τις δύο πλευρές η διαπραγμάτευση να εκκρεμεί για την επομένη του δημοψηφίσματος.

Ο κίνδυνος αυτός υφίσταται μόνο για την περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Εφόσον όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός τονίζει με έμφαση ότι θα υπογράψει συμφωνία μέχρι την Τρίτη, θεωρώ ότι συναισθάνεται πλήρως τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα χρεοκοπημένη, σε μια υποτιμημένη δραχμή, με άλλα λόγια σε μια βαρκούλα μέσα σε ένα πέλαγος χρέους. Ξέρει ο πρωθυπουργός πως αυτό είναι ο ορισμός του κοινωνικού χάους μέσα σε απόλυτη φτώχεια.

Αν υπερισχύσει το ΝΑΙ, αυτό θα γίνει οριακά. Θα υποχρεωθεί ο κ. Τσίπρας να επιβάλει στον ελληνικό λαό ένα Μνημόνιο σκληρής λιτότητας, χωρίς να το διαπραγματευτεί περαιτέρω. Ποιο όμως είναι αυτό το Μνημόνιο; Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έφυγε από τις συνομιλίες αφήνοντας πάνω στο τραπέζι την τελευταία πρόταση των δανειστών, που ήταν πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις. Η διαφορά ήταν μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Το ΔΝΤ ωστόσο, στην τελευταία του παρέμβαση, είπε ότι αυτή, η τελευταία πρόταση των δανειστών, «δεν βγαίνει» με τίποτα. Τη θεωρεί ήδη ξεπερασμένη, διότι τους τελευταίους μήνες η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε δραματικά. Συνεπώς εισηγείται, πέρα από τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, να γίνει και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Συνεπώς, σε περίπτωση που περάσει το ΝΑΙ, είναι αμφίβολο κατά πόσο η τελευταία πρόταση των θεσμών θα είναι ακόμη στο τραπέζι. Αν είναι, ο κ. Τσίπρας υποχρεωτικά θα τη δεχτεί ως έχει. Αν δεν είναι, τότε η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε νέο αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή συντρέχει ο κίνδυνος ο κ. Τσίπρας να παραιτηθεί, όπως άφησε να νοηθεί στη συνέντευξη του στην ΕΡΤ (παρόλο που ύστερα στον ΑΝΤ1 θόλωσε τα νερά και δεν επιβεβαίωσε αν θα παραιτηθεί ή όχι).

Αν παραιτηθεί, τότε η πόλωση κι ο εθνικός διχασμός θα ενταθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κι όλες οι δυνάμεις του ΟΧΙ, θα καταγγέλλουν διαρκώς την όποια προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές. Δεδομένου μάλιστα ότι το Μνημόνιο που θα έρθει θα είναι το σκληρότερο μέχρι σήμερα, εκείνος που θα αναλάβει την ευθύνη να το αποδεχτεί και να το υλοποιήσει, θα στιγματιστεί από τις δυνάμεις του ΟΧΙ ως υπηρέτης των ξένων και προδότης της Ελλάδας.  Ο κίνδυνος μιας τέτοιας καταστροφικής πόλωσης πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί. 

Ο μόνος που μπορεί να διαπραγματευτεί το νέο Μνημόνιο και να καταλήξει σε συμφωνία, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις – ώστε να μην φτάσει στα άκρα και ενδεχομένως σε συγκρούσεις ο εθνικός διχασμός- είναι ο κ. Τσίπρας. Το έχει δηλώσει -και ως υπεύθυνος πολιτικός που διαχειρίζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή τις τύχες της χώρας πρέπει να γίνει πιστευτός- ότι, αμέσως μετά ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, θα συμφωνήσει με τους εταίρους το νέο Πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βρίσκεται στην εξουσία μόνο πέντε μήνες. Ο πρωθυπουργός ανέλαβε μια δέσμευση έναντι του λαού. Να τερματίσει τη λιτότητα, να καταργήσει τα Μνημόνια, να κάνει ξανά την Ελλάδα εθνικά περήφανη. Στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε τώρα, η χώρα είναι σε απόλυτη εξαθλίωση. Στα προηγούμενά μου άρθρα επέκρινα με δριμύτητα τον κ. Τσίπρα, διότι άλλα υποσχέθηκε στο λαό και άλλες, πολύ χειρότερες συνθήκες, βιώνουν οι Έλληνες όσο περνά ο καιρός. Ότι το δίλημμα στο δημοψήφισμα απέχει έτη φωτός από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, διότι το ΝΑΙ και το ΟΧΙ είναι σαν το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Τον επέκρινα επίσης διότι, αντί να διαχειριστεί με επιδεξιότητα ο ίδιος, ως ηγέτης, την διαπραγμάτευση, έφερε το δίλημμα στον ελληνικό λαό σαν πιστόλι στον κρόταφο. Αν ο λαός πει ΝΑΙ, θα πρέπει να δεχτεί όλα εκείνα που ο κ. Τσίπρας υποσχόταν να σταματήσει, ενώ αν πει ΟΧΙ, θα βρεθεί μπροστά στον τεράστιο κίνδυνο της χρεοκοπίας.   

Αλλά όπως ήρθαν τα πράγματα, μόνο το ΟΧΙ μπορεί να διασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα της χώρας. Εφόσον βέβαια ο πρωθυπουργός τηρήσει το λόγο του. Εφόσον προχωρήσει δηλαδή άμεσα σε συμφωνία με τους δανειστές, χωρίς τη σκληρή λιτότητα και χωρίς τις λογικές του Μνημονίου, που καθημερινά καταγγέλλει. Αν, αντίθετα, οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία, εκεί δυστυχώς αλλάζουν τα πράγματα. Εκεί ο διχασμός θα επανέλθει δριμύτερος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Θέλω όμως θα πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι κάνει κι ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ώστε η Ελλάδα να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα, που έχουν οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε απόγνωση. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *