Να ξεφύγουμε από τη μιζέρια…

10:22 AM | | Comments 6

Αυτός ο λαός, που έχει βυθιστεί μέσα στο σκοτάδι της μιζέριας,  θέλει εδώ και τώρα μια δίκαιη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, που θα τον βγάλει από την οικονομική κρίση και θα του δώσει ξανά την ελπίδα που ψάχνει και που δικαιούται για να ζήσει ένα καλύτερο αύριο σ’ αυτό τον τόπο.

Η λύση αυτή μπορεί να βρεθεί με επιμονή και διεκδικητικότητα και όχι μέσα από ψεύτικα, απατηλά συνθήματα. Επιτέλους οι πολιτικοί πρέπει να πουν στο λαό αυτό την αλήθεια κι όχι να δαιμονοποιούν την αλήθεια αντιπροτείνοντας παραμύθια της Χαλιμάς.

Turkish soldiers take part in a ceremony

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνέχισε και σήμερα το πρωί στα ραδιόφωνα να διαστρεβλώνει και να ερμηνεύει αυθαίρετα, όλα τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος. Το κείμενο είναι ωστόσο πολύ καθαρό, πολύ σαφές και κανένας Έλληνας Κύπριος δεν θα έπρεπε να το ερμηνεύει με μια τουρκικής λογικής αυθαιρεσία. Διότι αν σε όλες τις προτάσεις που μας υποβάλλονται, βλέπουμε φαντάσματα, δεν πρόκειται ποτέ να λύσουμε το Κυπριακό και θα μας μείνει στην Κύπρο για πάντα η Τουρκία με το στρατό και τους εποίκους της.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ απέναντι στη διεθνή κοινότητα να απορρίψει αυτό ο ανακοινωθέν. Διότι αυτά που λέει ο κ. Παπαδόπουλος και άλλοι εδώ στην Κύπρο, για εσωτερική κατανάλωση, κανένας σοβαρός πολιτικός εκτός Κύπρου, όσο φίλος μας κι αν είναι, δεν θα μπορεσει να τα υιοθετήσει και να μας υπερασπίσει. Κανένας, όσο φίλος μας κι αν είναι, δεν θα μπορεί να κατανοήσει το ΓΙΑΤΙ απορρίψαμε αυτό το ανακοινωθέν.

Η συνέχεια φυσικά θα είναι απολύτως αναμενόμενη. Περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους και διχοτόμηση. Με άλλα λόγια θα εφαρμοστεί άμεσα αυτό που η Τουρκία έχει πολύ ξεκάθαρα διακηρύξει ως “Σχέδιο Β”.

Είναι τόσο ξεκάθαρο ότι θα ακολουθήσει η διχοτόμηση, όσο ξεκάθαρο ήταν και πριν από το 1974 ότι – αν γινόταν πραξικόπημα – θα ακολουθούσε τουρκική εισβολή. Κι όμως το πραξικόπημα έγινε.

Έτσι και τώρα. Ενώ είναι τόσο ξεκάθαρο το τι θα ακολουθήσει, κάποιοι επιμένουν να φορτωθούμε τη ρετσινιά του αδιάλλακτου, ώστε μετά η διεθνής κοινότητα να μην έχει άλλη επιλογή παρά να μας φορτώσει την ευθύνη και να επιτρεψει τη διχοτόμηση της Κύπρου… Το γιατί κάποιοι ακολουθούν αυτό το δρόμο, δεν θα το απαντήσω. Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Εν πάση περιπτώσει όμως έφτασε η στιγμή που ο καθένας πρέπει να πει καθαρά στο λαό τι λύση θέλει στο Κυπριακό. Να πει δηλαδή τα σύκα σύκα και τη διχοτόμηση διχοτόμηση…

Comments

 1. Anonymous says:

  Πωωωω.. Θα ακολουθήσει διχοτόμηση, λέει, αν δεν δεχτούμε το καινούργιο Ανάν. Εξηγήστε μας κ. Οδυσσέως πώς, στο δικό σας μυαλό, η διζωνική ΔΕΝ είναι διχοτόμηση να καταλάβουμε και εμείς οι κοινοί θνητοί.

  1. Να σας εξηγήσω τι σημαίνει διχοτόμηση: Μετά το 2004 ήρθε η ΕΕ και αναγνώρισε το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και ύστερα αναγνώρισε και την επιτροπή αποζημιώσεων. ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΡΟΠΟ αν δουν ότι ΔΕΝ θέλουμε λύση (κι εσείς ΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ, ας μην το συζητάμε αυτό) τότε θα συμβεί το εξής: η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσει “το δικαίωμα των ΤΚ να βγουν από την απομόνωση” (έτσι θα πουν) και θα τους αναγνωρίσουν το δικαίωμα για ελεύθερο εμπόριο, αναγνώριση των λιμανιών και αεροδρομίων κτλ κτλ. Το ψευδοκράτος, με πλήρη υποστήριξη και χειραγώγηση από την Τουρκία, θα αρχίσει κανονικά και επίσημα να μας ανταγωνίζεται και στον τουρισμό και στο εμπόριο και σε όλους τους τομείς, ενώ την ίδια ώρα θα συνεχίζεται ο εποικισμός ώσπου οι Τούρκοι έποικοι να γίνουν υπερδιπλάσιοι από εμάς. Οι 40 χιλιάδες στρατιώτες θα παραμένουν εκεί αποτελώντας ένα μόνιμο στρατιωτικό κίνδυνο και ο ΕΛληνισμός ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ για πάντα, διότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ, όπως δεν την εξανάγκασε μέχρι σήμερα. Η Κύπρος για τους Έλληνες ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ!

   Τι σημαίνει ΔΔΟ και γιατί ΔΕΝ είναι διχοτόμηση: Διότι οι 2 πολιτείες της Ομοσπονδίας θα ανήκουν ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΧΩΡΑ!!! ΜΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ! Από τον Απόστολο Ανδρέα ως τον Ακάμα. Αν έχει δύο πολιτείες ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι είναι δύο χώρες. Επιτέλους διαβάσετε το και μάθετέ το, ότι οι μισές χώρες του κόσμου είναι ΟΜΟΣΠΟΝΔΕΣ και έχουν συνιστώσες πολιτείες. Με τη λύση και την ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ, θα ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ 40 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ, θα ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ και δεν θα επιτρέπεται ο εποικισμός. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ θα ανήκει ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη χώρα και δεν θα μας ανταγωνίζεται η ΤΚ πολιτεία, διότι απλά θα είναι κομμάτι της χώρας μας.

   Η ΔΙΑΦΟΡΑ της διχοτόμησης από την ΔΔΟ είναι ΑΠΌ ΤΗ ΓΗ ΩΣ ΤΟΝ ΑΡΗ!!! Λυπάμαι που δεν μπορείτε να το καταλάβετε και πολύ περισσότερο λυπάμαι που ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΑΥΤΗ Η ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Δεν υπάρχει πραγματικός Έλληνας που βλέπει τον Πενταδάκτυλο με τη σημαία του ψευδοκρατους κάθε πρωί και λέει “δεν πειράζει” όπως λέτε εσείς!

   1. Realistis says:

    Αγαπητέ κ. Οδυσσέως,
    επιτέλους χαιρόμαστε γιατί βλέπουμε ότι ξεκίνησαν να εμφανίζονται και στην Κύπρο τα παπαγαλάκια που είχαμε δει και ακούσει να “κελαηδούν” στην Αθήνα πριν περίπου μία δεκαετία για να μας πείσουν πόσο καλό θα ήταν να δεχτούμε τις “προσφορές”, για το ότι ήταν η “τελευταία ευκαιρία”, για τό ότι έπρεπε εμπράκτως να αποδείξουμε ότι θέλουμε λύση και πολλά άλλα συναφή. Το ότι κάποτε θα πεθάνουμε δεν σημαίνει ότι πρέπει να αυτοκτονήσουμε σήμερα. Το αν δεχόμαστε την παρούσα κατάσταση το μαρτυρούν οι παρουσίες μας στις αντικατοχικές, (που παρεπιπτόντως δεν έχουμε δει όλους εσάς, τους όψιμους υποστηρικτές της διζωνικής λύσης). Οι λόγοι της απουσίας σας προφανείς. Όπως προφανή είναι και τα κίνητρα των εσχάτως δημοσιευμένων αρθριδίων σας. Όσον αφορά τώρα για τη λύση της ΔΔΟ, για την οποία εκτενώς αναφερθήκατε πιο πάνω έχω να σημειώσω τα εξής:
    1. θεωρείτε δεδομένο ότι η διεθνής κοινότητα μετά από μία τυχόν άρνηση μας, εξαιτίας των απαράδεκτων προνοιών, θα προσπαθήσει να βγάλει από την “απομόνωση” του Τ/κ. Η καραμε΄λα αυτή επιτέλους πρέπει να εξαντληθεί, τόσα χρονιά που αναμασάτε από όλο το φάσμα του επαναπροσεγγιστικού χώρου. Οι Τ/κ έφτασαν στο σημείο να έχουν περισσότερα δικαιώματα από εμάς, χωρίς, βέβαια, να έχουν και να εκπληρώνουν και τις ίδιες υποχρεώσεις. Εάν οι πολιτικοί μας στέκονταν στο ύψος των περιστάσεων πέρα από το μικροκομματικά ψηφοθηρικά τους συμφέροντα μπορούσαν και μπορούν να ανακόψουν τις όποιες τέτοιες προσπάθειες, διαφωτίζοντας τους ευρωπαίους, κατά τα άλλα, εταίρους μας για την πραγματική κατάσταση στην Κύπρο. Το ψευδοκράτος ήδη μας ανταγωνίζεται, με την υποστήριξη και ώθηση της Τουρκίας, στους τομείς που αναφέρετε, και κανένας δε διασφαλίζει ότι δεν θα συμβεί και αυτό με την όποια λύση ομοσπονδιακής μορφής. Επίσης δεν υπάρχει οποιαδήποτε ασφαλιστική δικλίδα και μετά τη λύση να εποικίζεται το “τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο” με Τούρκους, αφού οι ρήτρες θα μιλούν μόνο για ποσόστωση στην επιστροφή των Ε/κ. (παρόμοιο με το σχέδιο Ανάν). Σας υπενθυμίζω ότι οι χιλιάδες στρατιώτες που κουβάλησε η Τουρκία στην Κύπρο είναι παράνομη ενεργεια η οποία είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, όπως επίσης παράνομη ενέργεια είναι και ο εποικισμός και τα παράγωγά του. (μη εξαιρουμένων των δήθεν ανθρωπιστικών περιπτώσεων). Ο Ελληνισμός δε θα χάσει την Κύπρο, αν δεν βάλει την υπογραφή του. Την Κύπρο τη χανουμε (δηλαδή χάνουμε και το 37%, ή το οποιοδήποτε μικρότερο ποσοστό κατεχομένων εδαφών) αποδεχόμενοι τη ρατσιστική λύση της ΔΔΟ, δίνοντας εσαεί ένα τμήμα της Κυπρου για τη δημιουργία ενός Τ/κ κρατιδίου,το οποίο θα λειτουργεί όχι ως συνιστών κρατίδιο αλλά σαν οιονεί κράτος.
    2. Η ΔΔΟ δεν συνιστά διχοτόμηση; Οι δύο πολιτείες (που δεν είναι πολιτείες, αλλά συνιστώντα κράτη – common states κατά την αναφορά στο ανακοινωθέν Χριστόφια) θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, θα υπάρχουν εδαφικοί διαχωρισμοί (κάτι που δεν υπάρχουν σε άλλες ομόσπονδες χώρες), περιορισμοί στην κατοίκηση Ε/κ στο Τ/κ “συνιστών κράτος”. Το χειρότερο δε όλων είναι η λεγόμενη “πολιτική ισότητα”, εκεί δλδ που το 82% (του 1974) ισούται με το 18% (του 1974). Αυτό με όσα μαθηματικά και να το κάνουμε δεν μπορεί να εξισωθεί. Οι πάνσοφοι πολιτικοί μας, συνεπικουρούμενοι από λειτουργούς των ΜΜΕ, προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι πολύ λογικό να υπάρχει αυτό το φαινόμενο.
    3. Εσείς να το διαβάσετε και να το καταλάβετε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλές χώρες με ομοσπονδιακό σύστημα, αλλά ΔΕΝ υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο εφαρμοσμένο το σύστημα της ΔΔΟ, ούτε και καμία άλλα χώρα δέχτηκε ΕΙΣΒΟΛΗ και ΚΑΤΟΧΗ για 40 χρόνια και να παραδιδει με την υπογραφή της το κατεχόμενο τμήμα για να γίνει ομοσπονδία στη χώρα. Επανένωση κάνουμε σε κάτι το οποίο είναι διαμελισμένο, χωρισμένο. Η Κύπρος δεν είναι χωρισμένη, αλλά κατεχόμενη παρανόμως εδώ και 40 χρόνια. Είτε θέλετε να το καταλάβετε είτε όχι. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Τουρκία θα τηρήσει την υπογραφή της (όπως έχει πράξει και με τόσες άλλες δεσμέυσεις, συμφωνίες, υπογραφές από το 1923 μέχρι και σήμερα), ούτε και ότι θα αποχωρήσει ο στρατός, αφού και εδώ θα ανακύψουν “ανθρωπιστικά θέματα”, αφού παντρευτηκαν και έκαναν παιδιά στα κατεχόμενα…. Κάτι αντίστοιχο και με τους εποίκους… Το κάθε “κρατίδιο” θα έχει δικές του δομές και εξουσίες, περα από αυτές της κεντρικής κυβέρνησης.
    4. Και δεν πρέπει να λέτε ότι η διαφορά της ΔΔΟ από τη διχοτόμηση είναι από τη Γη ως τον ΆΡη γιατί θα μας κάνετε να πιστέψουμε ότι ζούμε στον Άρη. Και όσο απόλυτο και φασιστικό είναι το να λέτε ότι όποιος αντιτίθεται στην ΔΔΟ είναι γιατί προτιμά την παρούσα κατάσταση, άλλο τόσο μας λυπεί εμάς που βλέπετε τον Πενταδάκτυλο με τη σημαία του ψευδοκράτους επάνω, να μας μουντζώνει και σεις ζείτε στις δικές σας ψευδαισθήσεις για τις δήθεν καλές προθέσεις της Τουρκίας.

    1. Κάνατε τον κόπο να γράψετε πολλά για να αποδείξετε ότι είστε εντελώς αδιάβαστος και απληροφόρητος. Σε τελευταία ανάλυση, όσες αναλύσεις και να κάνετε αυθαίρετα, όπως αυτές που κάνατε πιο πάνω, η διχοτόμηση την οποία διακαώς επιθυμείτε, έχει επιτευχθεί σχεδόν πλήρως. Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια που κάνουμε να σώσουμε την Κύπρο από τη διχοτόμηση σας. Αν δεν τα καταφέρουμε, ελπίζω κάποτε ο λαός να στήσει επιτέλους καραμανιόλες και να πάρει τα κεφάλια όλων των ανεύθυνων που οδήγησαν τον τόπο στην διχοτόμηση και κατέστρεψαν αυτό το λαό. Διότι μόνο όταν αρχίσουν να πέφτουν κεφάλια θα καταλάβουν μερικοί ότι αυτός ο λαός δεν αντέχει άλλο οι ανεύθυνοι να ορίζουν τη μοίρα του. Επιτέλους αποκτήστε όνομα. Δεν σας έχουν πει ότι η ανωνυμία είναι δειλία; Ή μήπως με αυτή τη δειλία θα σώσετε την Κύπρο;

     1. Savvas Prastitis (Realistis) says:

      Αγαπητέ κ. Οδυσσέως,
      επειδή ποτέ μου δεν φοβήθηκα να εκφράσω δημόσια αυτά που πιστεύω, πόσο μάλλον να είμαι δειλός, σας επισυνάπτω και το όνομα και το ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο. Αυτός που ξέρει την αλήθεια δεν ντρέπεται και δεν φοβάται να την πει. “Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσεις υμάς”…..
      δυστυχώς η μέθοδος που χρησιμοποιείται και χρησιμοποιείτε για να υποβάλετε στο λαό ότι ο οποιοσδήποτε απορρίπτει τη ΔΔΟ, θέλει διχοτόμηση θυμίζει μεθόδους προπαγάνδας δικτατορικών καθεστώτων παρωχημένων εποχών της ανατολικής και τη δυτικής Ευρώπης. Γιατί πολύ απλά θέλετε να μας υποβάλετε στο ψευτοδίλημα ότι έχουμε τις επιλογές είτε της όποιας λύσης ΔΔΟ είτε διχοτόμηση. Όταν είπαν σε μια γκαμήλα ότι ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και κατηφορικός, αυτή απάντησε “γιατί βρε παιδιά; χάθηκε ο ίσιος δρόμος;” Και γω σας ερωτω: διεκδικήσαμε και χάσαμε κάποια άλλη επιλογή πέρα από αυτές τις δύο; ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΜΕ; Προφανώς όχι, γιατί εδώ και σχεδόν 40 χρόνια μένετε προσκολημένοι σε μία μορφή υποτίθεται εφικτή, αλλά αυτά τα 40 χρόνια έδειξαν πόσο ανέφικτη είναι, αλλά και ποιοι είναι οι πραγματικοί σκοποί και επιδιώξεις της Τουρκίας για το Κυπριακό. Έστω και αν δεν θέλετε να το παραδεχθείτε.
      Καρμανιόλες θα πρέπει να στηθούν αγαπητέ κ. Οδυσσέως για όλους αυτούς που οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την κατάσταση, για να αναγκάσουν το λαό να γονατίσει. Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες που το μόνο που ήξεραν να κάνουν ήταν να εμπαίζουν το λαό, να υποκλέπτουν τη ψήφο του με ψέματα, κενές διακηρύξεις και τάζοντας λαγούς με πετραχήλια, που στο τέλος φάνηκαν πόσο κατώτεροι των περιστάσεων ήταν. Και επίσης ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και σε όλους αυτούς τους (αυλο)κόλακες, μεγαλοεκδότες, ΜΜΕ, δημοσιογράφους και γενικά τους παντώς είδους πυγολειχούντες (μην το αναφέρω στην καθομιλουμένη)που με αντάλλαγμα τις διάφορες διευκολύνσεις, εξυπηρετήσεις, διορισμούς σε καρέκλες κτλ δεν έβγαζαν στη φόρα τα κακώς έχοντα, δεν ασκούσαν κριτική, παραμόνο χάιδευαν τα αυτιά της εξουσίας ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του κόσμου.
      Και κάτι τελευταίο για το αν είμαι αδιάβαστος ή απληροφόρητος όπως λέτε. Είναι χειρότερο κάποιος να είναι ημιμαθής, αλλά χείριστο είναι να ξέρει την αλήθεια, αλλά ελέω συμφερόντων και ιδιοτελών σκοπών να προσπαθεί να αποκρύπτει την αλήθεια. Και σεις σαν “δημοσιογράφος” θα έπρεπε να αναζητάτε την αλήθεια…………

     2. Αγαπητέ μου φίλε σε συγχαίρω που έχεις το θάρρος του ελεύθερου ανθρώπου, να μην κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία εν έτη 2014. Τώρα μιλάς! Ξέρεις ότι διαφωνούμε. Παρόλο που έχω διατυπώσει τις απόψεις μου πολλές φορές, σ’ αυτήν εδώ την ιστοσελίδα μου, θα προσπαθήσω και πάλι να σου απαντήσω και σε παρακαλώ διάβασε με προσοχή αυτά που κάνω τον κόπο να σου γράψω κι αν θέλεις απάντησέ μου.

      Δεν ήταν αυθαίρετος ο ισχυρισμός μου για διχοτομιστές και οπωσδήποτε δεν είπα ότι είναι ΟΛΟΙ διχοτομιστές. Το σύνθημα “Τζείνοι ποτζεί τζι εμείς ποδά” δεν είναι αποκύημα της φαντασίας μου. Αν είσαι ειλικρινής θα πρέπει να παραδεκτείς ότι το λένε αρκετοί από εκείνους που υποστηρίζουν παρόμοιες με τις δικές σου θέσεις. Εξάλλου μόλις σήμερα έβαλα στον τοίχο μου ένα σχόλιο από κάποιον που είπε “καλύτερα διχοτόμηση χωρίς την υπογραφή μας παρά να πάμε σε συνομιλίες που θα μας οδηγήσουν σε μια λύση διχοτομική”. Εγώ λέω ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να σώσουμε την πατρίδα μας από τη διχοτόμηση, παρά να δεχόμαστε τόσο εύκολα τη διχοτόμηση, χωρίς καμιά προσπάθεια. Εν πάση περιπτώσει η διχοτόμηση θα είναι καταστροφή είτε με την υπογραφή μας είτε χωρίς.

      Πάντα λοιπόν τονίζω ότι δεν είναι όλοι διχοτομιστές, όσοι φοβούνται τη λύση. Λέω πολλοί ή κάποιοι. Διότι υπάρχουν και άνθρωποι ιδεαλιστές που πιστεύουν σε αρχές και αξίες, με εντιμότητα και γνήσιο πατριωτισμό. Το ίδιο, ωστόσο, πρέπει να σας θυμίσω ότι ίσχυε και στην πριν από το 1974 εποχή, με την ιδέα της Ένωσης σε αντίθεση με τους υποστηρικτές της λύσης του εφικτού. Οι δύο σχολές σκέψεις υπήρχαν και τότε. Όμως πίσω από τη σχολή σκέψης της Ένωσης, υπήρχαν εκείνοι που ήξεραν ότι η Ένωση ήταν ανέφικτο να γίνει και εκμεταλλεύτηκαν τον πατριωτισμό των ενωτικών για να τους ωθήσουν στην ΕΟΚΑ Β και στη στήριξη του πραξικοπήματος. Στην πραγματικότητα εκείνοι που έκαναν το πραξικόπημα ήθελαν την διχοτόμηση της Κύπρου. Διότι πίστευαν στην καθαρή λύση. Διαχωρισμό των Ελλήνων από τους Τούρκους και διπλή ένωση… Αυτή είναι δυστυχώς η σκληρή ιστορική πραγματικότητα και είναι πια αποδεδειγμένο ότι στο πραξικόπημα έγινε εσχάτη προδοσία.

      Όπως τότε, έτσι και σήμερα ισχύουν ανάλογες καταστάσεις. Έχουμε τους οπαδούς μιας ιδεατής λύσης και τους οπαδούς του εφικτού. Για να φτάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία πρέπει να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά. Μακάρι να συμφωνούσε η άλλη πλευρά σε μια λύση όπως αυτή που θέλετε εσείς. Διότι αυτή τη λύση θέλουμε ΟΛΟΙ. Κι εγώ πρώτος και καλύτερος. Όμως ξέρουμε ότι δυστυχώς δεν υπάρχει περίπτωση η άλλη πλευρά να συμφωνήσει σε τίποτε άλλο παρά σε μια λύση γεωγραφικού διαχωρισμού, που θα της παρέχει ασφάλεια και μια σχετική αυτονομία. Αυτή η λύση στην οποία μπορούμε να καταλήξουμε από κοινού είναι η ΔΔΟ. Διότι αυτή διασφαλίζει την ενότητα του κράτους: μία χώρα με δύο πολιτείες και την ίδια στιγμή διασκεδάζει τις ανησυχίες και την καχυποψία ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ πλευρών, της καθεμιάς για την άλλη. Με τη σχετική αυτονομία που θα έχουν οι δύο πολιτείες της χώρας, δεν θα μπαίνουν πολύ η μια στα πόδια της άλλης και δεν θα ισχύει η ανησυχία που υπάρχει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μαζί ή ότι θα παρεμβαίνουν οι Τούρκοι μέσα στα ταράφια μας… Όμως επιμένω: ΜΙΑ θα είναι η χώρα με την κεντρική κυβέρνηση πάνω από τις δύο πολιτείες και σίγουρα μια τέτοια λύση δεν είναι διχοτόμηση.

      ΔΔΟ σημαίνει ομοσπονδία με σύνταγμα, νόμους, κανόνες και ΕΛΕΓΧΟ. Διχοτόμηση σημαίνει ότι τα κατεχόμενα γίνονται μια άλλη χώρα, με εμπόριο, τουρισμό, λιμάνια και αεροδρόμιο, με ανεξέλεγκτο εποικισμό. Μια χώρα που θα είναι χτισμένη πάνω στη γη των προγόνων μας και θα μας ανταγωνίζεται κι από πάνω. Η διχοτόμηση, σαν ανεξέλεγκτη από εμάς κατάσταση, θα καταστήσει την Κύπρο ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΗΣΙ σε μερικά χρόνια.

      Η Τουρκία ήθελε ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ και παραλίγο να την επιτύχει. Όμως εύχομαι ότι την τελευταία στιγμή θα χάσει το παιγνίδι. Διότι βρήκαμε φυσικό αέριο και κάναμε σύμμαχους τους Ισραηλινούς και τους Αμερικάνους. Το παιγνίδι στην περιοχή έχει μοιραστεί μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων Αμερικής, ΕΕ και Ρωσίας και τώρα πάμε για ειρήνη και συμφωνίες μεταξύ όλων, για αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που βρέθηκαν στην περιοχή μας. Οι μεγάλες δυνάμεις θα επιβάλουν λύσεις. Θα προσπαθήσουν οι λύσεις να είναι win win, ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να μην συμβεί κάτι που θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Έτσι η Συρία και το ΙΡΑΝ παραχωρήθηκαν στη Μόσχα και η Κύπρος στην Αμερική. Η Αμερική θα φέρει κοντά Ισραήλ – Τουρκία – Ελλάδα και Κύπρο για να συνεργαστούν ειρηνικά. Γιαυτό θέλουν λύση του Κυπριακού άμεσα.

      Επαναλάμβάνω. Ξέρουν ότι πρέπει το παιγνίδι να είναι δίκαιο, για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, γιαυτό και θα επιδιώξουν μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει την υπεροχή της πλειοψηφίας (Ελλήνων) αλλά και κάποια προνόμια (που τα έχουν ήδη εξάλλου και στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας) για τους Τουρκοκύπριους. Σαν χώρα μέλος της ΕΕ η Κύπρος δεν πρόκειται να χειραγωγείται ή να σύρεται ή να είναι όμηρος της Τουρκίας. Μάλιστα πιστεύω ότι, αν παίξουμε σωστά το παιγνίδι, θα κερδίσουμε τους Τουρκοκύπριους και δεν θα χρειάζονται να νιώθουν την ασφάλεια της Τουρκίας.

      Βεβαίως η Τουρκία θα πρέπει να έχει κάποιο όφελος, για να αισθάνεται κι αυτή ότι έχει κερδίσει κάτι από αυτή την ιστορία. Φαίνεται ότι ο Ισραήλ θα περάσει το αέριό του ή μέρος του, μέσω της Τουρκίας…

      Το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα απομονωμένο. Βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής των μεγάλων δυνάμεων, σε μια ευαίσθητη περιοχή. Αν φερθούμε έξυπνα, δημιουργικά και ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ, μπορούμε να επιτύχουμε μια δίκαιη λύση και να την εφαρμόσουμε για το καλό όλων μας.

      Υποστηρίζεις ότι 40 χρόνια αποδείχθηκε ανέφικτη η λύση μέσω συνομιλιών. Μα ο λόγος που δεν δώσαμε μάχες σε όλα αυτά τα χρόνια για να κερδίσουμε είναι επειδή είχαμε εδώ τους απορριπτικούς που δεν ήθελαν λύση και πάντα φώναζαν εναντίον κι από την άλλη τον Ντενκτάς που δεν ήθελε λύση, αλλά διχοτόμηση. Επί Ταλάτ και Χριστόφια απλά δεν υπήρξε η μεγάλη πρωτοβουλία για λύση.

      Η γνώμη μου είναι ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία και η μεγάλη συγκυρία που περιμέναμε και ότι πρέπει να τερματίσουμε άμεσα την κατοχή της πατρίδας μας και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, έξω πια από την οικονομική κρίση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *