Να μέμφεται την Τουρκία κι όχι τους Ελληνοκύπριους.

10:07 PM | |

Mustafa_AkıncıΔυσαρεστημένος έφυγε ο Μουσταφά Ακιντζί από την κοινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί  με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ , διότι δεν καθορίστηκε οδικός χάρτης για τη λύση και δεν έγινε αναφορά σε επικείμενη σύγκλιση πενταμερούς διάσκεψης. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες απείλησε να αποχωρήσει από τη συνάντηση και να μην παραστεί στη δήλωση του Γ.Γ.

Αν κάποιον πρέπει να μέμφεται ο Ακιντζί δεν έπρεπε να είναι ούτε τα Ηνωμένα Έθνη ούτε την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά την Τουρκία. Επιτέλους οφείλουν όλοι να καταλάβουν στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ότι δεν μπορούν να συμπεριφέρονται εκβιαστικά, αφήνοντας το κρίσιμο ζήτημα του εδαφικού, που σχετίζεται άμεσα με το περιουσιακό και κατ’ επέκταση με το θέμα των τυχόν αποζημιώσεων και του κόστους της λύσης, να συζητηθεί σε πενταμερή διάσκεψη μαζί με τις εγγυήσεις, με σκοπό να κάνουν εκεί “ανατολίτικο παζάρι”. Το εδαφικό πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί στις επόμενες συναντήσεις.

Όπως εμείς, η πλειοψηφία του 80%, υποχωρήσαμε σε πάμπολλα ζητήματα προκειμένου να φτάσουμε σε συμβιβασμό με την μειοψηφία του 20%, οφείλουν κι οι Τουρκοκύπριοι να καταλάβουν ότι η παρανομία της κατοχής δεν ισχυροποιεί τη διαπραγματευτική τους θέση και μάλιστα σε βαθμό που να συμπεριφέρονται εκβιαστικά κι αλαζονικά.

Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί μέσα στο 2016 και μέσα στον Σεπτέμβριο του 2016 ακόμη, αν αποφασίσουν η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι να το λύσουν, κάνοντας τις απολύτως λογικές υποχωρήσεις, σε ζητήματα στα οποία οι θέσεις τους εξακολουθούν να αντιβαίνουν προς το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *