Να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες…

10:43 AM | |

ΠΡΟΒΑΤΑΘα προπαθησω να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Ίσως είναι ανάγκη να εξηγείς κάθε σχόλιο, κάθε λέξη που γράφεις ή λες, καθετί που θεωρείται αυτονόητο σε χώρες με μακρά παράδοση στη δημοκρατία, αν ζεις σε ένα τόπο όπου το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου απουσιάζει από το DNA των ανθρώπων, λόγω μακραίωνης δουλίας.

Όσοι ανήκουν στο σύστημα εξουσίας οφείλουν να είναι άμεμπτοι. Όσοι αναλαμβάνουν εξουσία οποιασδήποτε μορφής, έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον γενικότερα.

Χρειάζεται κι αυτό να το επανακαθορίσουμε σε μια χώρα όπου κυβερνώντες και κυβερνώμενοι θεωρούν δεδομένο ότι όσοι έχουν εξουσία ή αρμοδιότητα οπουδήποτε πρέπει οπωσδήποτε να κλέψουν από εκεί ό,τι μπορούν να κλέψουν. Γιαυτό έχουμε ένα διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό σύστημα. Διότι θεωρούμε δεδομένο ότι έτσι είναι.

Διαφθορά υπάρχει παντού στον κόσμο, με μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις αναπτυγμένες και υπανάπτυκτες κοινωνίες. Στις αναπτυγμένες το σύστημα είναι υγιές και υπάρχουν κάποιοι διεφθαρμένοι που το μολύνουν. Αυτοί όταν συλλαμβάνονται τιμωρούνται παραδειγματικά.

Σε υπανάπτυκτες χώρες είναι το ίδιο το σύστημα διεφθαρμένο. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες είναι διεφθαρμένοι, αλλά ότι υπάρχει διαπλοκή και διαφθορά σε μεγάλη έκταση, με αποτέλεσμα να έχουν διαβωθεί θεσμοί και διαδικασίες σε τέτοιο βαθμό που οι έντιμοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες να μην έχουν την ισχύ να αλλάξουν αυτό το σύστημα και τελικά αναγκάζονται να συμβιβαστούν μαζί του, έστω κι αν οι ίδιοι παραμένουν πεισματικά τίμιοι.

Στην Κύπρο αυτό το σύστημα προκάλεσε τεράστια ζημιά στο κράτος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Αυτή η διαπίστωση δεν αποτελεί γενίκευση όπως διατείνονται κάποιοι. Είναι δυστυχώς η αλήθεια. Αυτοί που συναποτελούν το σύστημα, ακόμη και οι εντιμότεροι των ανθρώπων να είναι, θα βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της καχυποψίας ενόσω δεν κάνουν ουσιαστικές προσπάθειες να υπάρξει κάθαρση και εξυγίανση, κάτω από το βάρος της καταστροφής και της κοινωνικής κατακραυγής.

Να μην έχει κανένας παράπονο αν αδίκως πέφτει θύμα της γενικευμένης κριτικής. Πρέπει να μας πείσουν δια των πράξεών τους ότι άλλαξαν τις προτεραιότητες και ενδιαφέρονται πρωτίστως για τον πολίτη και την ευνομία του κράτους κι όχι πρωτίστως για το δικό τους προσωπικό και κομματικό συμφέρον.

Ο πολίτης σε ένα τέτοιο περιβάλλον δικαιούται -για να μην πω οφείλει- να είναι όχι απλά κριτικός με το σύστημα αλλά οργισμένος και καχύποπτος. Δικαιούται να εκφράζεται με αυστηρότητα και να απαιτεί από όλους όσοι συμμετέχουν στο σύστημα να αποδείξουν την εντιμότητα και ακεραιότητά τους, ακόμη κι αν αυτό μοιάζει σαν να τους ζητά κανείς να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Σε ότι αφορά την υπόθεση της Πάφου, είναι αυτονόητο σε μια δημοκρατική χώρα πως όλοι οι συλληφθέντες είναι αθώοι, μέχρι το δικαστήριο να αποφασίσει το αντίθετο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο πολίτης δεν έχει το δικαίωμα να σκέφτεται και να εκφράζει τις σκέψεις του και τους προβληματισμούς του, έχοντας πάντα υπόψη ότι όλα θα κριθούν στο τέλος. Βεβαίως και έχουμε το δικαίωμα να ζητάμε από όλους να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες, ακόμη κι αν μοιάζουν με αγαθά προβατάκια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *