ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ

10:33 AM | |

Το 2013 πληρώσαμε ακριβά το ξέπλυμα ρωσικού βρόμικου χρήματος. Μας είχαν τότε στην μπούκα τόσο οι δυτικοί όσο και η Ρωσία, αλλά οι του πολιτικού, οικονομικού και τραπεζικού κατεστημένου, μεθυσμένοι από τις τεράστιες μίζες, που πρόσφεραν αφειδώς οι ολιγάρχες, δεν άκουγαν τις προειδοποιήσεις. Αγνόησαν ακόμη και τον Πούτιν, που τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά απαιτούσε να επιστραφεί το χρήμα εκείνο στη Ρωσία. Όταν έσκασε η τραπεζική φούσκα, τον εκλιπαρούσαν να μας σώσει διότι ήξεραν ότι η «καταραμένη τρόικα» θα τους ανάγκαζε να σταματήσουν το ξέπλυμα, ενώ με τον Πούτιν θα μπορούσαν να κάνουν άλλο αλισβερίσι.

Ευτυχώς δεν είχαμε τότε άλλη επιλογή από τον αυστηρό εξωτερικό έλεγχο. Ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλοι εκείνοι το φαγοπότι πάνω στην καμπούρα του απλού Κύπριου πολίτη, που πλήρωσε ακριβά το δικό τους λογαριασμό, με την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Ήταν ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να διασύρουν την Κύπρο σαν διεθνές πλυντήριο βρώμικου χρήματος, με πελάτες οικονομικούς εγκληματίες διεθνούς βεληνεκούς. Παρά τα κλάματα και τους οδυρμούς ότι «χάσαμε τους Ρώσους και τώρα τι θα απογίνουμε;», με τον ξένο βούρδουλα η Κύπρος άρχισε να αποκτά καλό όνομα και να αποκαθίσταται διεθνώς ως ένα υγιές κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και γενικά ως αξιόπιστος εταίρος για ισχυρούς ξένους επενδυτές.

Ωστόσο, παρά σημαντικά βήματα προς την εξυγίανση, κάποιοι δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι το πάρτι τελείωσε και συνέχισαν τα βρόμικα αλισβερίσια. Κάθε καρυδιάς καρύδι του διεθνούς οικονομικού εγκλήματος έγινε Ευρωπαίος πολίτης με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα ήταν αναγκαίο για να σταθεί στα πόδια της η κυπριακή οικονομία. Ωστόσο οι δύο Υπουργοί Οικονομικών του Αναστασιάδη, οι Χ. Γεωργιάδης και Κ. Πετρίδης δήλωσαν ότι το πρόγραμμα δε βοήθησε την οικονομία στο βαθμό που νομίζουν πολλοί. Ίσως γιατί είχαν υπόψη τους και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε ξανά στην εικόνα της Κύπρου, σε μια εποχή που ήταν αδήριτη ανάγκη αυτή η χώρα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της.

Δυστυχώς όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Σήμερα ανακαλύπτουμε εμείς, οι απλοί πολίτες, ότι κάποια δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία συνέχισαν τα πάρε-δώσε με ύποπτους Ρώσους μεγιστάνες, παρόλο που μας διεμήνυσαν οι Αμερικάνοι από το 2014 να σταματήσουμε κάθε επαφή μαζί τους, προσφέροντας μας ως αντάλλαγμα στήριξη στον τραπεζικό μας τομέα και στην οικονομία γενικότερα, με διάφορους τρόπους. Μας έδωσαν περιθώριο σχεδόν 10 χρόνια, για να απογαλακτιστούμε από το ρωσικό χρήμα. Πέρασε επίσης ένας χρόνος και κάτι από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κάποιοι όμως δεν θέλησαν να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο να παίζεις με τη φωτιά και δυστυχώς φαίνεται πως ούτε κι ο τέως πρόεδρος Αναστασιάδης συνειδητοποίησε όσο έπρεπε τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλιώς θα είχε λάβει προληπτικά μέτρα.

Οι αμερικανοβρετανικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Κύπρο, δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Η περίοδος χάριτος έληξε κι έπρεπε να το περιμένουμε. Τώρα κάποιοι από αυτούς άρχισαν τον γνωστό πατριωτικό αμανέ, διότι, ως γνωστόν, το τελευταίο καταφύγιο του απατεώνα είναι ο πατριωτισμός: «Θα διατάζουν οι Αμερικάνοι κι εμείς θα εκτελούμε;». Όχι, να σας αφήσουμε να πλουτίζετε με εύκολο, ύποπτο χρήμα και να σας πληρώνουμε κι από πάνω τον λογαριασμό! Το θέμα δεν είναι «να κάνουμε ότι θέλουν οι Αμερικάνοι». Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως υγιές κύτταρο στο διεθνές οικονομικό σύστημα, ως ένας αξιόπιστος οικονομικός εταίρος για τους μεγάλους παίχτες της διεθνούς οικονομίας. Μόνο έτσι θα έχουμε ισχυρή οικονομία, με όλες τις θετικές παραμέτρους σε πολιτικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Είναι ευτύχημα ότι σχεδόν όλοι και ιδιαίτερα η κυβέρνηση και οι τράπεζες, φαίνονται να έχουν πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και επιδεικνύουν αποφασιστικότητα να λάβουν τα δέοντα μέτρα. Θέλω να ελπίζω ότι οι κυρώσεις αυτές είναι μια τελευταία προειδοποίηση και δε θα επιφέρουν πλήγμα στην οικονομία. Ότι είναι ένα σοκ για να λειτουργήσει το «ανοσοποιητικό μας σύστημα», ώστε να θεραπεύσει οριστικά τον καρκίνο της διαφθοράς, που μας καταστρέφει. Όσο για εκείνους που προσπαθούν να κρυφτούν, είτε πίσω από ψευδοπατριωτικά επιχειρήματα, είτε πίσω από νομικισμούς τύπου «μα δεν παραβιάσαμε ευρωπαϊκές κυρώσεις, άρα δεν κάναμε παρανομία» μία είναι η απάντηση:

Φτύσαμε αίμα για να σηκώσουμε την Κύπρο όρθια, μετά που την καταστρέψατε με τις λαμογιές σας το 2013. Όταν όλοι προσπαθούσαμε να κάνουμε το σωστό για τον τόπο μας, εσείς συνεχίζατε τα ίδια, τα παλιά. Αυτό λέγεται ΠΡΟΔΟΣΙΑ. Δεν υπάρχει άλλη λέξη από αυτήν και σαν προδοσία πρέπει να τιμωρηθούν οι πράξεις σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *