ΜΕΙΝΕΤΕ ΔΥΝΑΤΟΙ! ΜΗΝ ΑΦΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΦΟΒΙΚΟ ΣΑΣ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟ.

2:51 PM | |

Όταν χτες το βράδυ, με ανάρτησή μου στο προφίλ μου στο Facebook, ανέλυα σε συντομία την ψυχοδιανοητική κατάσταση εκείνου που απείλησε τον δρα Κωστρίκη, δεν ήξερα ποια ήταν απειλή. Τώρα ξέρουμε όλοι.

Διαβάστε το μήνυμα που άφησε στον τηλεφωνητή του γιατρού ο δράστης και μετά διαβάστε τι σας έγραψα χτες το βράδυ. Όχι, δεν είμαι ούτε μάγος, ούτε ιδιοφυία κι ούτε θέλω να σας πουλήσω πνεύμα. Ένα κοινό νου έχω κι εγώ, απλά τους έμαθα πια απέξω κι ανακατωτά και ξέρω τι θα πουν πριν ανοίξουν το στόμα τους.

Πρωί-πρωί μου είπε ένας φίλος “γιατί ασχολείσαι μαζί τους;”. Μα επειδή νιώθω την ανάγκη να προειδοποιήσω όσους περισσότερους συμπολίτες μου μπορώ, να προσέχουν από εκείνους που διαδίδουν φοβικές θεωρίες συνωμοσίας. Από τη στιγμή που αρχίζουν να τους πιστεύουν, γίνονται δυστυχισμένοι κι αυτή η δυστυχία, που εκδηλώνεται με έγνοιες κι ασταματητο άγχος, ιδιαίτερα σε μέρες δύσκολες όπως αυτές που περνούμε, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική και σωματική τους υγεία. Μπορεί δηλαδή – για το τίποτε- να αρρωστήσουν.

Δυστυχώς, παρατηρώ στα κοινωνικά δίκτυα ότι αυξάνονται και πληθύνονται οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, αλλά κατανοώ τον λόγο, αφού πρόκειται για φυσική, ανθρώπινη αντίδραση.  Γενικότερα στην εποχή μας το μυαλό του ανθρώπου βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπο με ένα χάος πληροφοριών, τις οποίες δυσκολεύεται ή αδυνατεί να επεξεργαστεί και να αφομοιώσει. Πόσο μάλλον που ένα τεράστιο ποσοστό αυτών των πληροφοριών είναι αρνητικές (οι πλείστες από αυτές ψευδείς) και του προκαλούν μόνιμο άγχος.

Αν κανείς δεν είναι ιδιαίτερα οξυδερκής ή δεν είναι αρκετά δυνατός και αισιόδοξος από τη φύση του, είναι πολύ εύκολο να διολισθήσει στο σκοτεινό λαβύρινθο του φοβικού, ζωώδους υποσυνείδητου. Σε περιστάσεις, όπως αυτές που ζούμε τώρα, είναι απολύτως αναγκαίο οι άνθρωποι να λαμβάνουν θετικά μηνύματα, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο, ότι, ναι, κακά έρχονται στη ζωή μας, αλλά σύντομα φεύγουν και βρίσκουμε τη δύναμη να σταθούμε ξανά όρθιοι και να προχωρήσουμε. Όταν, αντίθετα, οι άνθρωποι βομβαρδίζονται με ιστορίες που παράγει η αρρωστημένη φαντασία του κάθε δυστυχισμένου, τότε η δυστυχία, ο φόβος, η καχυποψία, ακόμη και η μισανθρωπία, μεταδίδονται και εξαπλώνονται σαν ιός χειρότερος κι από τον κορωνοϊό κι από την πανούκλα ακόμη.

Μην ακούτε τις ανοησίες, μην ακούτε τσαρλατάνους ψευδοεπιστήμονες και ψευδοπροφήτες. Παραμείνετε δυνατοί και αισιόδοξοι. Θα περάσει κι αυτό το κακό. Ξέρετε, το γράφω εδώ και εβδομάδες, δεν πιστεύω ότι η πανδημία COVID-19 είναι τόσο φοβερή όσο αρχικά παρουσιάστηκε κι ούτε δικαιολογεί πανικό και άγχος. Ο πανικός και το άγχος είναι χειρότερη αρρώστια, για ένα πολύ απλό λόγο: διότι τον κορονοϊό μπορεί να τον κολλήσεις και να μην το καταλάβεις καν, ενώ ο πανικός και το άγχος σε κάνει δυστυχισμένο άτομο, επηρεάζει το μυαλό και το σώμα σου, σε κάνει πιο ευάλωτο σε πολύ περισσότερες σωματικές ή ψυχικές ασθένειες και ανωμαλίες.

Έγραψα λοιπόν και εξακολουθώ να γράφω ότι η COVID-19 δεν είναι το τέλος του κόσμου. Κατανοώ όμως απόλυτα τις συστάσεις των επιστημόνων και τα μέτρα που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις, για να αναχαιτιστεί η μετάδοση του κορωνοιού. Όταν έχεις καθήκον και ευθύνη να κυβερνάς και να προστατεύεις ανθρώπινες ζωές, είναι προτιμότερο να γίνεις υπερβολικά υπερπροστατευτικός παρά να ρισκάρεις, στέλνοντας ανθρώπους στον τάφο. Έχοντας υπόψη το θανατικό της ισπανικής γρίπης, πριν από 100 χρόνια (50 ως 100 εκατομμύρια νεκροί), ευλόγως οι κυβερνήσεις τρομοκρατήθηκαν και έλαβαν μέτρα. Καλά έκαναν! Δεν υπάρχει συνωμοσία πίσω από αυτό κι ας σταματήσουν κάποιοι δυστυχισμένοι, που ζουν εφιάλτες στον ύπνο τους και στον ξύπνιο τους, να παράγουν αρρωστημένα σενάρια.

Θεωρώ ότι υπήρξε μια καλόπιστη προσπάθεια να περιοριστεί η αρρώστια το συντομότερο, ώστε, επίσης το συντομότερο, να επιστρέψουμε πίσω στη ζωή μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *