Σε χθεσινή του τηλεοπτική παρέμβαση ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ατάκες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, επέλεξε δηλαδή για άλλη μια φορά τον ακραίο, αδόκιμο πολιτικό λόγο, με παντελή έλλειψη τεκμηρίωσης της επιχειρηματολογίας του.
Θίγω τέσσερα συγκεκριμένα σημεία της παρέμβασης Παπαδόπουλου. Στα τρία πρώτα θέτω αντίλογο. Στο τέταρτο αποδεικνύω πως ο πεισματικός ισχυρισμός του ότι δήθεν ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχτηκε την αριθμητική ισοτιμία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε όλα τα σημαντικά σώματα της Ομοσπονδίας, είναι ψευδής.
Τα παίρνω με τη σειρά:
1. Ανέφερε για πολλοστή φορά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία άνοιξε το κεφάλαιο 17 χωρίς κανένα αντάλλαγμα από πλευράς της Τουρκίας. Η αλήθεια είναι πως το κεφάλαιο 17 ΔΕΝ ήταν μπλοκαρισμένο από την Κύπρο, συνεπώς δεν μπορούσαμε τώρα ξαφνικά να …«θυμηθούμε» να το μπλοκάρουμε.
Όμως εκείνο που αποφεύγει πάντα να αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος, κάθε φορά που φορτικά επαναλαμβάνει αυτή τη θέση, είναι ότι το κεφάλαιο 17 – όπως και ΟΛΑ τα κεφάλαια που αφορούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.- άνοιξαν με την υπογραφή του Τάσσου Παπαδόπουλου το 2006, χωρίς κανένα απολύτως ουσιαστικό αντάλλαγμα από πλευράς της Τουρκίας. Δεν ζήτησε ο τότε πρόεδρος Παπαδόπουλος από την Τουρκία ούτε να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, ούτε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να κάνει κάτι για τη λύση του Κυπριακού. Απλά της έδωσε το πράσινο φως, λες και δεν είχε η Τουρκία καμία ευθύνη για την κατοχή και τη ντε φάκτο διχοτόμηση της Κύπρο.
2. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ έθεσε θέμα να δίδονται στο λαό όλα τα έγγραφα των συνομιλιών. Με άλλα λόγια θέλει να αποκαλύπτει συνεχώς δημόσια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις θέσεις μας σε κάθε ζήτημα, την ώρα ακριβώς που γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση, η οποία απαιτεί τακτική, εξυπνάδα και μαεστρία.
Αναρωτιέμαι πότε και πού στον κόσμο έγινε ή γίνεται κάτι τέτοιο ή πότε έγινε στην Κύπρο. Μήπως επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου; Όχι φυσικά. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, -όπως και κάθε σώφρων πολιτικός- ήθελε λογικότατα να διαχειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα με την τακτική που ήθελε ο ίδιος να ακολουθήσει. Η «ευρεσιτεχνία» του Νικόλα Παπαδόπουλου προφανώς δεν είναι ευρεσιτεχνία. Αποτελεί πολιτικώς αδόκιμη, κενή περιεχομένου πρόταση.
3. Ρωτήθηκε ξανά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ – και μάλιστα δύο φορές- ποια είναι η δική του εναλλακτική πρόταση, εφόσον απορρίπτει την πολιτική Αναστασιάδη. Δεν απάντησε ούτε την πρώτη ούτε τη δεύτερη φορά. Επέμενε, με τον ακραίο ισοπεδωτικό του λόγο, να μηδενίζει τα πάντα όσα ο Αναστασιάδης θέτει ή συζητεί στις συνομιλίες, χωρίς ο ίδιος να καταθέτει συγκεκριμένη, εφικτή αντιπρόταση.
4. Επέμενε ότι ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε την αριθμητική ισοτιμία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε όλα τα σημαντικά σώματα της Ομοσπονδίας και μάλιστα ανέφερε συγκεκριμένα τη Βουλή και τους επιτρόπους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκινώ με αυτά τα δύο: Στη βουλή η αναλογία θα είναι 75% με 25%, στους Επιτρόπους 2 προς 1 όπως επίσης και στην Ευρωβουλή. Πού την είδε την αριθμητική ισοτιμία ο κ. Παπαδόπουλος είναι να απορεί κανείς. Όμως παραθέτω πιο αναλυτικά τις αναλογίες στις εξουσίες, για να αποδείξω ότι η γενίκευση που έκανε ο κ. Παπαδόπουλος είναι ψευδής και παραπλανητική, διότι η αριθμητική ισοτιμία ισχύει μόνο σε δύο σώματα, ενώ στα περισσότερα ΔΕΝ ισχύει.
Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Ξεκινώ με την εκτελεστική εξουσία. ΔΕΝ υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία για τη δομή της, συνεπώς ούτε για την αριθμητική αναλογία. Εκείνο που είχε δεχτεί ο κ. Χριστόφιας ήταν εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο, ώστε να εκλέγουμε όλοι τον πρόεδρο της χώρας, είτε αυτός είναι Ε/κ είτε Τ/κ. Εν πάση περιπτώσει όμως οι θητείες δεν θα ήταν ίσου χρόνου. Θα ήταν 4 χρόνια Ε/κ και 2 χρόνια Τ/κ. Αυτό το είπε δημόσια και ο Ακιντζί. Επίσης στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου η αναλογία δεν θα ήταν 50 -50.
Ωστόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποσύρει αυτή τη θέση και συνεπώς δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Άρα αυτό που επιμένει ο κ. Παπαδόπουλος δεν ισχύει για τη σημαντικότατη αυτή την εξουσία του ομοσπονδιακού κράτους. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία Αναστασιάδη (αφού στην ομιλία αυτή αναφερόταν ο κ. πρόεδρος του ΔΗΚΟ):
Όσον αφορά τη δομή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης θα πρέπει να πω ότι υπάρχουν διαφορές, που αναφέρονται στην επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία – κάτι που η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται – και, κατ’ επέκταση διαφορές ως προς τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.
Νομοθετική εξουσία. Όπως έγραψα και πιο πάνω, η αναφορά του κ. Παπαδόπουλου στην αριθμητική αναλογία της βουλής είναι ψευδής. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:
Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποτελείται από 48 μέλη, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από την Ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Δηλαδή, η αναλογία θα είναι 36 μέλη από την Ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία και 12 μέλη από την Τουρκοκυπριακή.
Η αριθμητική ισοτιμία θα υπάρχει μόνο στη Γερουσία:
Η Άνω Βουλή ή Γερουσία θα αριθμεί 40 μέλη εκ των οποίων τα 20 θα προέρχονται από τη μία κοινότητα και τα υπόλοιπα από την άλλη. Να σημειώσω ότι η εκλογή θα γίνεται πάνω σε κοινοτική βάση για διασφάλιση της πολιτικής ισότητας.
Δικαστική Εξουσία. Είναι σημαντικό να σημειώσω ότι τα ομοσπονδιακά δικαστήρια θα εξετάζουν συγκεκριμένες υποθέσεις. Οι πλείστες υποθέσεις των πολιτών στις δύο πολιτείες θα εξετάζονται από τα πολιτειακά δικαστήρια, στα οποία δεν θα υπάρχει αναλογία. Στην κάθε πολιτεία όλοι οι δικαστές θα είναι Ε/κ ή Τ/κ αντιστοίχως.
Στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, ναι, θα υπάρχει αναλογία 50-50 και όπου προκύπτει αδιέξοδο θα μετακαλείται ξένος δικαστής, που δεν θα είναι ούτε Έλληνας ούτε Τούρκος ούτε Άγγλος, αλλά άλλης εθνικότητας.
Στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διαφύλαξη της οποίας αναφέρεται συχνά ο κ. Παπαδόπουλος, υπάρχει η ίδια αναλογία στα δικαστήρια, δηλαδή 50 – 50 και μάλιστα με μόνιμη παρουσία ξένου δικαστή και όχι όποτε χρειάζεται. Συνεπώς η πρόνοια στο νέο μας σύνταγμα θα είναι σαφώς καλύτερη από αυτή που ισχύει στο Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ευρωπαϊκη Ένωση. Ούτε εδώ υπάρχει αριθμητική ισοτιμία, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Παπαδόπουλος. Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα:
Σημειώνεται επίσης πως υπάρχουν συναντιλήψεις:
(α) Στην Εφαρμογή της αναλογίας 2 προς 1 σε ότι αφορά τους Κύπριους Αξιωματούχους σε πολιτικά ή νομικά αξιώματα στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
(β) Στην Εφαρμογή της αναλογίας 2 προς 1 σε ότι αφορά τα μέλη της Ευρωβουλής.
Είναι πραγματικά λυπηρό να ακούει κανείς τον πρόεδρο του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος να αναφέρεται στο κρισιμότερο ζήτημα που αφορά το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, με ένα τόσο αδόκιμο πολιτικό λόγο. Να μην έχει πρόταση, να μην γίνεται εποικοδομητικός, να ενσπείρει τη διχόνοια στηρίζοντας την επιχειρηματολογία του στο ψέμα και να παροτρύνει το λαό να εξωθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τέτοιου είδους ακρότητες, που θα μας εκθέσουν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας ως φταίχτες αντί θύματα, θα απαλλάξουν την Τουρκία από κάθε ευθύνη για τις πράξεις της και θα μας οδηγήσουν στη μονιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, προς όφελος της Τουρκίας.