Η Τουρκία θέλει διχοτόμηση. Το λέει και το δείχνει.

12:44 PM | |

BARBAROSΤο ΄πε και το ‘κανε, λέει, η Τουρκία. Από το πρωί σήμερα το Μπαρμπαρός πλέει μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλά γιατί μένουμε άναυδοι; Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβουμε επιτέλους ότι η Τουρκία ΠΑΝΤΑ κάνει αυτό που λέει και πάντα μας προειδοποιεί (ή απειλεί, αν το προτιμάτε έτσι) για οτιδήποτε προτίθεται να κάνει σε σχέση με την Κύπρο;

Από το 1955, που οι Τούρκοι διαδηλωτές κράδαιναν τα πίκετς με το χάρτη της Κύπρου διχοτομημένης, η Τουρκία έχει απειλήσει άπειρες φορές ότι επιδιώκει τη διχοτόμηση του νησιού. Την οποία ξέρει πολύ καλά ότι θα επιτύχει μέσω ΕΜΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ. Οι οποίοι, σαν ιδανικοί αυτόχειρες – για να μην πω σαν ιδανικοί ηλίθιοι- έχουμε …”τσιμπήσει” σε όλες τις σκόπιμες, προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 μέχρι σήμερα και συμπεριφερόμαστε ακριβώς όπως θα ήθελε η Τουρκία να συμπεριφερθούμε, για να επιβληθεί, εδραιωθεί και εμπεδωθεί η διχοτόμηση.

“Τσιμπήσαμε” στις πρώτες προκλητικές ενέργειες Τ/κ ομάδων αρχές του ’60 και απαντήσαμε με σκληρότητα ως νόμιμο κράτος, με αποτέλεσμα να επέλθει η ρήξη και η πρώτη διχοτόμηση. Το 1974, με το πραξικόπημα, δώσαμε στην Τουρκία το νομικό έρεισμα που έψαχνε (έστω και σύμφωνα με τη δική της ερμηνεία) για να εισβάλει στην Κύπρο. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε φορά που τρέχει πρωτοβουλία για λύση, η Τουρκία καταφεύγει στις προκλήσεις και φυσικά εμείς – “τσιμπώντας” όπως πάντοτε- αντιδρούμε με τρόπο που, στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, φαινόμαστε αν όχι σαν φταίχτες τουλάχιστον σαν εξίσου υπεύθυνοι για την αποτυχία των προσπαθειών για λύση.

Αλλά με αυτό τον τρόπο ρίχνουμε νερό στο μύλο της Τουρκίας. Διότι ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για 50 ολόκληρα χρόνια, με τη δυσπιστία και την καχυποψία ολοένα να αυξάνεται ανάμεσα στις δύο κοινότητες, προφανώς καταλήγει, στο μυαλό όλων όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν αλλά και εμάς των ιδίων, σαν ένα πρόβλημα που δεν πρόκειται να λυθεί με γάμο αλλά με διαζύγιο, δηλαδή με διχοτόμηση.

Θα ήθελα όμως να ξεσκεπάσω για άλλη μια φορά το γνωστό παραμύθι, εκείνων εδώ στην πλευρά μας, που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία δεν θέλει διχοτόμηση, αλλά λύση του Κυπριακού με διζωνική ομοσπονδία, ώστε να μπορεί η Τουρκία να ελέγει ολόκληρη την Κύπρο. Η Τουρκία θέλει ΠΡΩΤΑ ΤΗ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ και μόνο αν δεν μπορέσει να την επιτύχει θα επιδιώξει ομοσπονδιακή λύση, τέτοια που να επιτρέπει στην Τ/κ πολιτεία να έχει όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτονομία και – αν είναι δυνατόν- διεθνή προσωπικότητα.

Αν η Τουρκία ήθελε πρωτίστως λύση για να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο, ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΕΣΥΡΕ ΤΟΥΣ ΤΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Διότι το ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (την οποία πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού σύμφωνα με τους κ.κ. Νικόλα Παπαδόπουλο και Γιώργο Λιλλήκα) παρέχει στην Τουρκία μια χαρά τον τρόπο να ελέγχει την Κύπρο. Όχι μόνο ως εγγυήτρια δύναμη με δικαίωμα μονομερούς επέμβασης, αλλά και μέσω του Τ/κ Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας που διαθέτει βέτο και των άλλων πολλών προνομίων που η Τ/κ απολαμβάνει στο Σύνταγμά μας.

Η Τουρκία λοιπόν θέλει διχοτόμηση. Τελεία! Αν την θέλουν και κάποιοι στη δική μας πλευρά (που δεν θέλουν την διζωνική ομοσπονδία) δικαίωμά τους. Αλλά να μην προσπαθούν να την…αθωώσουν στα μάτια του κόσμου, ότι τάχατες η Τουρκία δεν θέλει διχοτόμηση αλλά λύση! Διότι αν η Τουρκία θέλει λύση ή όχι το είδαμε και το ζήσαμε τα τελευταία 40 χρόνια. Όσο για το αν εννοεί ή όχι η Τουρκία αυτά που λέει, όποιος θέλει ας έχει ακόμη τις αμφιβολίες του. Εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα εννοεί!

ΣΗΜ: Για τη λύση του Κυπριακού πρέπει να αποταθούμε άμεσα και επίμονα όχι προς την Τουρκία, ούτε προς τον αρτηριοσκληρωμένο Έρογλου, αλλά προς την ίδια την κοινωνία των Τουρκοκυπρίων, με συγκεκριμένα ανοίγματα. Αναλυτικότερα εκφράζω τις απόψεις μου για το θέμα σε άρθρο μου που μπορείτε να διαβάσετε πατώντας ΕΔΩ.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Οι θέσεις που εκφράζω είναι οι προσωπικές μου απόψεις ως σκεπτόμενος πολίτης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι απηχούν τις απόψεις ή την πολιτική ή επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την αντικειμενικότητα του τηλεοπτικού σταθμού στον οποίο εργάζομαι, πολύ περισσότερο που έτσι κι αλλιώς δεν παρεμβαίνω ποτέ και με κανένα τρόπο στο περιεχόμενο του δελτίου ειδήσεων ή των άλλων ενημερωτικών εκπομπών. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *