Η μπάλα στα πόδια των Τσίπρα και Ερντογάν

11:06 AM | |

%cf%84%cf%83%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%ce%b5%cf%81%ce%bd%cf%84%ce%bf%ce%b3%ce%b1%ce%bdΕίναι ολοφάνερο ότι ο Ακιντζί δεν μπορούσε να δώσει τη Μόρφου, στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, αφού του είχε ανάψει κόκκινο φως ο Ερντογάν. Οι Τούρκοι ήθελαν να την κρατάνε σαν χαρτί στα χέρια τους στην τελική φάση του Κυπριακού, στην πολυμερή διάσκεψη, προφανώς για να ζητήσουν εκεί ανταλλάγματα.

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, για συνάντηση με τον Ερντογάν πριν από μια ενδεχόμενη πολυμερή διάσκεψη, έδωσε στην τουρκική πλευρά την αφορμή να οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν, ώστε το θέμα της Μόρφου να αφεθεί εκκρεμές, μέχρι να διαφανεί κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συμφωνία ή τουλάχιστον συναντίληψη στο θέμα της ασφάλειας, ανάμεσα στους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αν η κίνηση της Ελλάδας ήταν εκ των προτέρων αρκούντως μελετημένη, θα διαφανεί από την εξέλιξη των γεγονότων. Εν πάση περιπτώσει όμως έδωσε μια διέξοδο στο αδιέξοδο, μια ευκαιρία για συνέχεια, μετά το προδιαγεγραμμένο ναυάγιο του Μοντ Πελεράν.

Με άλλα λόγια οι όποιες ελπίδες, για να συνεχιστεί η διαδικασία και να καταλήξουμε σε λύση σύντομα, εναποτίθενται τώρα στη συνάντηση μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Ερντογάν, αν αυτή τελικά πραγματοποιηθεί. Αν η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί ή αν -ακόμη χειρότερα- πραγματοποιηθεί και αποτύχει, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα και σίγουρα η προοπτική λύσης του Κυπριακού Ζητήματος απομακρύνεται σε απόσταση εκτός του οπτικού μας πεδίου.

(Η πιο πάνω ανάλυση πηγάζει από την εκτίμηση μου ως προς τις τακτικές κινήσεις των δύο πλευρών. Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα που οδήγησαν στο ναυάγιο του Μοντ Πελεράν, το blame game που επιχειρεί να παίξει η τουρκική πλευρά, καθώς και σε ό,τι αφορά τη στάση που η δική μας πλευρά πρέπει να τηρήσει υπό το φως αυτών των δεδομένων, η άποψή μου αποτυπώνεται στο άρθρο μου με τίτλο “Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει το δρόμο της”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *