Η μείωση των επιτοκίων, η Συμμαχία Πολιτών και πώς η κομματοκρατία διέλυσε την Κύπρο.

4:26 PM | |

EPITOKIOΝα ρυθμιστεί ή όχι η μείωση των επιτοκίων με νόμο; Είναι ένα ζήτημα που επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με μεγάλη προσοχή και προβληματισμό. Διότι κάθε κρατική παρέμβαση στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας δημιουργεί στρεβλώσεις και την ίδια στιγμή ευλόγως ανησυχεί κι ενδεχομένως αποτρέπει επίδοξους ξένους επενδυτές, που τόσο πολύ τους έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η κυπριακή οικονομία. 

Γιαυτό το λόγο με προβλημάτισε πολύ η σημερινή ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, που θεωρεί δεδομένο ότι οπωσδήποτε θα πρέπει η βουλή να επιβάλει με νόμο τη μείωση των επιτοκίων και μάλιστα καταγγέλλει τα άλλα κόμματα ότι πάνε να τα κάνουν πάλι πλακάκια με τους τραπεζίτες στο παρασκήνιο… 

Για μια ακόμη φορά ο πολιτικός λόγος της Συμμαχίας Πολιτών ηχεί ξεπερασμένος, παλαιοκομματικού τύπου, λαϊκίστικος, τριτοκοσμικός. Όπως ακριβώς τριτοκοσμικού τύπου είναι οι πράξεις κρατικού παρεμβατισμού σε μια (υποτιθέμενα) ελεύθερη οικονομία. Επιτέλους σε σοβαρά ζητήματα όπως αυτά που αντιμετωπίζει τώρα η Κύπρος, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να ενημερώνουν υπεύθυνα και σφαιρικά τον πολίτη κι όχι να του χαϊδεύουν τα αυτιά με εύηχα, απατηλά λόγια.

Οπωσδήποτε πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια, αλλά θα πρέπει επιτέλους να αφήσουμε το σύστημα της ελεύθερης αγοράς να λειτουργήσει … ελεύθερα! Ας μην ξεχνάμε ούτε και μια στιγμή πως το ούτω καλούμενο “μεικτό” σύστημα οικονομίας που ακολουθούσαμε στην Κύπρο – ένα είδος νοθευμένου καπιταλισμού, με τεράστιες κρατικές (ημικρατικές τις λέμε) επιχειρήσεις και με ένα τερατώδες σε μέγεθος (για τα κυπριακά δεδομένα) κράτος, φαλίρισε ακριβώς επειδή τα κόμματα χρησιμοποίησαν οτιδήποτε κρατικό για να μετάσχουν στο μεγάλο φαγοπότι. Στρέβλωσαν τους όρους της ελεύθερης αγοράς, κατάργησαν την αξιοκρατία, προήγαγαν το ρουσφέτι, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και τελικά διέλυσαν την Κύπρο. 

Το κράτος σ΄αυτή τη χώρα πρέπει να συρρικνωθεί, να εξυγιανθεί και να λειτουργήσει οριστικά στη βάση των αρχών της χρηστής διοίκησης. Να αφήσει την οικονομία να λειτουργήσει χωρίς παρεμβατισμούς και παράλληλα να ρυθμίσει με νόμους και να προστατεύσει με αυστηρότητα τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να μην γίνονται έρμαια της πλεονεξίας των εργοδοτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *