Το πώς και γιατί οι Κυπριακές Αερογραμμές ήταν μια φαλιρισμένη εταιρία που χρειάστηκε συνολικά εκατοντάδες εκατομμύρια ενισχύσεων από το κράτος για πολλά χρόνια, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας. Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής οφείλουν να ξεκινήσουν άμεσα έρευνες. Πολύ περισσότερο που τόσο ο πρώην πρόεδρος Τώνης Αντωνίου όσο και συντεχνίες του προσωπικού έχουν υποβάλει συγκεκριμένες καταγγελίες.
Περιττό να τονιστεί ότι η έρευνα πρέπει να πάει πολύ πίσω, να αξιολογηθούν αποφάσεις και κριτήρια (για να μην πω κίνητρα} όλων εκείνων των πράξεων που ζημίωσαν την εταιρία, όπως αγορές, πωλήσεις, λειτουργία θυγατρικών εταιρειών, προσλήψεις προσωπικού, οργανόγραμμα, μισθοδοσία κτλ κτλ. Όσοι “έφαγαν κι έσπασαν” στις Κυπριακές Αερογραμμές κατά την έκφραση του Υπουργού Οικονομικών πρέπει να καθίσουν στο εδώλιο κι όχι απλώς να μοιρολογούν οι πάντες, χύνοντας κροδοδείλια δάκρυα.
Όσο για τις ευθύνες του κράτους, τα πράγματα είναι κι εδώ πολύ απλά και μετρήσιμα. Στις Κυπριακές Αερογραμμές έπρεπε πριν από πολλά χρόνια να είχε μπει ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής, που θα αναλάμβανε και τη διοίκηση της εταιρίας. Το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα αντιδρούσαν και έτσι οι ΚΑ παρέμειναν μια ζημιογόνα εταιρία που ζούσε από το υστέρημα του φορολογούμενου. Πριν γίνει εξουσία το ΑΚΕΛ είχε κάθε δικαίωμα να μέμφεται τους άλλους, που κυβέρνησαν, ότι δεν κατάφεραν να εξυγιάνουν τον “εθνικό αερομεταφορέα” και να τον καταστήσουν κερδοφόρο.
Ούτε το ΑΚΕΛ ωστόσο κατάφερε να τον εξυγιάνει στα πέντε χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο. Αντίθετα, το 2012 του χορήγησε τη θανατηφόρο ένεση των παράνομων ενισχύσεων. Διότι αυτό ήταν που οδήγησε την εταιρία στο κλείσιμο. Έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια από την τσέπη του φορολογούμενου εν μέσω κρίσης και τα έριξε σε ένα πιθάρι χωρίς πάτο, από τη στιγμή που δεν είχε διασφαλίσει πριν την βιωσιμότητα της εταιρίας, χωρίς παράνομες ενισχύσεις.
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Air France, για το οποίο το ΑΚΕΛ κατηγορεί την τότε αντιπολίτευση ότι το απέρριψε, έγινε ΜΕΤΑ που δόθηκαν οι παράνομες ενισχύσεις από την κυβέρνηση Χριστόφια. Στο σχέδιο της η Air France δεν έλαβε υπόψη ότι η εταιρία θα έπρεπε ξαφνικά, ένα καλό πρωί, να επιστρέψει 66 εκατομμύρια στο κράτος…
Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι, ναι, η σημερινή κυβέρνηση θεώρησε τις Κυπριακές Αερογραμμές τελειωμένη υπόθεση… Δεν ξέρω αν υπήρχε τρόπος να σωθεί η εταιρία, αλλά εκείνο που είδαμε είναι ότι, ακόμη και με 550 άτομα προσωπικό, συνέχιζε να κάνει ζημιές. Από πού θα πληρώνονταν εκείνες οι ζημιές – αφού το κράτος δεν είχε το δικαίωμα να ενισχύσει ξανά την εταιρία και πού θα έβρισκε επιπλέον η εταιρία δεκάδες άλλα εκατομμύρια (των παράνομων ενισχύσεων) για να τα επιστρέψει στο κράτος;
Εν κατακλείδι, προσωπική μου άποψη είναι ότι, για την καταστροφική πορεία και το κλείσιμο των Κυπρακών Αερογραμμών, ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στα κατά καιρούς διοικητικά συμβούλια της εταιρίας. Άλλα κόμματα λιγότερο κι άλλα περισσότερο. Το ΑΚΕΛ, που εκδίδει κάθε μέρα ανακοινώσεις επί του θέματος, βρίσκεται οπωσδήποτε ανάμεσα στα κόμματα που ευθύνονται περισσότερο.