Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ «ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΗΣ» ΠΡΟΣΚΡΟΥΕΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ

1:30 PM | |

Στη Βρετανία η κλεπταποδοχή είναι κακούργημα ή πλημμέλημα και τιμωρείται με φυλάκιση. Ωστόσο στη Βρετανία ο “κλεπταποδόχος” ενός θησαυρού της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας μένει στην οδό Ντάουνινγκ, αριθμός 10, είναι πρωθυπουργός της χώρας και συμπεριφέρεται απέναντι στο θύμα της κλοπής με μια αλαζονεία που ξεπερνά τα όρια της θρασύτητας και αγγίζει τα όρια της γελοιότητας.

Επιμένοντας να παραμένει “κλεπταποδόχος”, με μια απρεπέστατη για τα διπλωματική θέσμια κίνηση, ακύρωσε τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, διότι τόλμησε να ζητήσει την επιστροφή των γλυπτών, που έκλεψε μεταξύ του 1800 και του 1804 ο τότε πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, λόρδος Έλγιν.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως εκείνος τα έκλεψε για να τα σώσει, επειδή τότε ο Παρθενώνας είχε καταντήσει σκουπιδότοπος και ούτως ή άλλως έκλεβαν από εκεί  διάφοροι αγράμματοι μάρμαρα για να τα χρησιμοποιήσουν σε κατασκευές. Όμως στην πραγματικότητα ο Έλγιν διέπραξε κανονική κλοπή, με βάση το γράμμα και το πνεύμα οποιουδήποτε νόμου. Πρώτον διότι αφαίρεσε περιουσία που δεν του ανήκε, γι’ αυτό και χρειάστηκε να λαδώσει γι’ αυτό τους αρμόδιους Οθωμανούς αξιωματούχους της αστυνομίας στην Αθήνα και δεύτερον διότι στη συνέχεια τα πούλησε, άρα είχε οικονομικό όφελος από την πώληση.

Ο «κλεπταποδόχος» ήταν και παραμένει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της Βρετανίας, την οποία εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός  Ρίσι Σούνακ. Το παρήγορο είναι ότι η απρέπεια του Σούνακ απέναντι στον πρωθυπουργό της Ελλάδας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, όχι μόνο διεθνώς αλλά και στην ίδια τη Βρετανία. Ένας πολιτικός που πατώνει στις δημοσκοπήσεις, προκάλεσε τα επικριτικά σχόλια της πλειοψηφίας των βρετανικών ΜΜΕ, με τους Financial Times να γράφουν ότι ο Σούνακ εκθέτει τη Βρετανία. Σε μια πρώτη δημοσκόπηση το 66% των ερωτηθέντων είπε ότι κακώς ακύρωσε τη συνάντηση ο πρωθυπουργός και μόνο το 11% συμφώνησε μαζί του.

Τα μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στον Παρθενώνα. Είναι τόσο απλό όσο το να λες τη μέρα μέρα και τη νύχτα νύχτα. Όταν τα έκλεψε ο Έλγιν μπορεί να είχε στη λογική κάποιων ελαφρυντικά, λόγω των συνθηκών της τότε εποχής. Όμως σήμερα, που η Ακρόπολη συντηρείται και αναστηλώνεται, σήμερα που υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης, τι γυρεύουν τα γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο;

Αυτό το ερώτημα έπρεπε να απαντήσει σε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Ρίσι Σούνακ, αλλά προφανώς η λογική δεν τον εξυπηρετούσε και πολύ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *