Εννοείται ότι θέλουμε το Βαρώσι! Τι λέτε τώρα; Σοβαρά;

7:14 PM | | Comments 6

ammoxwstos-300x225Μόλις έγινε λόγος για άνοιγμα της Αμμοχώστου, κάποιοι από τους γνωστούς “πατριώτες” που προτιμούν τη διχοτόμηση παρά τη λύση, άρχισαν όπως κάθε φορά τα …όργανα. Μερικοί μάλιστα λένε ξεδιάντροπα ότι δεν θέλουμε την Αμμόχωστο, διότι θα στοιχίσει πολλά λεφτά η ανοικοδόμησή της!

Θα πρέπει ο καθηγητής Μπαμπινιώτης να προσθέσει στο λεξικό του τον ορισμό της λέξης πατριώτης όπως τον αντιλαμβάνονται και αυτοί. Να προσθέσει δηλαδή το εξής:

Πατριώτης: ….. Στην Κύπρο, κάποιοι εννοούν αυτόν που ζυγίζει την πατρίδα του ανάλογα με το συμφέρον της τσέπης του (κυπριακά “της πούγκας του”). Π.χ. πατριωτισμός σημαίνει να κρατήσει η Τουρκία την Αμμόχωστο, για να μην μπούμε εμείς σε έξοδα να την ανοικοδομήσουμε.

Ήμουν 10 χρονών όταν έγινε η εισβολή, τώρα πλησιάζω τα 50 και το λέω με μεγάλη πίκρα ότι νιώθω προδομένος. Από όλους εκείνους που μου έταξαν και με ξεγέλασαν. Από τους αυτόκλητους πατριώτες, που με την μόνιμα φοβική και απορριπτική στάση τους απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία για λύση, συνεχίζουν να βάζουν νερό στο μύλο της διχοτόμησης.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από αυτούς προτιμούν συνειδητά τη λύση της διχοτόμησης, ώστε να παραμείνουν “αμιγώς ελληνικές” οι ελεύθερες περιοχές. Η γρανιτένια πολιτική τους μωρία προφανώς τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι, το να παραχωρήσεις γην και ύδωρ στον κατακτητή (έστω και χωρίς την υπογραφή σου) με σκοπό να σε αφήσει ήσυχο, αποτελεί την πιο επαίσχυντη μορφή εθνικής προδοσίας – σύμφωνα με την ελληνική ιστορία και παράδοση. Τους εμποδίζει επίσης να δουν σε βάθος χρόνου τις καταστροφικές για το μέλλον των παιδιών μας συνέπειες της διχοτόμησης,

Την ίδια στιγμή, η διαιώνιση της εκκρεμότητας του Κυπριακού, για τόσες δεκαετίες, αναμφίβολα εξυπηρέτησε  τα συμφέροντα μιας διεφθαρμένης μερίδας του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, που λεηλάτησε οικονομικά και ηθικά την κυπριακή κοινωνία.

Ωστόσο οφείλω να σημειώσω ότι οι πρώτες τουλάχιστον αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων δεν υπήρξαν αρνητικές, απέναντι στις νέες πρωτοβουλίες για την Αμμόχωστο. Εύχομαι αυτό να είναι καλός οιωνός μιας νέας προσέγγισης, μιας νέας αντίληψης των πραγμάτων, ότι δηλαδή το πάρτι της ασυδοσίας, που διέλυσε την Κύπρο, έχει τελειώσει και ότι αυτός ο τόπος πρέπει να γυρίσει σελίδα και να πορευθεί μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον.

Σ’ αυτό το πλαίσιο θα πρέπει πολιτικά να απομονωθούν πλήρως οι τάχατες “πατριώτες” διχοτομιστές και να χαραχθεί η νέα στρατηγική, που θα μας οδηγήσει σύντομα σε μια λύση του Κυπριακού, που θα διασφαλίζει το δίκαιο και τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, μια λύση που θα απελευθερώσει την Κύπρο από την Τουρκία κι από την απειλή της διχοτόμησης.

Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες, όμως όλες οι άλλες γεωπολιτικές παράμετροι καθώς επίσης και η πολιτική κατάσταση μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα (αντί-Ερτογανικό ρεύμα της πλειοψηφίας) ευνοούν μια λύση που ΔΕΝ θα επιτρέπει στην Τουρκία να ελέγχει την Κύπρο. Φυσικά στο πλαίσιο της λύσης εννοείται ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα έχει κάθε λόγο (στη βάση των διεθνών και περιφερειακών της συμφερόντων) να είναι πλέον σύμμαχος και όχι εχθρός μας, στοιχείο που θα συνδράμει σε πολύ σημαντικό βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Κύπρου, στα χρόνια που έρχονται.

Ακούστε εδώ το υπέροχο τραγούδι των Θεόδουλου Παπαγεωργίου και Κοσμά Οικονόμου, με τίτλο Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. 

Comments

 1. Σάββας Σάββα says:

  Το άρθρο σου είναι εξαιρετικό και το προσυπογράφω αν και δεν είμαι Αμμοχωστιανός. Ωστόσο νομίζω πως εσείς οι Αμμοχωστιανοί πρέπει να κινητοποιηθείτε πιο δυναμικά ασκώντας πιέσεις στην πολιτική ηγεσία να διεκδικήσει κατά προτεραιότητα συζήτηση για επιστροφή της Αμμοχώστου. Για να είσαστε συνεπείς με αυτά που γράφετε δεν πρέπει να παραμείνετε για άλλη μια φορά παθητικοί θεατές για να μην καταλήξουμε ΟΛΟΙ στο… ίδιο έργο θεατές!

 2. Μιχαλης Σαββίδης says:

  Είναι κάπως αργά φίλε Κωνσταντίνο. Η ζημιά έχει γίνει. Ακόμα και αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις το τόπου να αποφασίσουν να πουν ναι στο οποιοδήποτε σχέδιο λύσης συμφωνηθεί (πράγμα ΑΠΙΘΑΝΟ), ο λαός θα ψηφήσει όχι. Σαράντα χρόνια Δεν Ξεχνώ, οι Τούρκοι θα μας πιουν το αίμα, οι Τούρκοι δεν θα τηρήσουν τη συμφωνία, Τι θέλουμε να ζήσουμε με τους ξιμαρισμένους τους μουλάδες, Τζιηνοι ποτζιή τζιαι μεις ποδα κλπ.κλπ. έχουν εμπεδώσει ένα μεγάλο φόβο και ξενοφοβία στο DNA του λαού που δύσκολα πλέον αποβάλλετε.
  Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που δίνει σε ορισμένους η μη λύση, πολλοί πολιτικοί από τη δική μας πλευρά, δεν θέλουν συμφωνία διότι δεν θέλουν να μοιραστούν την εξουσία. Better a big fish in a small tank, than otherwise που λένε και οι Άγγλοι. Εύχομαι από καρδιάς η εκτίμηση μου να είναι λάθος, αλλά πιστεύω εδώ που φτάσαμε, η διχοτόμηση είναι αναπόφευκτη.
  Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε «ανένδοτους αγώνες» για να κερδίσουμε τις χαμένες πατρίδες στο βορρά, ενώ την ίδια στιγμή γονυπετείς παρακαλούμε το κάθε κινέζο και ρώσο να αγοράσει κομμάτια της πατρίδας μας στο νότο και να τους δώσουμε και υπηκοότητα από πάνω.
  Η υποκρισία αυτού του λαού δεν έχει όρια.

 3. strovoliotis says:

  Ο Μπαμπινιώτης πρέπει να προσθέσει και το λυσοφοβικός. Πατέντα του υπογράφοντος 🙂

 4. george constantinou says:

  sifino kai ime kai ego katapeltis se ayta ta lamogia kai tous kleftarades pou the theloun tous 5 dromous kathikia apovrasmata tixodioktes ayti tin fora den tha sas perasi tha mas vrite apenanti sas

 5. Κώστας Τσαγγαρίδης says:

  “Εύχομαι αυτό να είναι καλός οιωνός μιας νέας προσέγγισης, μιας νέας αντίληψης των πραγμάτων, ότι δηλαδή το πάρτι της ασυδοσίας, που διέλυσε την Κύπρο, έχει τελειώσει και ότι αυτός ο τόπος πρέπει να γυρίσει σελίδα και να πορευθεί μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον.” Η συγκεκριμένη παράγραφος εμπεριέχει, κατά την ταπεινή μου άποψη, την ουσία της τοποθέτησης του αξιότιμου κυρίου Οδυσσέως. Αγαπητέ Κωνσταντίνε, για να τελειώσει το πάρτυ της ασυδοσίας θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες ενέργειες εκ μέρους της κρατικής και νομοθετικής αλλά και της δικαστικής εξουσίας ώστε η ΑΣΥΔΟΣΙΑ, η οποία είναι το εκτρωματικό τέκνο της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ, θα πρέπει να σταματήσει να της διοχετεύεται οξυγόνο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Εξουσία, που είναι και ο ΠΑΤΕΡΑΣ της ασυδοσίας, να προχωρήσει στην εξόντωση της ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ που δεν είναι άλλη από την ίδια τη σύζυγο της. Με απλά λόγια για να καταλαβαινόμαστε, ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ αγαπητέ Κωνσταντίνο ότι για να υπάρξει μέλλον θα πρέπει να υπάρξει τέρμα στην ΑΣΥΔΟΣΙΑ τερματίζοντας 5 και πλέον δεκαετίες πλήρους ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ. Και εδώ παρουσιάζεται το παράδοξο: Πως θα τιμωρήσεοι η ΕΞΟΥΣΙΑ τον ίδιο της τον διεφθαρμένο εαυτό ή καλυτερα στην Κυπριακή: θα τηανίσει τη μύλλαν της με το φλατζίν της? Χλωμό το βλέπω.
  Χρειάζεται ηγεσία που πρώτα από όλα θα σταθεί μπροστά στο λαό και θα αναφωνήσει ένα τεράστιο MEA CULPA. Ακολούθως θα προχωρήσει χωρίς χρονοτριβή σε βαθειές και πολύ ΕΠΩΔΥΝΕΣ τομές μέσα από εξαγνιστικές ΤΙΜΩΡΙΕΣ των ενόχων και όχι με την προσαγωγή ενός ή δύο ελιλαστηρίων θυμάτων με τους πραγματικούς ενόχους να ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΜΕΣΑ ΑΠΌ ΝΟΜΙΚΙΣΤΙΚΈΣ ΘΥΡΕΣ ΕΞΟΔΟΥ. Εδώ βρίσκεται το κλειδί. Μπορεί κανείς από αυτό το απόλυτα διεφθαρμένο καθεστώς δημοκρατικής δικτατορίας των τελευταίων 53 χρόνων να σηκώσει το βάρος? Χλωμό το βλέπω.

 6. We propose that the enclosed city of Varoshia be returned to its original inhabitants, at the same time that the port of Famagusta and the airport of Ercan are opened. At the same time, Turkey opens one major airport and major port to Cypriot vessels and a number of chapters are opened for negotiation in the framework of Turkey’s EU accession process. Joint article by Sir Graham Watson and Praxoula Antoniadou -July 2012.
  http://www.praxoula.org/articles/united-cyprus-end-its-presidency#.UaylBVSDzyQ.facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *