Δεν θα σωθεί αυτοκτονώντας η Ελλάδα…

10:57 PM | |

ΤΣΙΠΡΑΣ - ΕΡΤΟ Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κατηγορηθεί ότι το παραξήλωσε, αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έκανε τα πάντα. Αυτό είπε κι ο ίδιος σε αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Είπε ο πρωθυπουργός:

“…Έφτασα τα πράγματα στα άκρα. Το πήγα μέχρι εκεί που δεν πάει. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος ότι το παρατράβηξα. Κανείς δεν μπορεί να μου πει ότι δεν έκανα ό,τι μπορούσα…”

Επιτέλους σε τούτο ο Αλέξης Τσίπρας έχει απόλυτο δίκαιο. Απορώ αν πρέπει η Ελλάδα να καταστραφεί εντελώς για να καταλάβουν κάποιοι πως ούτε με τις φαντασιώσεις/αυταπάτες, ούτε με τον αριβισμό (βλέπε χρεοκοπία και δραχμή), ούτε βεβαίως με την αυτοκτονία της αποχώρησής της Ελλάδας από την ΕΕ θα διορθωθεί το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Πρόβλημα που σίγουρα δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά πολύ περισσότερο γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας.

Ας το κατανοήσουν κάποιοι ονειροπαρμένοι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρεθεί εκτός Ευρώπης κι εκτός δυτικής συμμαχίας. Θα το γράψω πολύ ωμά και πολύ σκληρά, όχι διότι έτσι αρέσει σ’ εμένα, κάθε άλλο, καθόλου δεν μου αρέσει αυτό που θα γράψω, αλλά γιατί απλά αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα:

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φύγει από την Ευρώπη και τη Δύση και να αρχίσει να περιφέρεται σαν αδέσποτο σκυλί στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί να μείνει ανοχύρωτη απέναντι σε Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία (για να μην πω και την Βουλγαρία) που διαχρονικά διατηρούν είτε ρητές είτε λανθάνουσες εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της Μακεδονίας, της Θράκης και της Ηπείρου.

Η Ελλάδα θα παραμείνει στη δυτική συμμαχία και την Ευρώπη και μέσα σ’ αυτές πρέπει να ελιχθεί πολιτικά και διπλωματικά για να γίνει ξανά ισχυρός παίχτης στην περιοχή, κόβοντας το βήχα σε όσους δυνατόν να επιβουλεύονται είτε την εδαφική της ακεραιότητα είτε την ηγετική της θέση στη βαλκανική χερσόνησο. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *