ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ;

12:15 PM | |

Το έχει ψάξει ποτέ ο τέως πρόεδρος τι να φταίει άραγε κι αναγκάζεται να διαψεύδει κάθε λίγο και λιγάκι τον έναν και τον άλλον; Μιλά κινέζικα και δεν καταλαβαίνουν οι άλλοι τι λέει; Ως τώρα ξέραμε ότι χρησιμοποιεί πολύ τα «γαλλικά» όταν μιλά σε ιδιωτικό κύκλο. Στολίζει με «γαλλικές» εκφράσεις όσους τον νευριάζουν. Αλλά τι φταίει κι όλοι ακούνε άλλα από εκείνα που τους λέει;

Μήπως επειδή είναι τόσο ειλικρινής που, όταν μιλά σε ιδιωτικό κύκλο, δεν μπορεί να κρύψει αυτά που σκέφτεται και τα λέει χίμα; Ή μήπως επειδή λέει στον καθένα αυτά που θέλει να ακούσει, άσχετα αν τα πιστεύει ή όχι ο ίδιος; Ό,τι από τα δυο και να ισχύει, μιλάμε για μια από τις αρετές του κ. Αναστασιάδη ως πολιτικού και προέδρου: Δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει πότε και ΑΝ λέει την αλήθεια. Είναι τόσο καλός στην τέχνη της υποκριτικής, που θα μπορούσε να είχε πάρει πολλά Όσκαρ στην καριέρα του, αν ήταν ηθοποιός στο Χόλυγουντ.

Έχοντας αυτό το εκπληκτικό ταλέντο, το κατάλαβε από νωρίς πως, ό,τι και να πουν οι άλλοι γι’ αυτόν, μια δική του διάψευση είναι αρκετή για να τον πιστέψουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι, αστροπελέκια, που πιάνουν πουλιά στον αέρα, που λέμε. Όλα όσα όχι και τόσο κολακευτικά ακούστηκαν και συνεχίζουν να ακούγονται γι’ αυτόν, ακυρώνονται κάθε φορά με μια θυμωμένη (με δεμένο φρύδι) ή πικραμένη (με θλιμμένα μάτια) διάψευσή του.

Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο μού έδωσε η χτεσινή διάψευση που έκανε ο κ. Αναστασιάδης για κάτι που έγραψε ο εκδότης και καναλάρχης Κώστας Χατζηκωστής, στο βιβλίο του για τους προέδρους της Κύπρου (όπως τους γνώρισε ο ίδιος). Ο συγγραφέας έγραψε ότι ο κ. Αναστασιάδης, μιλώντας του για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον στόλισε με ωραία «γαλλικά», διότι ακολουθεί, λέει, πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία κι ότι δε θα διστάσει ακόμη και να παρακάμψει την Κύπρο. Ανέφερε μάλιστα ότι είναι διατεθειμένος ο Μητσοτάκης να φτιάξει αγωγό φυσικού αερίου με την Τουρκία, παρακάμπτοντας την Κύπρο και χαρακτήρισε ανίδεο τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανάμεσα στα άλλα πολύ χειρότερα επίθετα που χρησιμοποίησε.

Επειδή η πλειοψηφία των Κυπρίων έχουμε μάθει πια τον κ. Αναστασιάδη απ’ έξω κι ανακατωτά, δε χρειάζεται να σχολιάσω περαιτέρω το χόμπι του να διαψεύδει. Θα ήθελα όμως να σχολιάσω λίγο την ουσία της κριτικής του για τον Μητσοτάκη.

Το βέβαιο είναι ότι ο Μητσοτάκης δεν ήταν ούτε στο Μοντ Πελεράν, ούτε στο Κραν-Μοντανά και σίγουρα δεν ευθύνεται αυτός για ότι είμαστε μισό βήμα πριν από τη διχοτόμηση. Ο Αναστασιάδης ήταν εκείνος που τα κατάφερε να δώσει στην Τουρκία έρεισμα, αν όχι και άλλοθι, να μιλά μόνο για διχοτόμηση της Κύπρου και να επιμένει μάλιστα ότι στη λύση αυτή συμφωνούσε παρασκηνιακά κι ο ίδιος ο Αναστασιάδης. Φυσικά ο τέως πρόεδρος (και πάλι) διέψευσε Τούρκους, Έλληνες, Κύπριους (ανάμεσά τους και τον Χρυσόστομο Β’), Ευρωπαίους, Ασιάτες, Αφρικανούς και όσους άλλους ισχυρίστηκαν ότι τους μίλησε κατ’ ιδίαν για λύση δύο κρατών.

Επειδή όμως ο Αναστασιάδης τελείωσε και τώρα έχουμε νέο πρόεδρο, που ήταν στενός του συνεργάτης, θέλω να πω στον Χριστοδουλίδη κάτι που του είπα και κατ’ ιδίαν πριν ενάμιση χρόνο, όταν βρεθήκαμε κάπου στη Λεμεσό: Αν οδηγήσει την Κύπρο στη διχοτόμηση, να ξέρει ότι θα μας καταριούνται οι επόμενες γενιές των Κυπρίων.

Να ξεχάσει ο Χριστοδουλίδης τον Αναστασιάδη και να κοιτάξει να λύσει το Κυπριακό, με τρόπο ώστε η οικονομία της Κύπρου να είναι ΕΝΙΑΙΑ. Να σχεδιάζεται, να συντονίζεται και να ελέγχεται κεντρικά και η όποια επένδυση ή ανάπτυξη γίνεται είτε στο νότιο είτε στο βόρειο τμήμα του νησιού να ωφελεί το σύνολο των Κυπρίων. Αλλιώς, αν το σημερινό ψευδοκράτος έχει χωριστή οικονομία, θα μας ανταγωνίζεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι μας ανταγωνίζεται σήμερα, που είναι παράνομη οντότητα. Ήδη η Τουρκία έχει στήσει εκεί υποδομές στους τομείς του τουρισμού, των υπηρεσιών και της γεωργίας και περιμένει στη γωνιά.

Να παρατήσει ο νέος πρόεδρος τις αυταπάτες και τη δημιουργία εντυπώσεων και να κοιτάξει τι λέει το συμφέρον της Κύπρου. Γιατί αν τα συμφέροντα των σημερινών μας αδελφών και φίλων, Ελλάδας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι να λυθεί το Κυπριακό και να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου της περιοχής, το Κυπριακό θα λυθεί, είτε για το καλό μας είτε για το κακό μας. Αν κάνουμε πάλι κουτοπονηριές, μόνο και μόνο για να φορτώσουμε άλλη μια αποτυχία για λύση στην τουρκική αδιαλλαξία, ακόμα κι οι πιο στενοί μας φίλοι θα μας παραμερίσουν και θα γίνει αυτό που τους συμφέρει. Τον τελευταίο καιρό, εκατοντάδες πλούσιοι Ισραηλινοί αγοράζουν γη, σπίτια και επιχειρήσεις στα κατεχόμενα. Γιατί άραγε; Είναι κανείς που πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί κάνουν επενδύσεις στην τύχη;

Αν ο Χριστοδουλίδης βαδίσει με την πολιτική «σοφία» του Αναστασιάδη και νομίζει ότι θα κυβερνά με διαψεύσεις, το Κυπριακό θα λυθεί όπως συμφέρει στους άλλους κι εμάς θα μας μείνει στο τέλος μόνο η ροκιά (που λέει και το τραγούδι).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *