ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝΙΣΜΟ

1:41 PM | |

Ένα από τα ασταμάτητα πειράματα που γίνονται εδώ και δεκαετίες στην εκπαίδευση, με πειραματόζωα τα παιδιά μας, ήταν πριν από μερικά χρόνια και ο λεγόμενος «Κριτικός Εγγραμματισμός» (ή «γραμματισμός»). Ομολογώ πως ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της γνώσης, μέσα από κατανόηση του ενίοτε κειμένου, έρευνα πάνω σ’ αυτό και συζήτηση, ώστε να διατυπωθούν οι διαφωνίες και να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ήταν μια εκπαιδευτική μέθοδος που στόχευε στο να μάθουν τα παιδιά, οι αυριανοί πολίτες, να σκέφτονται, να προβληματίζονται, να διαφωνούν, γνωρίζοντας ακριβώς γιατί διαφωνούν, να έχουν δηλαδή επιχειρηματολογία που να πηγάζει από διεργασία της λογικής τους.

Ξαφνικά (νέο πείραμα), εγκαταλείφθηκε ο «Κριτικός Εγγραμματισμός», διότι – προφανώς- είναι πολύ πιο ωφέλιμοι στην κυπριακή κοινωνία οι πολίτες που δεν καταλαβαίνουν τι ακούνε και τι διαβάζουν, δεν έχουν καμία διάθεση να ψάξουν την αλήθεια, διότι δέχονται αυτά που τους λέει το σύστημα, περίπου σαν ευαγγελική αλήθεια, πολίτες που είναι ευχαριστημένοι διότι δε χρειάζεται να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει.

Δεν μου κάνει καμία εντύπωση λοιπόν που έφτασαν στο σημείο να δίνουν οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας να σχίζονται βιβλία, για να μην διαβάσουν οι μαθητές ότι π.χ. ο Κεμάλ Αττατούρκ ήταν ήρωας για τους Τούρκους, εξ ου και τον ονόμασαν Αττατούρκ, δηλαδή «πατέρα των Τούρκων». Βασικά, να σας πω την αλήθεια, δε μου κάνει πλέον τίποτε εντύπωση σε τούτη την μπανανία, που την κυβερνά η αμορφωσιά, η δηθενιά, η μετριότητα, το χωρκατιλλίκκιν.

Αν είναι δυνατόν, να έχουμε φτάσει εν έτει σωτηρίω 2021 να βάζουν τα παιδιά να σχίσουν κόλλες μέσα από βιβλίο, για να μην διαβάσουν τι γράφει για τον Αττατούρκ. Αντί να τους που να το διαβάσουν και να το συζητήσουν, να κάνουν έρευνα, να εκφράσουν διαφωνία, να πουν, ας πούμε, ότι αυτός ευθύνεται για το σφαγιασμό ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, στη διάρκεια των γεγονότων της Μικρασιατικής Καταστροφής. ΟΧΙ! ΣΚΙΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ! Θα μου πείτε «έχει και χειρότερα». Βεβαίως. Ο Χίτλερ, ας πούμε, έκαιγε ολόκληρες βιβλιοθήκες.

Έχω μια εισήγηση. Μιας και αρχίσαμε να κάνουμε εξαγωγές υπουργών, να στείλουμε τον κύριο Προδρόμου για υπουργό παιδείας των Ταλιμπάν. Θα τους βάλει γυαλιά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *