ΑΛΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΝ

4:44 PM | |

Επειδή παρατηρώ σε σχόλια και αναρτήσεις ότι κάποιους τους ενόχλησε η αισιοδοξία μου, ότι θα περάσει γρήγορα ο κορωνοϊός, θα ήθελα να σημειώσω τα εξής:

Ποτέ δεν αμφισβήτησα την ανάγκη να ακολουθήσουμε όλοι πιστά τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, με βάση τις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας. Αντίθετα τόνισα ότι πρέπει να τα εφαρμόσουμε πιστά. Εκείνο που γράφω εδώ και δύο μήνες και δε χρειάστηκε να το αναθεωρήσω, είναι ότι η COVID-19 είναι μεν μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια αλλά όχι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον γενικό πληθυσμό. Μπορεί όμως να καταστεί σε μεγάλο βαθμό θανατηφόρα ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες.

Ακριβώς αυτό έχει αποδειχτεί στην πράξη στον τόπο μας. Το 80% όσων νόσησαν παρουσίασαν ελαφρά έως καθόλου συμπτώματα και μόνο το 20% χρειάστηκε ιατρική φροντίδα. Είχαμε μέχρι στιγμής 16 θανάτους, ατόμων με άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Η δική μου σύσταση σε κάθε περίπτωση ήταν ότι οφείλουμε όλοι να συμπεριφερθούμε υπεύθυνα και να προστατεύσουμε τους συνανθρώπους μας.

Ουδέποτε έγραψα ή άφησα να νοηθεί ότι κακώς επεβλήθησαν τα μέτρα και, αντίθετα με το τι λένε εκείνοι που θεωρούν ότι κακώς μπήκαμε σε καραντίνα, τα στοιχεία δείχνουν ότι χώρες που δεν εφάρμοσαν τόσο αυστηρά μέτρα, είχαν (κατ΄ αναλογία) πάνω από τριπλάσια κρούσματα και θανάτους. Βεβαίως ο τελικός απολογισμός πρέπει να γίνει στο τέλος της πανδημίας και όχι τώρα. Τότε είναι που θα αξιολογήσουμε ορθά ποιοι πήραν τις σωστές αποφάσεις και ποιοι ενήργησαν λανθασμένα.

Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα και πάλι τα δικά μου άρθρα κινούνται στη σφαίρα των όσων ανακοινώνονται από την επιστημονική ομάδα. Οι ίδιοι οι επιστήμονες έδωσαν το πράσινο φως για το σταδιακό άνοιγμα και τους ακούσαμε με τα αυτιά μας να λένε ότι η ασθένεια υποχωρεί κι ότι είναι ζήτημα χρόνου ο κορωνοϊός να εξαλειφθεί από την Κύπρο. Δεν έγραψα τίποτε το διαφορετικό από αυτό και τίποτε που είναι στη σφαίρα της δικής μου φαντασίας.

Προσπαθώ μέσα από τα άρθρα μου να μεταδώσω θετικά, αισιόδοξα μηνύματα ότι θα τα καταφέρουμε, κάτι βεβαίως που πιστεύω ακράδαντα. Θεωρώ ότι έχει σημασία να εισπράττουν τέτοια μηνύματα άνθρωποι με ευάλωτη ψυχολογία, που επηρεάζονται πολύ από το τι ακούνε και τι διαβάζουν. Παρόλα αυτά τα δικά μου μηνύματα δεν άρεσαν σε εκείνους που συμπεριφέρονται φοβικά, λες και θέλουν να μείνουμε μέσα στα σπίτια κλεισμένοι, αδιαφορώντας για τις οποιεσδήποτε άλλες συνέπειες, οι οποίες ενδεχομένως να είναι και πολύ χειρότερες από την COVID-19.

Αλλά αν κάποιοι οφείλουν να αναθεωρήσουν τη σκέψη τους είναι αυτοί και όχι εγώ. Διότι εγώ δεν φορτώνω τις δικές μου έγνοιες και τα προβλήματα στους άλλους. Αυτοί οφείλουν να τιθασεύσουν τους φόβους τους και να προσπαθήσουν να λειτουργούν με τη λογική και όχι τερατοποιώντας την κατάσταση. Σε δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που ζούμε, είναι ό,τι χειρότερο να βγαίνει ο καθένας στα κοινωνικά δίχτυα και να μας βομβαρδίζει με τις φοβίες του.

Δηλαδή δε μας φτάνει η δική μας στενοχώρια γι’ αυτό που μας συμβαίνει, δε μας φτάνουν οι δικές μας έγνοιες, έπρεπε να έχουμε και του καθενός το “μπίρι-μπίρι”; Από τη μια εκείνους που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά που συμβαίνουν είναι μια παγκόσμια συνωμοσία της “Νέας Τάξης” και βλέπουν τα μέτρα σαν προσπάθεια υποδούλωσης μας κι από την άλλη εκείνους που νομίζουν ότι ο κορωνοϊός είναι πανούκλα και αρνούνται να τον αντιληφθούν στα πραγματικά του μέτρα, που είναι πολύ μικρότερα από τον πανικό τους;

Δυστυχώς όλοι αυτοί οι πεσιμιστές, με τα μίζερα και αυτοκαταστροφικά τους μηνύματα, επηρεάζουν αρνητικά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό άλλων ανθρώπων που, λόγω χαρακτήρα, είναι ευάλωτοι απέναντι στο φόβο του απροσδιόριστου κινδύνου. Ένας ευάλωτος άνθρωπος χρειάζεται στήριξη και αισιοδοξία και όχι να έχει κάποιους πάνω στο κεφάλι του να του τον βομβαρδίζουν με μηνύματα τρόμου και απαισιοδοξίας, ότι πρέπει να μείνει κλεισμένος μέσα στη θλίψη του, αλλιώς θα έρθει ο κορωνοϊός να τον σκοτώσει!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *