Έφυγε λοιπόν η Μάργκαρετ Θάτσερ, η αγέρωχη κι αδιάλλακτη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, από το Μάιο του 1979 μέχρι τον Νοέμβριο του 1990.
Στα χρόνια της εφηβείας μου, στις πρώτες μου τότε πολιτικές αναζητήσεις, η ατσάλινη πειθαρχία που επεδίωκε να επιβάλει και που έφτανε ως τα άκρα, υπήρξε για μένα αποκρουστική. Ιδιαίτερα καθώς άκουγα σχεδόν καθημερινά στα νέα ότι ο 27χρονος πολιτικός κρατούμενος (αντάρτης του IRA) Μπόμπι Σαντς, αργοπέθαινε από την απεργία πείνας μέσα στις φυλακές Λονγκ Κες του Μπέλφαστ, διεκδικώντας τα “Πέντε Αιτήματα” που είχαν να κάνουν με μια πιο ανθρώπινη διαβίωση των κρατουμένων.
Η Θάτσερ είχε τότε αρνηθεί να ικανοποιήσει τα αιτήματα του Μπόμπι και εκείνος πεισμωμένος συνέχισε την απεργία μέχρι που πέθανε το Μάιο του 1981, μετά από 66 μέρες χωρίς τροφή. Ήμουν 17 χρονών και ο θάνατος εκείνος με συγκλόνισε.
Το 1982 ξέσπασε ο πόλεμος των νησιών Φώκλαντ. Η Αργεντινή, που διεκδικούσε τα νησιά, τα κατέλαβε με αιφνιδιαστικές κινήσεις. Η Θάτσερ απάντησε χωρίς δισταγμό με πόλεμο που κράτησε 74 ημέρες. Κατέλαβε ξανά τα νησιά και παρά το θάνατο 255 Βρετανών στρατιωτών, η νίκη της ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού στη Βρετανία.
Ύστερα ήρθαν οι απεργίες των ανθρακωρύχων που άρχισαν στις αρχές του 1984 και συνεχίζονταν για μήνες. Για συμπαράσταση κατέβηκαν κι άλλες ομάδες εργαζομένων. Καμία ανταπόκριση από τη Θάτσερ. Άτεγκτη κι ανυποχώρητη, τους άφησε να απεργούν για ενάμισι ολόκληρο χρόνο, μέχρι που υποχώρησαν τελικά οι απεργοί τερματίζοντας την απεργία τον Ιούλιο του 1985.
Η Μάρκαρετ Θάτσερ ήταν γεννημένη πρωταγωνίστρια της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Παρέλαβε μια χώρα σε βαθιά οικονομική ύφεση και ανέστρεψε γρήγορα την κατάσταση. Ήξερε τι ήθελε και το πραγματοποιούσε, συντρίβοντας τις οποιεσδήποτε αντιστάσεις. Έζησε σαν πρωθυπουργός την πτώση του κομμουνισμού το 1989 και, παρά το ότι αυτό ήταν μια δικαίωση της δικής της συντηρητικής διακυβέρνησης, τον επόμενο χρόνο αναγκάστηκε, καθώς η δημοτικότητα της είχε πλέον μειωθεί επικίνδυνα, να παραδώσει την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος και φυσικά την πρωθυπουργία της Βρετανίας, στον Τζων Μέιτζορ, μια προσωπικότητα που υπήρξε μόνο σαν σκιά της σιδηράς κυρίας.
31 χρόνια ύστερα από τότε, που άκουσα στις ειδήσεις ότι την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου ανέλαβε γυναίκα, σίγουρα λέω πια ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν μια πραγματική ηγέτιδα. Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τον τρόπο που λειτούργησε, δεν θα πάψει ποτέ να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες ιστορικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα.