Άλλη μια μονοδιάστατη ανάλυση του Νικόλα…

8:45 PM | |

ΝΙΚΟΛΑΣΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας απόψε στον ΑΝΤ1, έκανε μια σύντομη ανάλυση της σημερινής φάσης του Κυπριακού. Είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν επιδεικνύει ούτε κινητικότητα ούτε ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού, παρά μόνο ενδιαφέρον για αναβάθμιση της Τουρκίας και του Μουσταφά Ακιντζί.

Η δική μου θέση είναι ότι σε τούτη τη χρονική συγκυρία και με τον Ερντογάν αναξιόπιστο στα μάτια της Δύσης, του Ισραήλ και της Ρωσίας, κανένας δεν επιθυμεί αναβάθμιση της Τουρκίας. Από την άλλη κανείς δεν επιθυμεί και την απομόνωσή της ή -το χειρότερο- τη διολίσθησή της σε ισλαμικό φανταμενταλισμό διότι τότε ενδεχομένως θα καταστεί ανεξέλεγκτη κι άκρως επικίνδυνη.

Πρόσκαιρα και λόγω της παρούσας συγκυρίας με το συριακό και το συν αυτώ μεταναστευτικό πρόβλημα, η Ευρώπη προσπαθεί να δώσει κίνητρα στην Τουρκία για να συγκρατήσει το μεταναστευτικό ρεύμα.

Ως εκεί όμως. Ο νέος ρόλος της Τουρκίας θα επανακαθοριστεί στο μέλλον κι αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά της. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν θα της δοθούν δικαιώματα ελέγχου στην Κύπρο (χώρα μέλος της Ε.Ε.) και στον ενεργειακό της πλούτο. Η επιστροφή εξάλλου του Ιράν ως παίκτη στην διεθνή πολιτική σκηνή και οι συντονισμένες ενέργειες Δύσης και Ρωσίας για δημιουργία κουρδικού κράτους, θα αποτελέσουν περαιτέρω πλήγματα για την Τουρκία.

Η Άγκυρα έχει ανάγκη να λύσει το Κυπριακό, διότι φορτώθηκε την αποτυχία της πολιτικής της στην λεγόμενη “αραβική άνοιξη” και -ανάμεσα σ’ αλλά- χρειάζεται αναθέρμανση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Πάνω από όλα όμως έχει απόλυτη ανάγκη τη συμμετοχή της στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής για πολλούς και ευνόητους λόγους που δεν θα αναλύσω εδώ.

Όσο πιστεύω ότι η Τουρκία έχει ανάγκη τη λύση του Κυπριακού άλλο τόσο θεωρώ παιδαριώδεις και ανεύθυνες τις θέσεις του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, κατώτερες ενός αρχηγού κόμματος κι αναρωτιέμαι τελικά αν θέλει λύση ή διατήρηση επ’ άπειρον του διχοτομικού στάτους κβο.

Εν πάση περιπτώσει όμως αυτές είναι οι δικές μου απόψεις. Εσείς που τις διαβάζετε είστε φυσικά ελεύθεροι να αποφασίσετε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *