O λιμενεργάτης κι η πατρίδα που θέλει να την αγαπήσουμε…

Mustafa_Akıncı“Η Τουρκία είναι λιμάνι για τους Τουρκοκύπριους”, αναφώνησε αίφνης εχτές ο Μουσταφά Ακιντζί αποδεχόμενος, με μια συγκλονιστική παρησσία, τον τίτλο του λιμενεργάτη της Άγκυρας, που του έχουν από καιρό τώρα αποδώσει οι εδώ στην ελληνοκυπριακή κοινότητα φοβικοί και καχύποπτοι, σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, καθώς κι οι επιτήδειοι ψευδοπατριώτες, κρυφοί εραστές της διχοτόμησης. Έτσι μου ‘ρχεται όμως να του πω δυο κουβέντες:

Αγαπητέ κύριε Ακιντζί, η δήλωσή του ήταν ατυχέστατη κι αξιοθρήνητη και δεν με ενδιαφέρει αν επεδίωκες να εξυπηρετήσεις επικοινωνικές σκοπιμότητες μέσα στη δική σου κοινότητα.

Κάποτε οι Ελληνοκύπριοι είχαμε ως όραμα την Ένωση με την Ελλάδα. Εγκαταλείψαμε αυτό το όραμα εδώ και δεκαετίες. Από την εισβολή και μετά μάλιστα υποχωρήσαμε ακόμη πιο πέρα. Δεχτήκαμε η μικρή Κύπρος (που θα μπορούσε να ήταν απλά ένας δήμος) να πάψει πια να είναι ενιαία χώρα και να γίνει ομοσπονδία, με δύο πολιτείες, ώστε εσείς οι Τουρκοκύπριοι να έχετε τη δική σας περιοχή, για να αισθάνεστε ασφαλείς…

Δεν ξέρω σε ποια άλλη χώρα του κόσμου η μειοψηφία του 20% απολαμβάνει τόσα προνόμια, αλλά εμείς εδώ τα δεχτήκαμε, για να αφήσουμε επιτέλους πίσω μας τις έχθρες του παρελθόντος, για τις οποίες φέρουμε κι εμείς (όπως κι εσείς και πιο πολύ βέβαια η Τουρκία) μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Είπαμε να κοιτάξουμε μπροστά, να βρούμε μια λύση που να είναι όσο γίνεται πιο δίκαιη και για τις δυο κοινότητες, ώστε να μην έχουμε ποτέ ξανά στο μέλλον τα ίδια που είχαμε πριν από 40 και 50 χρόνια.

Αποτελεί λοιπόν ανυπόφορη οχληρία για τα αυτιά μας κι αβάσταχτη δοκιμασία για την υπομονή μας να ακούμε σήμερα, σ’ αυτή τη φάση των συνομιλιών, τον ηγέτη των Τουκοκυπρίων να μας μιλά για λιμάνια ξένα. Αν δεν είσαι ακόμη βέβαιος, κύριε Ακιντζί, ότι λιμάνι των Τουρκοκυπρίων είναι η Κύπρος και νομίζεις πως είναι η Τουρκία, ζήτα συγνώμη και φύγε από τις συνομιλίες, μέχρι να αποφασίσεις τι θέλεις.

Διότι αν επιμένεις ότι το λιμάνι των Τουρκοκυπρίων είναι η Τουρκία, τότε τι σκατά λύση πάμε να κάνουμε; Να “κοτσιανιάσουμε” την Κύπρο στην Τουρκία; Και ποιος θα βγει κερδισμένος, κύριε Ακιντζί; Εσείς, οι Τουρκοκύπριοι; Είμαι σίγουρος ότι δεν είσαι τόσο αφελής, ώστε να πιστεύεις αυτό το πράγμα. Αν η Κύπρος διχοτομηθεί, θα τουρκέψει. Ούτε τα δικά μας παιδιά θα έχουν μέλλον σε τούτο τον τόπο, αλλά ούτε και τα δικά σας. Μια μικρή αξιοθρήνητη μειοψηφία, θα μείνετε κι εσείς,  με παιδιά νεο-γενίτσαρους, γαλουχημένους στην ισλαμική παιδεία του Ερντογάν και των επιγόνων του.

Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αυτό που θέλεις. Σταμάτα λοιπόν τις ανόητες δηλώσεις και κάνε ό,τι περνά από το χέρι σου για να βρείτε λύση. Είναι τώρα η ώρα που πρέπει η Τουρκία κι εσύ να κάνετε γενναίες κινήσεις στο εδαφικό και στο θέμα των εγγυήσεων. Αν θέλεις λύση μέσα στο 2016, μην αγχώνεσαι να πείσεις τα Ηνωμένα Έθνη να καλέσουν πενταμερή και να μας πιάσουν από το λαιμό να το λύσουμε. Αν εσείς κάνετε τις δέουσες κινήσεις, σύμφωνα με τη λογική, την ηθική και το διεθνές δίκαιο (και πάντως όχι με τον ετσιθελισμό του κατακτητή) το Κυπριακό θα λυθεί, σε λίγες μέρες, πολύ πριν από το τέλος του 2016.

Επιτέλους αν πρόκειται να δει ποτέ χαϊρι αυτό το νησί κι αν πρόκειται κάποτε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας σε μια καλύτερη πατρίδα, πρέπει πρώτα να την αγαπήσουμε κι όχι μια ζωή να γυρεύουμε ξένα λιμάνια για να αράξουμε την αυτοκαταστροφική μας ιδιοσυγκρασία. Ακούς κύριε Ακιντζί; Τα λέω σε σένα όχι μόνο για να τ’ ακούσεις εσύ αλλά και κάποιοι εδώ, στη δική μας κοινότητα, που βολεύτηκαν με την ντε φάκτο διχοτόμηση, άραξαν πάνω στους μαλακούς καναπέδες των κούφιων συνθημάτων και δεν κατάλαβαν ακόμη πόσο απαίσιο τέρας θα είναι η ντε γιούρε διχοτόμηση, αν η Τουρκία καταφέρει να την επιβάλει. 

1 thought on “O λιμενεργάτης κι η πατρίδα που θέλει να την αγαπήσουμε…

  1. bravo
    you speak simple and correct
    we must to give warning to our Cypriot turkey
    if they don’t change we must to change our politic for the future
    andreas

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *