Ηρεμήστε!

2:04 PM | |

kypros apo psilaΜεγάλο άγχος έχει καταλάβει και καταβάλει τα κόμματα που ανησυχούν όποτε γίνονται συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Δεν περνά μέρα που να μην βγάλουν ανακοίνωση, ότι πάμε κατά βαρβάρων. Εντάξει βέβαια, το καταλαβαίνω απόλυτα ότι είναι όλα μέρος του πολιτικού θεάτρου, αλλά όχι και να το καταντήσουμε “θέατρο σκιών” του Ευγενίου Σπαθάρη…

Όταν από τον πολιτικό λόγο απουσιάζει η βάσιμη επιχειρηματολογία, η ανάλυση κι η σοβαρότητα, απουσιάζει εν τέλει η ευθύνη απέναντι στο μέλλον αυτού του τόπου, απέναντι στον καθένα πολίτη ξεχωριστά. Διότι η Κύπρος βρίσκεται σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο της ιστορίας της. Το φλεγόμενο πολιτικό τοπίο της περιοχής από τη μια κι η ανακάλυψη των υδρογοναθράκων στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου από την άλλη, ορίζουν ένα νέο, αναβαθμισμένο ρόλο στην Κύπρο, με τεράστιες προοπτικές για το μέλλον μας. Προοπτικές που είτε θα αξιοποιηθούν είτε θα χαθούν οριστικά και θα τρέχουμε ξωπίσω το τρένο, με τις βαλίτσες στο χέρι και δεν θα το φτάνουμε.

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί! Όχι με την “οποιαδήποτε λύση”, όπως ανόητα διατείνονται εκείνοι που συμπεριφέρονται τελικά σαν να μην θέλουν καμία λύση. Να λυθεί κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται το ζητούμενο: Ειρήνη, πολιτική σταθερότητα κι ευημερία για τις τωρινές και μέλλουσες γενιές. Συνεπώς η λύση πρέπει να κριθεί από την πλειοψηφία και στις δύο κοινότητες του νησιού δίκαιη. Διότι αν κριθεί άδικη, πρώτον δεν θα εγκριθεί αλλά και να εγκριθεί κάτω από πίεση, θα αποτελεί μόνιμα ωρολογιακή βόμβα που θα εκραγεί ανά πάσα στιγμή στο μέλλον.

Πέρα όμως από δίκαιη, η λύση πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίζει την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών καθώς επίσης και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εφόσον η Κύπρος θα εξακολουθήσει (ως συνέχεια και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας) να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μόνον εφόσον τηρούνται οι πιο πάνω προϋποθέσεις θα ψηφίσουμε ΝΑΙ. Αν όλα τα πιο πάνω δεν διασφαλίζονται, τότε δεν θα φτάσουμε καν σε συμφωνία, διότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται η συμφωνία να εκριθεί στο δημοψήφισμα.

Οι αφορισμοί, οι αυθαίρετες ερμηνείες, οι διαστρεβλώσεις, οι τερατολογίες και γενικά η δαιμονοποίηση των πάντων όσων έχουν να κάνουν με τις συνομιλίες και τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, δεν προσφέρουν τίποτα στην διεκδικητικότητα που οφείλει ο πρόεδρος να εξαντλήσει στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, Δεν αποτελούν παραγωγικές προτάσεις, παρά μόνο αποτελούν προσπάθεια να παραπλανηθούν και να εκφοβιστούν οι πολίτες, σε μια προφανέστατη προσπάθεια νέας αναβολής της λύσης.

Αν η λύση αναβληθεί ξανά, θα αναβληθεί για σοβαρούς λόγους: επειδή δεν έχουν τηρηθεί οι αρχές που σημείωσα πιο πάνω, για λόγους δηλαδή τους οποίους ακόμη κι εμείς που θέλουμε τόσο πολύ τη λύση θα κατανοήσουμε και θα συμμεριστούμε. Όχι πάντως για τους λόγους που με τόση ελαφρότητα πλασάρονται από τα γνωστά κόμματα σε καθημερινή βάση, σαν να πρόκειται αποσπάσματα από ονειροκρίτη σε ερμηνεία εφιάλτη.

Αρνητικές δηλώσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς, μας εκνευρίζουν όλους κι όχι μόνο αυτούς που “ανησυχούν”. Ανησυχούμε κι εμείς όταν ακούμε τέτοια πράγματα, αλλά είμαστε πιο ψύχραιμοι. Ξέρουμε ότι η πολιτική είναι ένα θέατρο κι ότι στο πλαίσιο αυτού του θεάτρου, γίνονται και δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση.  Δεν αρπάζομαστε λοιπόν εμείς από δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης της τουρκικής πλευράς και δεν μας διαφεύγει επίσης το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο μέσο μιας διαπραγμάτευσης, στη διάρκεια της οποίας και οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Εκείνο θα κρίνουμε και τότε θα αποφασίσουμε. Γιαυτό θέλω να δώσω μια συμβουλή σε όσους είναι μέρα νύχτα αγχωμένοι: Ηρεμήστε! Το άγχος καταστρέφει τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν η λύση δεν είναι καλή, δεν θα έρθει καν μπροστά μας κι αν έρθει θα πούμε όχι. Ας ελπίζουμε όμως κι ας προσευχόμαστε να βρεθεί λύση, στο πλαίσιο των αρχών που καθορίσαμε. Διότι η κατοχή, η διχοτόμηση και η τουρκοποίηση της πατρίδας μας πρέπει να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, για χίλους δυο λόγους.

Τούτος ο τόπος δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον κι αυτή ακριβώς την ελπίδα διεκδικούμε και θέλουμε να επαληθεύσει η λύση του Κυπριακού, που ελπίζουμε να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατόν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *