Τραγούδησε πάλι σήμερα η Παράφωνη Κομπανία της Μπανάνας…

11:01 PM | |

banana_peeledΜε την ευκαιρία της οριστικοποίησης του κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου στο 47.5%, η Παράφωνη Κομπανία των πολιτικών κομμάτων της Μπανανίας έδωσε νέο ρεσιτάλ αντιπαραγωγικού και μπανάλ κομματικοκεντρικού λόγου.

Όσοι είναι στη συμπολίτευση κατηγόρησαν μόνο την Τρόικα και την Κεντρική Τράπεζα όσοι είναι στην αντιπολίτευση κατηγόρησαν την Τρόικα, την Κεντρική Τράπεζα και φυσικά την κυβέρνηση.

Οι δηλώσεις τους ασόβαρες όπως πάντα. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ανεύθυνη δημιουργία εντυπώσεων. Ανεύθυνη, διότι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα αρκετοί αφελείς ανάμεσα μας που αρπάζονται ακόμα από τα λόγια τους και τα πιστεύουν, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανακοινώσεις  των κομμάτων διατηρούν ακόμη μια σχετική βαρύτητα μέσα στην αβάστακτη ελαφρότητα τους.

Το κούρεμα, με βάση τα όσα είχαν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο, έπρεπε να ήταν γύρω στο 39%. Παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι έγιναν εκροές καταθέσεων πολύ μεγαλύτερες από τις υπολογιζόμενες. Υποθέτω ότι, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα αυτής της Τράπεζας, για την οποία όλοι μας λένε ότι αποτελεί το στήριγμα της κυπριακής οικονομίας, το κούρεμα έπρεπε τελικά να είναι μεγαλύτερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί. Έτσι ώστε να δοθεί και μια σχετική ασφάλεια στην τράπεζα να λειτουργήσει κανονικά και να επαναχρηματοδοτήσει το εμπόριο και την επιχειρηματικότητα. Με άλλα λόγια να δώσει πνοή στην κυπριακή οικονομία.

Αλλά μέχρι χθες ακόμα δεν ανησυχούσαμε ότι το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου θα άγγιζε το 60%; Δεν φοβόμασταν ότι τελικά η τράπεζα θα ακολουθούσε τη Λαϊκή στον γκρεμό; Δεν υποβάλλω ότι, επειδή φοβόμασταν τα χειρότερα, έπρεπε να πούμε και … “ευχαριστώ” για το κούρεμα! Αλλά ο απελπισμένος πια πολίτης αυτού του τόπου ανέμενε,  έπειτα κι από το στραπάτσο που έχουμε υποστεί σ’ αυτό τον τόπο, επιτέλους ένα κόμμα να αρχίσει να επιχειρηματολογεί σοβαρά και με δόκιμο, εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο να δώσει την ερμηνεία μέσα από όλες τις παραμέτρους της σημαντικότατης αυτής εξέλιξης στην Τράπεζα Κύπρου. Αντ’ αυτού, τα κόμματα ακολούθησαν την θλιβερή για τον τόπο πεπατημένη της μπουρδολογίας, στο πλαίσιο της συνήθους τακτικής τους να χαϊδεύουν τα αυτιά του αγανακτισμένου κόσμου.

Τους διαφεύγει μάλλον ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος όχι με το Θεό, ούτε με την Τρόικα που εμείς καλέσαμε να μας μας τραβήξει από το βυθό, αλλά με εκείνους που μας έριξαν στο βυθό. Ότι ο κόσμος είναι αγανακτισμένος μαζί μ’ αυτούς τους ίδιους, που καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του και σφετερίστηκαν εξουσίες και θεσμούς για να μετατρέψουν το κράτος σε υδροκέφαλο και αδηφάγο εχθρό του πολίτη, σε αντίθεση με το κράτος δικαίου και κοινωνικής ευαισθησίας που όφειλαν να είχαν εγκαθιδρύσει και προασπίσει.

Έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Τρόικα έχει επιβάλει στην Κύπρο τα μέτρα εκείνα, τα οποία προκύπτουν από τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που ΕΜΕΙΣ προσλάβαμε κι καθορίσαμε τους όρους εντολής τους: Alvares & Marshal, PIMCO, Blackrock κτλ.

Δεν πρόκειται να δικαιολογήσω καμία συμπεριφορά των λογιστών της Τρόικας ή των εταίρων μας στην Ε.Ε. αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα τοποθετήσω τη δική τους συμπεριφορά πάνω από τις ασήκωτες ευθύνες της δικής μας πολιτικής ηγεσίας, η οποία διέλυσε αυτό τον τόπο με την αναξιοκρατία, που ανέδειξε κι επέβαλε ως τον ύπατο θεσμό, εξαρθρώνοντας όλους τους άλλους.

Δυστυχέστερο κι από αυτήν ακόμη την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της είναι το γεγονός ότι αυτή η πολιτική ηγεσία παραμένει αδιόρθωτη, ανίκανη να ξεφύγει από τον παραδοσιακό πλέον τρόπο σκέψης και τις κακές της συνήθειες κι αν κάτι με τρομάζει πιο πολύ από όλα όσα έχουν να κάνουν με το κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου, δεν είναι το αν οι καταθέτες κουρεύτηκαν λίγο παραπάνω από το αναγκαίο, αλλά μήπως αυτό το “παραπάνω από το αναγκαίο” βρουν τους τρόπους να το μοιραστούν αύριο οι αετονύχηδες του συστήματος.  Δηλαδή οι προστάτες και προστατεύομενοι αυτών που υποκριτικά, προκλητικά και με μονίμως ασόβαρο πολιτικό λόγο, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το αυξημένο κούρεμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *