Τζι εμείς καλώς σας ήβραμεν…

7:16 PM | |

BARBAROS1Ας πούμε τώρα και την σκληρή αλήθεια. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια κρίσιμη κίνηση και απέτυχε. Υπό τις ζητωκραυγές και τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των γνωστών κομμάτων, αποχώρησε από τις συνομιλίες λόγω της τουρκικής Navtex και της παρουσίας του Barbaros. Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό. Καμία χώρα (απολύτως ΚΑΜΙΑ) δεν κάλεσε την Τουρκία να άρει τη Navtex και να αποσύρει το Barbaros. Όλοι τόνισαν την ανάγκη για επιστροφή τις συνομιλίες.

Η Τουρκία τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι επείγεται για επιστροφή στις συνομιλίες και επείγουσα λύση και οι πιέσεις πλέον στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά προς την πλευρά μας. Η απομονωμένη Τουρκία, παρά τον εκνευρισμό που έχει προκαλέσει ο Ερντογάν σε Δύση και Ανατολή, βγήκε από αυτή όλη την τραγική ιστορία κερδισμένη. Η κίνηση του «σκληρού παιδιού» μας βγήκε ξινή, όπως και όσες φορές στο παρελθόν ακολουθήσαμε την ίδια αυτή τακτική (θυμίζω ότι τις συμφωνίες για Ομοσπονδία τις υπέγραψαν με τους Τούρκους οι πιο «ανένδοτοι» μας πρόεδροι: Μακάριος, Κυπριανού, Τάσσος).

Ας δούμε τώρα με λίγα λόγια και το χρονικό της αποτυχίας:

Η Τουρκία στέλνει στην περιοχή μας το Barbaros. Αντιδράσεις στο εσωτερικό μέτωπο από τα κόμματα που εδώ και 40 χρόνια γυρεύουν από την πέτρα αφορμή να μην γίνονται συνομιλίες. Το Barbaros φέυγει αλλά ο Αναστασιάδης δεσμεύεται ότι αν ξανάρθει το Barbaros θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.

Η Τουρκία – που έψαχνε κι αυτή από την πλευρά της τον τρόπο να σταματήσουν οι συνομιλίες και να χρεωθούμε εμείς την ευθύνη – έστειλε ξανά το Barbaros. Τα μικρά κόμματα με την βροντερή τους φωνή καλούσαν τον Αναστασιάδη να φύγει από τις συνομιλίες. Ο Αναστασιάδης δίσταζε…

Οπότε η Τουρκία έκανε το αποφασιστικό εκείνο βήμα, που ήξερε πολύ καλά ότι θα μας οδηγήσει στη λανθασμένη κίνηση: Ανακοίνωσε τη Navtex και ξανάστειλε το Barbaros. Ο Αναστασιάδης αποφάσισε να γίνει «σκληρό παιδί» και αποχώρησε από τις συνομιλίες καταγγέλλοντας την Τουρκία. Την ίδια στιγμή ξεκινήσαμε μια διπλωματική εκστρατεία για να πείσουμε όλες τις ισχυρές πρωτεύουσες για το δίκιο μας. Μάλιστα και πολιτικοί αρχηγοί έκαναν επισκέψεις σε φιλικές τους χώρες. Θυμάστε ότι ο Γιαννάκης Ομήρου πήγε στον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να τον πείσει να καταδικάσει την τουρκική πειρατεία και κατάφερε ακριβώς ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ! Ο Μάρτιν Σουλτς ΜΠΛΟΚΑΡΕ σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και δεν το άφησε να προχωρήσει!

Ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ερντογάν και έκανε τις γνωστές δηλώσεις, ότι πρέπει το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν, μίλησε για την ανάγκη να βγει από την απομόνωση η βόρεια Κύπρος, μίλησε επίσης για σύνορα ανάμεσα στο βορρά και το νότο και ότι όλα τα ζητήματα της περιοχής πρέπει να επιλυθούν με τη συμμετοχή της Τουρκίας (εννοούσε βέβαια και το Φυσικό Αέριο).

Υπάρχει όμως και κάτι τραγικότερο όμως από αυτή την ήττα. Είναι η απουσία ορθής εκτίμησης της κατάστασης, ώστε να σχεδιαστούν με σύνεση τα επόμενα βήματα. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγόρησε Αμερικάνους, Ευρωπαίους και Ρώσους ότι τον ξεγέλασαν και τον εξέθεσαν, ενώ τα γνωστά κόμματα έκριναν ότι φταίει η πολιτική … του “καλού παιδιού”! Ναι, όπως καταλαβαίνετε είναι λόγω συμπεριφοράς “καλού παιδιού” που φύγαμε από τις συνομιλίες! Επιπλέον βγήκε και η Ελένη Θεοχάρους, ως άλλη Μπουμπουλίνα, να κηρύξει ανένδοτο αιώνα για να προασπίσουμε λέει το κράτος μας από την υποβάθμιση και την ταυτόχρονη αναβάθμιση του ψευδοκράτους, ενώ δεν απέφυγε τον πειρασμό να μας πει περίπου ότι φταίει και πάλι το τρισκατάρατο Σχέδιο Ανάν. Τζι εμείς καλώς σας ήβραμεν δηλαδή, που έλεγε και η γιαγιά μου.

Παρακολουθώντας όλη αυτή την κατάσταση, θλίβομαι μέχρι θανάτου να πω ότι δεν έχουμε καμία ελπίδα να σώσουμε την πατρίδα μας από τη διχοτόμηση. Αντίθετα – όπως γίνεται πάντα εδώ και δεκαετίες, όποτε παριστάνουμε τον “Ρίγκο τον πιστολέρο”- στο τέλος θα καταφέρουμε να κάνουμε ό,τι ακριβώς επιδιώκει η Τουρκία: Να φορτωθούμε την ευθύνη και να προχωρήσει η διεθνής κοινότητα σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Αλλά επειδή φοβάμαι ότι κάποιοι δεν βρίσκουν και τόσο κακή ιδέα τη διχοτόμηση, θα το πω για άλλη μια φορά: Αν το ψευδοκράτος αναβαθμιστεί ως μια άλλη χώρα πάνω στο νησί μας, η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί πλέον για να το μετατρέψει σε μια χώρα οικονομικά ισχυρότερη από εμάς και πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερη. Θα μας ανταγωνίζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και εμείς θα έχουμε χάσει οριστικά την Κύπρο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *