Σύντομα θα πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις

2:45 PM | |

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΑΚΙΝΤΖΙΣτα βαθιά και με συχνές πια συναντήσεις μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί, μπαίνουν από σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Την ίδια στιγμή στη Γενεύη συναντώνται οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που ενεπλάκησαν στο συριακό ζήτημα με στόχο να υπάρξει συμφωνία και συναντίληψη, κάτω από κι από το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσε, όχι μόνο στη Συρία αλλά και στην Ευρώπη με τη μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος.

Γιατί έχω βάλει στην ίδια παράγραφο τα δύο αυτά θέματα; Διότι προβλέπω πως στο μεν Συριακό θα υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ αντιπάλων και υποστηρικτών του Άσαντ για κοινή αντιμετώπιση και εξουδετέρωση του “Ισλαμικού Κράτους” κι αμέσως μετά προτεραιότητα θα πάρει για τη διεθνή κοινότητα το Κυπριακό. Διότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου πρέπει να προχωρήσουν στο στάδιο της υλοποίησης.

Από τη στάση που θα τηρήσει ο Ερντογάν – αμέσως μετά τις μεθαυριανές βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία- τόσο στο Κυπριακό όσο και σε άλλα ζητήματα που ενδιαφέρουν τη Δύση, θα διαφανεί κατά πόσο θα προχωρήσουμε σύντομα σε λύση του εθνικού μας προβλήματος ή αν η Δύση θα κληθεί να αντιμετωπίσει πλέον την Τουρκία ως ένα πραγματικό πρόβλημα, πέρα από τα μέχρι σήμερα εκνευριστικά καπρίτσια της. Σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα περιπλέκονται, εις βάρος όμως της Τουρκίας και του ίδιου του Ερντογάν ως ηγέτη της.

Εφόσον όμως η Άγκυρα προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης, οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη τις επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμοι, όπως και οι αποφάσεις που θα κληθούμε να πάρουμε σε λίγους μήνες από σήμερα. Πρέπει να αποδείξει με πρακτικούς όρους στην διεθνή κοινότητα ότι θέλει τη λύση, αλλά την ίδια στιγμή οφείλει να παραμείνει σταθερός κι ανυποχώρητος στα ζητήματα αρχών, όπως είναι η πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτή η απαίτηση από κανένα και σε καμία περίπτωση δεν θα καταγραφεί ως αδιαλλαξία. Εκτεθειμένη θα είναι η άλλη πλευρά αν αξιώνει μέχρι τέλους πεισματικά μια συμφωνία που να παραβίαζει αρχές του διεθνούς δικαίου.

Τα ακανθώδη ζητήματα πρέπει να τύχουν επεξεργασίας μέσα από διεθνείς και κυρίως ευρωπαϊκές πρακτικές, αποφάσεις, συνθήκες και δικαστικές ετυμηγορίες, όπως π.χ. το περιουσιακό, που μπορεί και πρέπει να ρυθμιστεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πάντως όσοι ευθέως ή εμμέσως προτρέπουν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, είναι σαν να τον καλούν να μας ρίξει στα βράχια της διχοτόμησης, διότι χωρίς καμία αμφιβολία θα φορτωθούμε εμείς την ευθύνη ενός νέου ναυαγίου κι η επόμενη κίνηση της διεθνούς κοινότητας θα είναι η αναβάθμιση αν όχι και η αναγνώριση ακόμη του ψευδοκράτους.  Σε μια τέτοια περίπτωση οριστικά κερδισμένη θα είναι μόνο η Τουρκία η οποία σε βάθος χρόνου, με οικονομικούς και δημογραφικούς όρους, θα εδραιώσει την παρουσία και τον έλεγχό της στην Κύπρο.

Είναι προς το συμφέρον όλων – Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλάδας, Τουρκίας και γενικά των χωρών της περιοχής- να προκύψει σύντομα μια έντιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που θα επιτρέψει την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, για το καλό και την ευημερία ολόκληρου του κυπριακού λαού.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *