Σαν αρκούδες σε πλανόδιο τσίρκο…

4:36 PM | |

Αρκούδα χορεύειΥπήρξε πουθενά στον πλανήτη σοβαρός πολιτικός αναλυτής που πίστευε ότι ο Κάμερον θα καλούσε τους Βρετανούς να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση; Όχι φυσικά. Διότι ακόμη κι οι μεγάλες δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το στρατόπεδο στο οποίο ανήκουν κι ότι δεν αλλάζουν οι διεθνείς συσχετισμοί και ισορροπίες με απλές αποφάσεις, χωρίς βαρύτατες συνέπειες για όσους προσπαθούν να τις διαταράξουν. Στην υπερδύναμη που λέγεται Κύπρος, ωστόσο, υπάρχουν πολιτικά κόμματα κι αναλυτές που πιστεύουν ότι εξαρτάται από εμάς να αποφασίσουμε σε ποιο στρατόπεδο θα ανήκουμε.

Είναι αυτοί που, λες κι ήταν κωφάλαλοι, δεν άκουσαν τις δηλώσεις του Πούτιν, πριν από 2 χρόνια, για “Βόρεια Κύπρο” κι ότι βλέπει εξίσου φιλικά την Τουρκία όπως την Ελλάδα και την Κύπρο (ίσες αποστάσεις). Αυτοί λοιπόν οι επιλεκτικά κωφάλαλοι, πήραν φόραν τώρα που η Ρωσία, συγκυριακά και πρόσκαιρα, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Πήραν φόρα και πανηγυρίζουν. Ζητούν να ταυτιστούμε με τη Ρωσία, να της δώσουμε οικόπεδα στην ΑΟΖ μας (χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και σωστές διαδικασίες) ζητούν περίπου να αλλάξουμε γεωπολιτικό στρατόπεδο. Ναι, εμείς εδώ, σε τούτη την εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ώρα που γύρω μας διαλύονται χώρες και σκοτώνονται εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, θα αποφασίσουμε όπως κόφκει ο νους μας, ανατρέποντας ισορροπίες και τα συμφέροντα για τα οποία γύρω μας ο κόσμος καίγεται.
Δεν μάθαμε ακόμη, μετά από 50 χρόνια που τρώμε χαστούκια, ότι δεν είναι πατριωτισμός αλλά βλακεία το να κάνεις τσάμπα μαγκιλίκια και να φέρνεις τον Τούρκο μέσα στο σπίτι σου. Δεν είναι εθνική αξιοπρέπεια να κατέχει τη μισή σου πατρίδα για 42 χρόνια και να μην κάνεις ΤΙΠΟΤΑ για να φύγει. Ότι αυτό είναι η χειρότερη ήττα, η χειρότερη εθνική ντροπή. Κάποιοι ακόμη νομίζουν ότι τα τσάμπα μαγκιλίκια είναι η σωστή διπλωματία!  
Η Ρωσία είναι φίλη χώρα. Το προσυπογράφω. Αλλά δεν έχει να κάνει τίποτα απολύτως με το Κυπριακό, διότι η Κύπρος δεν είναι στη σφαίρα επιρροής της και το ξέρει η ίδια πάρα πολύ καλά. Μας το είπε κάθε φορά που της ζητήσαμε περίπου να μας “υιοθετήσει”. Μας το είπε τόσο καθαρά, που πιο καθαρά δεν μπορούσε να μας το πει. Όμως οι λάτρεις του Βλαδίμηρου Πούτιν δεν θέλουν να το καταλάβουν, δεν θέλουν να το πιστέψουν. Όπως δεν θέλουν να καταλάβουν το εξής πολύ απλό:
Πως, ακριβώς επειδή το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα της Ρωσίας αλλά της Δύσης, η χώρα αυτή μπορεί να λέει για το Κυπριακό ό,τι γουστάρει κι ανάλογα με το πώς πάνε οι σχέσεις της με την Τουρκία. Αν πάνε καλά, μιλά για Βόρεια Κύπρο, αν δεν πάνε καλά κατακεραυνώνει την Τουρκία, όπως κάνει τώρα.

Αντί λοιπόν να κοιτάξουμε τα συμφέροντά της πατρίδας μας, στο γεωστρατηγικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Κύπρος και να δούμε πώς επιτέλους θα βρούμε τον τρόπο να γλυτώσουμε από την τουρκική κατοχή, την διχοτόμηση και την τουρκοποίηση, πρέπει τώρα να κάνουμε πανηγύρια υπερθεματίζοντας τις ανέξοδες δηλώσεις των Ρώσων, επειδή τυχαίνει να είναι εναντίον της Τουρκίας. Κι όταν αύριο ο Πούτιν τα ξαναβρεί με την Τουρκία – που θα τα ξαναβρεί σε κάποια φάση, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν- εμείς πρέπει να ξαναγίνουμε κότες που δεν ζητούν καμία εξήγηση. Άσχετα αν η Ρωσία θα έχει εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της αλλά εμάς θα μας έχει μείνει η διχοτόμηση.

Με άλλα λόγια οι φαν του Βλαδίμηρου Πούτιν, μπορεί να έκαναν τις κότες κάθε φορά που ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αρνητικές για εμάς δηλώσεις σε σχέση με το Κυπριακό, αλλά τώρα που είναι τσακωμένος με την Τουρκία, θέλουν να γίνουμε αρκούδες σε πλανόδιο τσίρκο. Να μας βαρά το ντέφι η Ρωσία κι εμείς να χορεύουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *