ΠΟΛΛΩΝ ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ

10:00 AM | |

Την περασμένη Κυριακή ο δημοσιογράφος της διχοτομικής σχολής λύσης του Κυπριακού, Μιχάλης Ιγνατίου, δημοσιεύσε στον Φιλελεύθερο πρακτικό του ΟΗΕ σύμφωνα με το οποίο επιβεβαιώνεται η θέση του προέδρου Αναστασιάδη, ότι έγινε συνάντηση στις 4 Ιουλίου 2017, στην οποία ο τότε ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ παρουσίασε (προφορικά) διευκρινίσεις πάνω στο πλαίσιο Γκουντέρες, που είχε επίσης τεθεί προφορικά ενώπιον των δύο πλευρών στις 30 Ιουνίου και το οποίο κατέγραψε ο Ειδικός Σύμβουλος σε email στις 2 Ιουλίου, αλλά παραποιημένο…

Καταλάβατε; Όχι ε; Ε μα αυτός ήταν ο σκοπός. Να πείτε, “άτε ρε τζαι παραιτάτε μας, εν έσιει λύση, να μείνουμεν όπως είμαστεν τζαι κανεί”.

Πέρα από την ανόητη και αντιπαραγωγική αντιπαράθεση, η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου σε δύο ξεχωριστά κράτη. Όπως έχω γράψει σε πολλά μου άρθρα, στην πραγματικότητα από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, έγινε μια μεθοδευμένη και υπομονετική προσπάθεια από την Τουρκία, την τουρκοκυπριακή δεξιά και ακροδεξιά, όπως επίσης και από μερίδα του ελληνοκυπριακού και ελλαδικού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, για να φτάσουμε στη διχοτόμηση, με τρόπο που να μην προκύψουν έντονες αντιδράσεις από τους Ελληνοκύπριους και ειδικότερα βεβαίως από εκείνους που θα έπρεπε να εκτοπιστούν από τη γη τους, και προπαντός χωρίς να κατηγορηθεί κανένας για την εσχάτη προδοσία.

Βλακωδώς οι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες διχοτομικοί νομίζουν ότι με τη διχοτόμηση θα αποφύγουμε την επιρροή της Τουρκίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τη διχοτόμηση η Τουρκία θα διασφαλίσει σταδιακά και μεθοδικά την μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό νησί. Ότι, με τη διχοτόμηση, η Τουρκία, εκτός από το ότι θα μπορεί να έχει απρόσκοπτα πρόσβαση στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου και στον υποθαλάσσιό της πλούτο, θα μπορέσει επίσης να αναπτύξει οικονομικά το τουρκοκυπριακό κράτος, με τις πλάτες της τεράστιας τουρκικής αγοράς, ώστε να ανταγωνίζεται με καλύτερες τιμές την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλους τους τομείς της οικονομίας και συναφώς, με την οικονομική ανάπτυξη, θα προχωρήσει σε “ποιοτικό” εποικισμό του τουρκοκυπριακού κράτους, με στόχο την δημογραφική αλλοίωση του νησιού και την επικράτηση του τουρκικού στοιχείου.

Ο νομικός και σύμβουλος της διαπραγματευτικής μας ομάδας εδώ και 50 χρόνια, Πόλυς Πολυβίου, είπε πριν από λίγες μέρες ότι στο Μοντ Πελεράν και στο Κραν-Μοντανά, χάθηκαν δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες για λύση του Κυπριακού. Γιατί στο Μοντ Πελεράν η τουρκοκυπριακή πλευρά έδωσε, για πρώτη φορά, χάρτη για διαπραγμάτεση, που είχε μόλις 1% απόκλιση από τον δικό μας χάρτη και ήταν ζήτημα μόνο να δοθεί και η Μόρφου στην ελληνοκυπριακή πολιτεία, κάτι για το οποίο πίεζε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Κραν-Μοντανά, ώστε να κλείσει και το εδαφικό, επιτρέποντας την επιστροφή 85 χιλιάδων εκτοπισμένων στα σπίτια και στις περιουσίες τους.

Το άλλο σημαντικό είναι ότι, για πρώτη φορά ο ΟΗΕ πίεζε για κατάργηση των εγγυήσεων του 1960 και του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων και βεβαίως ήταν αυτονόητο ότι θα έπρεπε να αποχωρήσει ο τουρκικός στρατός εντός χρονοδιαγράμματος και με δραστική μείωση από την πρώτη μέρα.

Η ουσία είναι πως όλες εκείνες οι σημαντικότατες συγκλίσεις, σε όλα τα θέματα, που σήκωναν λίγη ακόμα συζήτηση για να καταλήξουμε, εξαφανίστηκαν μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά. Το ΑΚΕΛ λέει ότι ο Αναστασιάδης φταίει γιατί σηκώθηκε και έφυγε ενώ θα μπορούσε να συνεχίσει την προσπάθεια, ο Αναστασιάδης λέει ότι δεν φταίει αυτός αλλά η τουρκική αδιαλλαξία, η Τουρκία λέει ότι ο Αναστασιάδης σηκώθηκε κι έφυγε και μετά συζητούσε παρασκηνιακά για δύο κράτη και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεργασία της και ευχήθηκε στους Κύπριους “του βορρά και του νότου” καλή τύχη!

Το μόνο σίγουρο είναι ότι καλή τύχη δε θα έχουμε σε τούτο το νησί με τη διχοτόμηση. Ούτε εμείς οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Ο μόνος κερδισμένος από τη διχοτόμηση θα είναι η Τουρκία, η οποία, με οικονομικούς και δημογραφικούς όρους, θα καταστήσει σε βάθος χρόνου την Κύπρο τουρκικό νησί. Όταν τότε οι Κύπριοι θα έχουμε καταλάβει τι έγινε, δε θα μας κόφτει αν το σχέδιο Γκουντέρες ήταν ένα ή δύο ή τρία ή τέσσερα παιδιά… Θα τραβάμε τα μαλλιά μας και θα καταριόμαστε εκείνους που, με τη διχοτόμηση, παρέδωσαν την Κύπρο στην Τουρκία. Και πιστέψτε με, πολλών θα τρίζουν τα κόκκαλα από τις κατάρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *