Ποιο από τα 3 είναι το πιο πιθανό;

11:42 PM | |

ANAN OXIΑς υποθέσουμε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξαφνικά δέχεται τη συμβουλή των Νικόλα, Λιλλήκα και άλλων και παρατά τις συνομιλίες… Οι Τουρκοκύπριοι είναι βέβαιο ότι θα καταγγείλουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ΔΕΝ θέλει λύση, εφόσον αρνείται ακόμα και να συνομιλήσει και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, διότι (έτσι θα πουν) “δεν αντέχουν άλλο να τιμωρούνται με απομόνωση, ενώ οι ΕΚ να επιβραβεύονται για την άρνησή τους”…

Μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει μετά; Δίνω ένα τριπλό “multible choise”:

1. Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, Ρώσοι, ΟΗΕ κτλ μας συγχαίρουν για την θαρραλέα απόφασή μας – που μας “ανάδοξεν” – και λένε στους ΤΚ  “εσείς να κάτσετε στα βραστά σας μέχρι να αποφασίσουν οι Ελληνοκύπριοι ότι θέλουν λύση”. Μάλιστα μας ενθαρρύνουν και μας υποστηρίζουν να εκμεταλλευτούμε τους υδρογονάνθρακές μας, χωρίς να δώσουμε ούτε ένα λίτρο στους ΤΚ.

2. Αμερικάνοι, Ευρωπαίοι, Ρώσοι κτλ μας συγχαίρουν για την θαρραλέα απόφασή μας, ζητούν άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο και επειδή η Τουρκία αρνείται να συμμορφωθεί και συστήνεται μια διεθνής στρατιωτική δύναμη, που έρχεται να διώξει την Τουρκία από την Κύπρο, με στρατιωτική επιχείρηση. Μετά τον πόλεμο οι ΤΚ υποχρεώνονται να επιστρέψουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά χωρίς τα προνόμια που είχαν. Ούτε αντιπρόεδρο, ούτε βέτο, ούτε αριθμό υπουργών και βουλευτών ούτε τίποτε. Διότι εμείς δεν θέλουμε να έχουν βέτο και η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη.

3. Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι νευριάζουν που τα παρατήσαμε ξαφνικά με τέτοια αρνητικότητα, και προχωρούν στην επόμενη αναβάθμιση του ψευδοκράτους (μετά το απευθείας εμπόριο με την ΕΕ και την αναγνώριση της επιτροπής αποζημιώσεων). Λογικά η επόμενη αναβάθμιση θα είναι το ελεύθερο εμπόριο του ψευδοκράτους, με παράλληλη αναγνώριση των λιμανιών και του αεροδρομίου της Τύμπου. Το ψευδοκράτος ανταγωνίζεται πλέον την Κυπριακή Δημοκρατία, σαν μια άλλη χώρα πάνω στην κατεχόμενη γη μας και εκατοντάδες χιλιάδες έποικοι συνεχίζουν να μετοικούν ώσπου να γίνουν διπλάσιοι από εμάς. Η ανόρυξη των υδρογονανθράκων παγώνει τιμωρητικά και υποχρεωνόμαστε να συμφωνήσουμε το μερίδιο των ΤΚ πριν προχωρήσουμε σε εκμετάλλευση. Ισραηλινές εταιρείες περνούν αέριο από τα κατεχόμενα προς την Τουρκία, που χρειάζεται για τις δικές της ανάγκες αρκετό φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες κι αυτό προσδίδει στο ψευδοκράτος στρατηγική σημασία για το Ισραήλ και τους Αμερικάνους…

Εσείς θα κρίνετε ποιο από τα πιο πάνω είναι το πιο πιθανό σενάριο. Οπότε κατ’ επέκταση θα κρίνετε και τι θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε, αν ο πρόεδρος δεχτεί τις απαιτήσεις Νικόλα, Λιλλήκα κλπ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *