Έρογλου = Ερτογάν ή Ερτογάν vs Έρογλου;

12:56 PM | |

erdogan-erogluΟ Έρογλου, ως αυθεντικός επίγονος του βολεμένου ντενκτασικού κατεστημένου, δεν θέλει ομοσπονδία στην Κύπρο, δεν θέλει δηλαδή να εκχωρήσει σε μια άλλη αρχή, πάνω από το ψευδοκράτος, εξουσίες και προνόμια τέτοια, που θα θέσουν σε κίνδυνο τα θεμιτά και ιδιαιτέρως τα αθέμιτα κεκτημένα της Τουρκοκυπριακής ελίτ.

Εμείς οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε αυτό τον τρόπο σκέψης, αφού παρομοίως σκέφτεται και μια μεγάλη μερίδα του δικού μας πολιτικοοικονομικού κατεστημένου. Συνεπώς, όπως ακριβώς λειτουργούν κάποιοι στη δική μας πλευρά, έτσι και ο Έρογλου, θα προσπαθήσει μέχρι τέλους να εκτροχιάσει τη νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, παίζοντας απλά ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Στόχος του είναι στο τέλος να αποδειχθεί ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση, ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι άδικο να παραμένουν όμηροι της πολιτικής των Ελληνοκυπρίων και επομένως η ντε φάκτο διχοτόμηση πρέπει να οριστικοποιηθεί με επίσημη ή  έστω ανεπίσημη (τύπου Ταϊβάν) αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τι θα πράξει ο Έρογλου αλλά ποια τελική θέση θα πάρει ο Ερτογάν, που βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό σε μια ουσιαστική και όχι φαινομενική κόντρα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Αν η Τουρκία αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό και στηρίξει πιο μετριοπαθείς θέσεις, όπως αυτές του Μεχμέτ Αλή Ταλάτ, τότε υπάρχει προοπτική λύσης. Πολύ ορθά λοιπόν ο πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε απευθείας προσέγγιση της Άγκυρας και μένει να δούμε κατά πόσο η Τουρκία θα αξιοποιήσει με κάποιο τρόπο αυτή την κίνηση παρακάμπτοντας τον Έρογλου, εάν και εφόσον βρεθεί σε διάσταση με τις θέσεις του.

Η δική μου εκτίμηση πάντως είναι ότι τόσο η Τουρκία όσο και η δική μας πλευρά θα δεχτούν ισχυρότατες πιέσεις από το διεθνή παράγοντα για λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της καταφανέστατης πλέον συναπόφασης των μεγάλων δυνάμεων να προχωρήσουν σε συναινετική διευθέτηση των περιφερειακών προβλημάτων στη Μέση Ανατολή.

Αν υπάρξει εποικοδομητική προέγγιση κι από τις δύο πλευρές, μπορεί να επιτευχθεί μια έντιμη και λειτουργική διευθέτηση του εθνικού μας ζητήματος. Αν η μία από τις δύο πλευρές παρουσιαστεί αρνητική, θα υποστεί και τις αρνητικές συνέπειες μιας διευθέτησης που θα επιβληθεί από τη διεθνή κοινότητα με πρακτικούς όρους και χωρίς κατ’ ανάγκην να υπάρξει συμφωνία με υπογραφές. Εύχομαι αυτή η πλευρά να μην είναι στο τέλος η δική μας.

Αντίθετα θέλω να πιστεύω ότι, μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστασης, θα συνέλθουμε και θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις μια τελική διευθέτηση, εφικτή, λειτουργική και δίκαιη, που θα διασφαλίζει το μέλλον, την ευημερία και το όραμα όλων των Κυπρίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *