Οι αβαθείς δηλώσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο κι η λύση που έρχεται…

11:13 PM | |

kypros apo psilaΟι επόμενοι μήνες θα μας οδηγήσουν στο ιστορικό ραντεβού με τη λύση του εθνικού μας ζητήματος. Διότι αυτό απαιτούν σχεδιασμοί των ΗΠΑ, Ισραήλ και ΕΕ στην περιοχή μας, σε σχέση με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Ισραήλ και της Κύπρου. Θα πρέπει αυτή η λύση να διασφαλίσει στην πατρίδα μας, σε μας και στα παιδιά μας, ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.

Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις από τη στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές. Ο πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο ότι η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται στις συνομιλίες με τις πιο μαξιμαλιστικές θέσεις.

Αλλά έτσι παίζεται το παιγνίδι όταν πρόκειται για διαπραγματεύσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Με θέσεις μάλιστα πολύ πιο πίσω από αυτές που έχουμε αποδεχτεί σε προηγούμενες συνομιλίες. Πολύ περισσότερο διότι έχουμε μαζί μας το διεθνές δίκαιο: είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού και σχεδόν το 40% της χώρας μας βρίσκεται κάτω από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Καμία απολύτως υποχώρηση δεν πρέπει να υπάρξει πριν η τουρκική πλευρά υποχωρήσει πρώτη… Εδώ θα δοθεί η μάχη για δίκαιη λύση στο εθνικό μας ζήτημα κι όχι με τα μεγάλα λόγια και τα κούφια συνθήματα, που επέτρεψαν για 40 χρόνια τώρα στην Τουρκία να παραμένει μέσα στο σπίτι μας: Στις συνομιλίες, τις οποίες θα παρακολουθούν στενά οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Δυο δυνάμεις που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την ηγεμονία της Τουρκίας στην περιοχή (οι ΗΠΑ επειδή δεν θέλει το Ισραήλ αυτή την εξέλιξη και η ΕΕ διότι δεν θέλουν η Γερμανία και η Γαλλία).

Οι ισχυροί τρίτοι έχουν κάθε λόγο να στηρίξουν μια λύση στο Κυπριακό που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να ελέγχει την εκμετάλλευση των κυπριακών υδρογονανθράκων αλλά και την πολιτική μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Μια λύση του Κυπριακού που θα είναι για το κοινό όφελος Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά σε καμία περίπτωση ετεροβαρή υπέρ της Τουρκίας.

Η εικόνα που εξέπεμψαν σήμερα με τις δηλώσεις τους οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ήταν θλιβερή. Όπως θλιβερή είναι κι η σημαία του ψευδοκράτους πάνω στον Πενταδάκτυλο, όπως θλιβερή είναι και γενικά η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Κύπρος, ντε φάκτο διχοτομημένη και οικονομικά κατεστραμμένη. Μια κατάσταση στην οποία οδήγησαν αυτή τη χώρα τα κόμματα και οι ανεπαρκείς κατά καιρούς ηγέτες της. Δηλώσεις αβαθείς, μη σοβαρές, ανεύθυνες, κουβέντες του καφενέ, που σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζονται σε έξωθεν καλή μαρτυρία γι’ αυτούς που καλούνται με τη συλλογική τους ευθύνη να μας οδηγήσουν σε μια τίμια λύση κι αποτροπή της καταστροφικής διχοτόμησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να τους ενημερώνει και να ζητά από όλους συλλογική συνδιαχείριση του ύψιστου εθνικού μας ζητήματος με αίσθημα ευθύνης. Όμως ας μην περιμένει και πολλά πράγματα. Κάποιοι από αυτούς δεν πρόκειται να ξεκολλήσουν ποτέ από τα ξοφλημένα στερεότυπα της πολιτικής μας κουλτούρας. Ας κοιτάξει πώς θα χειριστεί ο ίδιος το θέμα, με τη βοήθεια και στήριξη εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στη λύση αλλά και επιστημόνων-εμπειρογνωμόνων για κάθε θέμα που συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα σηκώσει όλο το βάρος της διαπραγμάτευσης και της ευθύνης για τη λύση κι αυτή η λύση τα ταυτιστεί οριστικά με την υστεροφημία του, στην ιστορία αυτού του τόπου. Οφείλει να κάνει τα πάντα, έτσι ώστε αυτός ο τόπος να αποκτήσει όραμα και μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *