ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΣΤΗ ΓΗ ΠΑΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

11:27 AM | |

Παρόλο που κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά την πρόταση Χριστοδουλίδη για εκπρόσωπο της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κυβ. εκπρόσωπος και τα ΜΜΕ συνεχίζουν να παραμυθιάζουν την κοινή γνώμη πως όλοι τη βλέπουν θετικά.

Να εξηγήσω αρχικά ότι η πρόταση του προέδρου ήταν να διοριστεί ως ειδικός αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στο Κυπριακό μια προσωπικότητα εγνωσμένου κύρους και να κάνει αυτό τον διορισμό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (που το αποτελούν οι αρχηγοί των κρατών της ΕΕ). Περίπου δηλαδή σαν να μην είχε εμπιστοσύνη στην Κομισιόν να τον κάνει. Έπειτα κάποιος εξήγησε στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη (αυτό που όφειλε να ξέρει, αν ήταν διαβασμένος) ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΔΕΝ ΕΧΕΙ τέτοια αρμοδιότητα, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει τέτοιο διορισμό, δεν είναι μέσα στους όρους εντολής του. Οπότε ο πρόεδρος άλλαξε την πρόταση: “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πει στην Κομισιόν να διορίσει αντιπρόσωπο”.

Η πρόταση είναι ωραία, δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνοκύπριος που δεν θέλει εμπλοκή της ΕΕ. Είναι ωραία όμως σαν ένα εντυπωσιακό πυροτέχνημα, όπως εκείνα που θα εντυπωσίαζαν ιθαγενείς σε υπανάπτυκτη χώρα. Ήταν μια προεκλογική πρόταση, για εσωτερική κατανάλωση και μόνο, γι’ αυτό και άπαντες στο εξωτερικό την έχουν αγνοήσει και δεν ασχολήθηκαν.

Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι στο Κραν Μοντανά την ΕΕ εκπροσώπησαν δυο ανώτατοι αξιωματούχοι, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς και η επίτροπος Εξωτερικών και Άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι. Αν φτάσουμε ξανά σε εκείνο το σημείο, φυσικά και η ΕΕ θα είναι παρούσα, ούτως ή άλλως.

Χτες ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, συναντήθηκε με τον ΠτΔ. Όταν, έπειτα, ρωτήθηκε για την πρόταση Χριστοδουλίδη, προσπάθησε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευγενικός και μιλώντας στη διπλωματική γλώσσα εξήγησε ότι η πρόταση δεν μπορεί να προχωρήσει, εφόσον δεν την αποδέχεται η άλλη πλευρά. Συγκεκριμένα είπε ότι δε συζήτησαν την πρόταση στις λεπτομέρειές κι ότι ο ΟΗΕ δεν έχει άποψη στο τι μπορεί να διευθετηθεί ανάμεσα στον κ. Χριστοοδουλίδη και την ΟΗΕ. Επισήμανε βεβαίως ότι (γενικά) ο ΟΗΕ θεωρεί σημαντική την εμπλοκή της ΕΕ και τη στηρίζει. Όμως τόνισε ότι (γενικά) σε κάθε διαπραγμάτευση για να υπάρξει διαμεσολάβηση πρέπει ο διαμεσολαβητής να γίνει αποδεκτός από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ήταν σαν να μας έλεγε το αυτονόητο, ότι αφού δεν συναινεί η τουρκική πλευρά, η πρόταση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Όταν ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον Κυβ. Εκπρόσωπο για τη θέση του κ. Στιούαρτ, είπε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ανέπτυξε την πρότασή του για εμπλοκή της ΕΕ και ότι ο ΟΗΕ αντιμετωπίζει την πρόταση θετικά. Αυτή τη δήλωση, που έχει πολύ διαφορετικό νόημα από τη δήλωση του ιδίου του κ. Στιούαρτ, πήραν τα ΜΜΕ και την αναπαρήγαγαν. Σχεδόν κανένας δεν ασχολήθηκε με την αλήθεια. Προτίμησαν να δώσουν την εικόνα ότι η πρόταση, την οποία έχουν αγνοήσει οι πάντες, αντιμετωπίζεται σε όλο τον πλανήτη με ενθουσιασμό. Αυτή άλλωστε την εντύπωση δίνουν εδώ και δυόμισι μήνες, παρά την πολύ διαφορετική πραγματικότητα.

Αυτη η προπαγάνδα με κάνει να ανατριχιάζω. Γιατί μου θυμίζει όλες εκείνες τις άστοχες προβλέψεις του κ. Χριστοδουλίδη, όταν ήταν ΥΠΕΞ, τότε που μας διαβεβαίωνε ότι είχε θωρακίσει την ΑΟΖ μας μέσω της ΕΕ, ότι η Τουρκία δε θα τολμούσε να κάνει γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, ότι θα υποστεί κυρώσεις, ότι δε θα έβρισκε πλοία-γεωτρύπανα, ότι δε θα έβρισκε προσωπικό να τα επανδρώσει και τέλος να σας θυμίσω την τραγικότατη εκείνη πρόβλεψη ότι οι Τούρκοι δε θα κάνουν τίποτα στο Βαρώσι κι ότι απλώς μπλοφάρουν. Όλα όσα έλεγε και τότε ο κ. Χριστοδουλίδης τα αναπαρήγαγαν θριαμβευτικά τα ΜΜΕ, γεμίζοντας τα μυαλά μας αέρα, ενώ η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική.

Στη φάση που βρισκόμαστε όμως, δε χρειάζεται να πετάμε στα σύννεφα με το τζετ του κ. Χριστοδουλίδη. Καλύτερα ο πρόεδρος να προσγειωθεί κι αυτός στο έδαφος και να προσπαθήσει να βρει ένα τρόπο να σώσει την Κύπρο από τη διχοτόμηση (τη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών) και τις φοβερές συνέπειες που μια τέτοια κατάρα θα έχει πάνω στα παιδιά μας και σε όλες τις μέλλουσες γενιές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *