Η διχοτόμηση της Ουκρανίας, το διεθνές δίκαιο και η Κύπρος…

10:51 PM | |

ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣΤο ερώτημα δεν είναι αν η Κριμαία θα αποσχιστεί από την Ουκρανία αλλά αν θα κάνει το ίδιο ολόκληρη η ανατολική ζώνη της χώρας, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να μείνει χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Είναι επίσης βέβαιο ότι η διχοτόμηση της Ουκρανίας αποτελεί προειλημμένη απόφαση των μεγάλων δυνάμεων, που πρόσφατα επαναπροσδιόρισαν μυστικά τις ζώνες επιρροής τους. Δεν είναι ωστόσο ακόμη ξεκάθαρο ποιες περιοχές θα αποσχιστούν για να τεθούν κάτω από τον έλεγχο της Ρωσίας.

Οι αντιδράσεις της Δύσης γίνονται για το θεαθήναι, για να εντείνεται η κρίση και να καταστεί αδήριτη ανάγκη η διχοτόμηση, στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού για χάρη της ειρήνης.

Από το τι συμβαίνει στην Ουκρανία οφείλουμε να αντλήσουμε εδώ στην Κύπρο κάποια διδάγματα. Πολύ περισσότερο εκείνοι που πιστεύουν ότι περίπου η Κύπρος είναι μια υπερδύναμη, ικανή να επιβάλει τη θέλησή της σε ότι αφορά το Κυπριακό επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο, που είναι με το μέρος της, αλλά αγνοώντας ταυτόχρονα προτροπές και ευρύτερους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, που περιλαμβάνουν οπωσδήποτε λύση του Κυπριακού.

Πού πήγε το διεθνές δίκαιο στην περίπτωση της Ουκρανίας; Η Ρωσία το ερμήνευσε όπως η ίδια το αντιλαμβάνεται.  Επενέβη για να προτατεύσει τους Ρώσους και Ρωσόφωνους, καταλαμβάνοντας την Κριμαία, καταγγέλλοντας ότι ο Γιανουκόβιτς απομακρύνθηκε από την εξουσία με πραξικόπημα… Πράγματι η Κριμαία κατοικείται κατά πλειοψηφία από ρωσόφωνο και ρωσόφιλο πληθυσμό. Αξίζει όμως τον κόπο να δούμε πώς προέκυψε αυτό ιστορικά. Στη διάρκεια της δεκαετίας του ’30, ο παρανοϊκός δικτάτορας Στάλιν δίωξε τους Τάταρους, που ήταν και η μεγαλύτερη εθνότητα που κατοικούσε την Κριμαία καθώς και τους Έλληνες που επίσης αποτελούσαν μια μεγάλη ομάδα. Μάλιστα ήταν τόσο βάναυσοι οι διωγμοί που σχεδόν οι μισοί Τάταροι πέθαναν από τις κακουχίες.

Κανένας σήμερα, 80 χρόνια μετά, δεν ασχολείται με το πώς έγινε αυτό που έγινε τότε. Ούτε αν η Κριμαία κατοικείται από Ρώσους και ρωσόφωνους επειδή έγιναν τότε οι εγκληματικές εκείνες πράξεις εθνοκάθαρσης. Κανένας δεν λέει ότι οι Ρώσοι, που μετακινήθηκαν εκεί, πρέπει να φύγουν, διότι μεταφέρθηκαν παράνομα. Ούτε θα λεχθεί κάτι τέτοιο, σας το εγγυώμαι. Η Κριμαία θα παραμείνει στο εξής κάτω από τον έλεγχο της Ρωσίας και μάλιστα έπειτα από συμφωνία που θα προκύψει μετά την ένταση.

Τι έγινε στην Κύπρο το 1974 και τι συμβαίνει τα τελευταία 40 χρόνια; Η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο για να προστατεύσει, όπως είπε, τους Τουρκοκύπριους, καταγγέλλοντας ότι με το πραξικόπημα της ελλαδικής χούντας παραβιάστηκε η συνταγματική τάξη.  Μάζεψε τους Τ/Κ στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και, καθώς περνούσαν τα χρόνια άρχισε να κουβαλά Τούρκους έποικους, μεταβάλλοντας αργά και σταθερά τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού.

Συμφωνώ απόλυτα ότι οι έποικοι βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο. Εξάλλου και όσα σχέδια προτάθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια για λύση του Κυπριακού, προέβλεπαν την αποχώρηση των εποίκων εκτός από ένα αριθμό (πολύ λίγο σε σχέση με αυτούς που ήρθαν εδώ) για ανθρωπιστικούς λόγους. Πέρασαν ήδη 40 χρόνια από το 1974. Η διχοτόμηση μέρα με την ημέρα εμπεδώνεται και παγιώνεται. Οι έποικοι παντρεύονται με ΤΚ, γεννούν εδώ και ήδη βρισκόμαστε στην δεύτερη γεννιά, δηλαδή στη γεννιά εποίκων που γεννήθηκαν στην Κύπρο.

Είναι κανείς που πιστεύει πραγματικά πως αν περάσουν άλλα 20 ή 30 χρόνια θα βρεθεί μια καλύτερη λύση, που θα προβλέπει ότι έστω και ένας από αυτούς θα φύγει από την Κύπρο; Ότι θα υπάρχει καν ελληνοκυπριακή ιδιοκτησία στα κατεχόμενα, όταν οι πρόσφυγες ξεκίνησαν ήδη μαζικά να την πουλούν; Μπορεί κανείς να προβλέψει πώς θα είναι η Κύπρος σε 20 ή 30 χρόνια; Μήπως θα έχει 2 εκατομμύρια Τούρκους και 600 χιλιάδες Έλληνες; Μήπως θα είναι το ψευδοκράτος μια χώρα που θα μας ανταγωνίζεται, με ελεύθερο εμπόριο, τουρισμό και με φθηνότερη παραγωγή, διότι θα έχει νερό και ρεύμα από την Τουρκία;  Μήπως παίζει και η πιθανότητα, η Τουρκία να στείλει τους Τουρκοκύπριους στο νότο, αφού δικαιούνται να έρθουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διεκδικήσουν δικαιώματά που τους παρέχει το Σύνταγμα;

Ρωτώ, διότι δυστυχώς πολλοί σ’ αυτό τον τόπο επιμένουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα που περνά ο καιρός και ισχυρίζονται ότι θα έρθει μια μέρα που το κυπριακό θα βρει μια λύση πολύ καλύτερη από όσες ήρθαν μπροστά μας μέχρι σήμερα (κι από αυτή που θα έρθει μπροστά μας σε λίγους μήνες). Μια λύση δίκαιη, που θα διώξει από την Κύπρο όλους τους έποικους ως τον ένα και οι Τουρκοκύπριοι θα φύγουν από το βόρειο τμήμα της Κύπρου, θα επιστρέψουν πίσω στους τόπους τους, που εγκατέλειψαν πριν από 40 χρόνια (τότε θα λέμε πριν από 70 χρόνια) και δεν θα έχουν κανένα προνόμιο, ούτε καν αυτά που είχαν στην Κύπριακή Δημοκρατία, διότι δεν νοείται η μειοψηφία να διαθέτει προνόμια εις βάρος της πλειοψηφίας…

Πείτε μου ειλικρινά… Νομίζετε ότι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, τα πιστεύουν ή μήπως άλλα λένε κι άλλα έχουν μέσα στο μυαλό τους; Αν μια Ουκρανία διχοτομηθεί χωρίς η διεθνής κοινότητα να το εμποδίσει, τότε ας μην τρέφουμε την αυταπάτη ότι η Κύπρος θα έχει μια καλύτερη μοίρα από αυτή, αν δεν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά για μας δεδομένα της παρούσας συγκυρίας και τη βούληση της υπερδύναμης που ελέγχει το δικό μας χώρο, δηλαδή των ΗΠΑ, να λύσει το Κυπριακό πρόβλημα με ένα τρόπο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Αν αποτύχουμε να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία, θα χάσουμε οπωσδήποτε για πάντα την κατεχόμενη Κύπρο, με κίνδυνο να χάσουμε τελικά κι ολόκληρο τον τόπο μας σε κατοπινό στάδιο. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *