ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

10:46 PM | |

Εδώ και χρόνια στη διαδικτυακή μου αρθρογραφία αντικρούω τη θέση ότι τάχα η Τουρκία δε θέλει διχοτόμηση (λύση δύο ανεξάρτητων κρατών) στην Κύπρο, αλλά ότι θέλει μια λύση που να της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρο το νησί.

Τη θεωρία αυτή υποστηρίζουν εκείνοι που εδώ και δεκαετίες απορρίπτουν εκ προοιμίου κάθε πρωτοβουλία για λύση. Αυτοί που πια είναι ξεκάθαρο ότι δε θέλουν (ποτέ) λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά (για διάφορους λόγους που δε θα αναλύσω τώρα) προτιμούν είτε τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο για όσο καιρό μπορεί να κρατήσει αυτό, είτε προτιμούν τη διχοτόμηση της Κύπρου και δεν τολμούν να το πουν καθαρά, για να μην τους πέρουμε με τις πέτρες. Λέγοντας όμως ότι η Τουρκία δε θέλει διχοτόμηση, στην πραγματικότητα προσπαθούν να απενοχοποιήσουν την έννοια της διχοτόμησης, ώστε να μας το φέρουν σιγά σιγά με τρόπο πως ίσως τελικά αυτή να είναι η καλύτερη λύση.

Αλλά το να μη θέλει η Τουρκία τη διχοτόμηση δεν κάνει νόημα. Αν η Τουρκία δεν ήθελε διχοτόμηση αλλά λύση του Κυπριακού τέτοια που να της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο, η καλύτερη της επιλογή θα ήταν να στείλει τους Τουρκοκύπριους πίσω στα πόστα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία: Τον Αντιπρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής, τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, τους 3 Τουρκοκύπριους υπουργούς, τους Τουρκοκύπριους βουλευτές, τους Τουρκοκύπριους δημοσίους υπαλλήλους και ούτω καθεξής.

Το Σύνταγμα μας, αυτό που είναι σε ισχύ σήμερα, με προσωρινή αναστολή θεμελιωδών του άρθρων, μαζί βεβαίως και με τις Συνθήκες Συμμαχίας και Εγγυήσεως, διασφαλίζουν στην Τουρκία μια άνετη ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου, εφόσον το κράτος λειτουργήσει και πάλι όπως ορίζει το Σύνταγμα. Συνεπώς η Τουρκία δεν είχε σκοπό να αναζητεί άλλη μορφή λύσης, όπως είναι π.χ. η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι, όπως οι δικοί μας απορριπτικοί στην ελληνική πλευρά, έτσι  και η Τουρκία τορπιλλίζει εδώ και 45 χρόνια κάθε προσπάθεια για λύση στη βάση της Δ.Δ.Ο. Το κάνει ακριβώς επειδή επιδιώκει τη διχοτόμηση.

Γιατί; Διότι μόλις καταφέρει να αναγνωριστεί η «Τ.Δ.Β.Κ.» από ψευδοκράτος σε ΝΟΜΙΜΟ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ κράτος, θα μπορέσει μια χαρά να μετατρέψει την Κύπρο σε τουρκικό νησί.

Πώς; Αναπτύσσοντας την οικονομία της «Τ.Δ.Β.Κ.» ανταγωνιστικά, σε όλους τους τομείς της δικής μας οικονομίας και κυρίως στον τουρισμό και στις υπηρεσίες, αλλά και στη γεωργία, καθώς ήδη μεταφέρει με αγωγό τεράστιες ποσότητες νερού στην Κύπρο.

Αν καταφέρει μάλιστα να ανοίξει το Βαρώσι υπό τουρκική διοίκηση, τότε θα δούμε το καράβι της δικής μας οικονομίας να βουλιάζει. Η ανάπτυξη της Αμμοχώστου τουριστικά, θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα για τη δική μας τουριστική βιομηχανία, διότι κανένας Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας (ξενοδόχος, βιομήχανος κτλ.) δε διαθέτει επαρκές οικονομικό έρεισμα ώστε να ανταγωνιστεί τον αντίστοιχό του Τούρκο, του οποίου οι πλάτες στηρίζονται στην τουρκική αγορά των 90 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών. Είναι σαν να δουλεύεις ένα παντοπωλείο κι ανοίγει  δίπλα σου το LIDL.

Αν και όταν συμβεί αυτό, από αφέντες αυτού του τόπου θα μετατραπούμε οι Ελληνοκύπριοι σε τσιράκια των Τούρκων κι από πλειοψηφία θα γίνουμε μειοψηφία, γιατί μια ανεπτυγμένη οικονομία, όπως θα είναι πλέον η «Τ.Δ.Β.Κ.», θα μπορέσει να αφομοιώσει εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια Τούρκους οικονομικούς μετανάστες, που θα έρθουν σε μια νόμιμη πλέον χώρα, να εργαστούν.  

Δε βλέπω συνεπώς κανένα λόγο να θέλει η Τουρκία να ελέγχει ολόκληρη την Κύπρο και να τσακώνεται μέρα – νύχτα με το 80% των Ελληνοκυπρίων κατοίκων αυτού του νησιού, οι οποίοι θα την καταγγέλλουν διαρκώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΗΕ και σε όλα τα διεθνή fora για παρέμβαση στα εσωτερικά της πατρίδας μας, ακόμη κι αν το κράτος θα είναι δικοινοτικό. Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να έχει το δικό της κράτος πάνω στην Κύπρο, το οποίο να ελέγχει απόλυτα, χωρίς καμία δυνατότητα δικής μας παρέμβασης, ώστε να το μετατρέψει σε Σιγκαπούρη της Μεσογείου.

Έγραψα συγκεκριμένα αυτή τη φράση πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και όχι τυχαία. Διότι η Σιγκαπούρη έχει γεωγραφική έκταση ίσαμε τα Κοκκινοχώρια αλλά και πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους, ακριβώς γιατί διαθέτει μια από τις ισχυρότερες οικονομίες στον κόσμο.Τη θέση μου αυτή έχουν αμφισβητήσει ακόμη και στενοί μου φίλοι, παρόλο που γενικά συμφωνούμε σε πολλά πράγματα στο Κυπριακό. Θεωρούν ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα και πως η Τουρκία δεν έχει τέτοια διάθεση.

Ορίστε όμως που ήρθε την περασμένη Παρασκευή στην τουρκοκυπριακή τηλεόραση του Μπαϊράκ να επιβεβαιώσει τη δική μου άποψη ο ίδιος ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. «Θα μετατρέψουμε την «Τ.Δ.Β.Κ.» σε Σιγκαπούρη», δήλωσε ο Οκτάι, απειλώντας για άλλη μια φορά ότι θα ανοίξει την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων υπό τουρκική διοίκηση.

Δεν πιστεύω ο Τούρκος αντιπρόεδρος να έχει διαβάσει ποτέ τα δικά μου άρθρα, οπότε να έχει πάρει από εμένα την ιδέα της Σιγκαπούρης. Αυτός είναι ο στόχος τους και δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αν διαθέτει την ικανότητα να ζυγίζει ορθολογικά τα πράγματα. Εξάλλου εδώ και πολλές δεκαετίες οι Τούρκοι μας λένε φωναχτά τους στόχους τους στην Κύπρο. Ο Ντενκτάς ανάλωσε όλη του τη ζωή για τη διχοτόμηση και το είπε πολλές φορές ότι αυτός είναι ο στόχος: «Διχοτόμηση ή θάνατος». Αλλά το σύνθημα αυτό δεν είναι απλά σύνθημα. Έχει και περιεχόμενο. Απλώς εμείς δεν θέλουμε να το καταλάβουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τι είπε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας: https://www.in.gr/2020/02/17/politics/proklitikos-oktai-tha-metatrepsoume-tin-tdvk-se-sigkapouri/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *