Δεν θα γίνει η διχοτόμηση, δεν θα γίνει το δικό τους!

11:15 PM | |

ΕΙΣΒΟΛΗ - ΦΩΤΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΠριν από 41 χρόνια η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Ήταν το δεύτερο μέρος του σχεδίου της διχοτόμησης. Το πρώτο μέρος ήταν το πραξικόπημα του ελληνικού δικτατορικού, στρατιωτικού καθεστώτος σε συνεργασία με την ΕΟΚΑ Β΄ εναντίον του προέδρου Μακαρίου. Λίγες ώρες πριν από την εισβολή ο Μακάριος μίλησε στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ και καταδίκασε το πραξικόπημα ως εισβολή, που δεν στρέφεται μόνο εναντίον των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

Το σχέδιο διχοτόμησης της Κύπρου ήταν κοινώς αποδεκτό μεταξύ της Τουρκίας, της χούντας του Ιωαννίδη, πολιτικών και άλλων προσώπων του κατεστημένου στην Κύπρο και προφανώς μυστικών των μυστικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία πλησίαζαν, το τουρκοκυπριακό ραδιόφωνο του “Μπαϊράκ” μετέδιδε στα ελληνικά ότι έρχεται η Τουρκία να σώσει τα παιδιά της κι όμως καμία προετοιμασία δεν έγινε για να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί η τουρκική εισβολή. Τα πολυβολεία στον Πενταδάκτυλο δεν επανδρώθηκαν.

Το τάγμα που θα τα επάνδρωνε στάλθηκε στην Πάφο για να χτυπήσει τους αντιστασιακούς. Το βράδυ της 19ης Ιουλίου το κάλεσαν πίσω στη Λευκωσία και διανυκτέρευσε στην Αθαλάσσα. Ανήμερα της εισβολής κι ενώ τα τουρκικά μαχητικά σκορπούσαν από αέρος το θάνατο, έστειλαν το μηχανοκίνητο τάγμα να πάει στην Κερύνεια, σε πορεία φάλαγγας στο δρόμο. Τα βομβαρδιστικά χτύπησαν κι ο δρόμος στο χωριό Κοντεμένος γέμισε με νεκρά κορμιά νέων ανθρώπων, που τους έστειλαν οι προδότες στη σφαγή.

Την ώρα που η τουρκική πολεμική μηχανή προέλαυνε στο έδαφος της Κύπρου, οι θρασύδειλοι πραξικοπηματίες, προδότες, δρούσαν στα μετώπισθεν! Στην πόλη και επαρχία της Λεμεσο συγκέντρωναν τους Τουρκοκύπριους και τους εκφόβιζαν. Στο ΤΚ χωριό Τόχνη έσφαξαν γυναικόπαιδα. Ρωτώ: Ήταν ή δεν ήταν σκόπιμη ενέργεια για να δώσουν στην Τουρκία την αφορμή να μαζέψει όλους τους Τουρκοκύπριους στα εδάφη που κατελάμβανε, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου; Στο νου μου δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, ναι, ήταν οπωσδήποτε μέρος του σχεδίου της διχοτόμησης.

Οι Έλληνες κι Ελληνοκύπριοι γνώστες του σχεδίου περίμεναν ότι η Τουρκία θα κατελάμβανε μόνο την επαρχία Κερύνειας. Αλλά οι δυνάμεις εισβολής κατέλαβαν το διπλάσιο έδαφος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τουρκική εισβολή, με την κωδική ονομάσία “Αττίλας”, ήταν ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της ηθικής τάξεως, μια θηριωδία, μια βαρβαρότητα αισχύνης για τον ανθρώπινο πολιτισμό του 20ου αιώνα. Άνθρωποι διώχθηκαν από τα σπίτια τους, γυναίκες βιάστηκαν, άμαχοι και αιχμάλωτοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ και θάφτηκαν άρον άρον σε ομαδικούς τάφους.

Σήμερα, 41 χρόνια μετά, η Τουρκία έχει σχεδόν επιτύχει το στόχο της Διχοτόμησης της Κύπρου, που είχε εξαγγείλει ήδη από το 1955, όταν ξεκίνησε ο αντιαποικιακός αγώνας για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τον έχει επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια από τότε, με την βοήθεια (άλλων και άλλοτε ακούσια, άλλων και άλλοτε εκούσια) Ελλήνων κι Ελληνοκυπρίων, που της έδωσαν όλες τις αφορμές που ζητούσε, για να προσδώδει επίφαση “νομιμοποίησης” στις πράξεις της.

Σήμερα, με την δύναμη της θέλησης ολόκληρου του λαού της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα ανατρέψουμε τα βρόμικα σχέδια της ανίερης συμμαχίας κάποιων Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Ελλήνων και Τούρκων εξτρεμιστών, που εξακολουθούν να επιδιώκουν λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο. Θα αποτρέψουμε τη διχοτόμηση, θα θέσουμε οριστικό τέλος στην τουρκική κατοχή και τον εκτουρκισμό της Κύπρου. Στηρίζουμε τις συνομιλίες και θέλουμε μια δίκαιη και λειτουργική λύση, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας. 

Είμαστε σίγουροι ότι θα πάρουμε πίσω την πατρίδα μας και θα την κάνουμε ξανά μια χώρα, μια κοινή πατρίδα, μάνα για όλα τα παιδιά της. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *